Γερμανία: Μη ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας
Μήνυμα που παρουσιάζει μεταστροφή της πολιτικής ίσων αποστάσεων, την οποία εφήρμοζε ως τώρα στα ελληνοτουρκικά, έστειλε το Βερολίνο την Τετάρτη.
Με την τουρκική προκλητικότητα σε κάθε επίπεδο να έχει ξεπεράσει τα όρια τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε από ελληνικό μέσο (Open) για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, με αφορμή την τακτική που ακολουθεί κατά της Ελλάδας, καθώς και τι είπαν ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022
Οι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης «συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Όλα αυτά είναι λάθος και πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» από την Τουρκία, είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου.
Στη συνέχεια, επανέλαβε την πεποίθηση του Βερολίνου πως «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας».
Το Βερολίνο είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μία σαφή μεταστροφή του Βερολίνου το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά το μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου.
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Χεμπεστράιτ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη Ελλάδα και Τουρκία «να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές», μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Λίγα 24ωρα μετά, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν η οποία αντικατέστησε τον Χεμπεστράιτ, δήλωσε αρχικά ότι «η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και όσα λέγονται», απευθύνοντας επίσης έκκληση «για συνεννόηση των δύο χωρών μέσω διαλόγου» ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η Κριστιάνε Χόφμαν επανέλαβε ουσιαστικά τα λεγόμενα Χεμπεστράιτ περί «διαλόγου» μεταξύ νατοϊκών εταίρων. «Τα λόγια (του συναδέλφου μου) είναι σαφή, εξακολουθούν να ισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κρ. Χόφμαν.
Δεν υπήρξε έτσι λοιπόν ούτε ανασκευή αλλά ούτε και «εμβάθυνση» σχετικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη διαμάχη των δύο χωρών.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει δημοσιογραφικές εκτιμήσεις περί «εξίσωσης» μιας χώρας που επιδεικνύει επιθετικότητα με την χώρα που τη δέχεται.
Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Σολτς τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, «διεθνοποίησε» περαιτέρω την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας παρουσιάζοντας μάλιστα τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων.
Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είδε με καλό μάτι τη λογική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.
Μακρόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά
Υπενθυμίζεται ότι με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίησή τους είναι παράνομη.
«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας.
Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γιατί τα καταστήματα στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές;
- Επίδομα τέκνων: Ποιοι θα λάβουν τα βοηθήματα στη Γερμανία;
- Υποχρεωτικές παραμένουν οι μάσκες σε αεροπλάνα από/προς τη Γερμανία
- Η γερμανική βουλή εγκρίνει φορολογική ελάφρυνση λόγω Covid
- Πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;
- Γερμανία: Ποιος θα λάβει το εφάπαξ επίδομα των 300 ευρώ και πότε
- Κανόνες Covid-19: Τι ισχύει όταν ταξιδεύετε στη Γερμανία;
- Λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για οικογένειες στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022
- Τέλος οι δωρεάν επιστροφές προϊόντων στη Γερμανία;