Η οχιά απειλείται με εξαφάνιση. Ένας πληθυσμός που ανακαλύφθηκε τώρα στη Βαυαρία θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος στην Κεντρική Ευρώπη…
Τον περασμένο Νοέμβριο, η οχιά ανακηρύχθηκε ερπετό της χρονιάς 2024. Το δηλητηριώδες φίδι απειλείται με εξαφάνιση στη Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, οι περιπατητές στο Βαυαρικό Δάσος έχουν πολύ καλές πιθανότητες να συναντήσουν ένα από τα σπάνια φίδια.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Ίδρυμα Heinz Sielmann ανακάλυψε αρκετά δείγματα του απειλούμενου είδους φιδιού στον δήμο Lindberg της Κάτω Βαυαρίας (περιοχή Regen).
Ερευνητές έκαναν θεαματική ανακάλυψη – επτά δείγματα οχιάς στο δάσος της Βαυαρίας
Επτά από αυτά τα φίδια λιάζονταν στον ήλιο σε ένα ξηρό λιβάδι, όταν τα εντόπισαν ο Jörg Müller, υπεύθυνος για την οικολογική παρακολούθηση στο Ίδρυμα Heinz-Sielmann, και ο ειδικός σε θέματα οχιάς Paul Hien.
Μαζί με τον Bernhard Gohlke, επικεφαλής του δικτύου βιοτόπων της βορειοανατολικής Βαυαρίας του Sielmann, έπιασαν γρήγορα τα φίδια για να τα εξετάσουν από πιο κοντά.
Τα ερπετά μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν, σημειώθηκε το χρώμα τους και ο αριθμός των λεπιών τους και μετρήθηκε η θερμοκρασία τους.
Ιδιαίτερα θεαματικό: Προστατευόμενος από χοντρά γάντια, ένας ειδικός πέρασε με ελιγμούς λεπτές μπατονέτες βαμβακιού από τα δόντια των δηλητηριωδών φιδιών στο λαιμό τους για να πάρει δείγματα σάλιου για γενετικές εξετάσεις. Στη συνέχεια τα φίδια απελευθερώθηκαν αμέσως.
Η ανάλυση των δεδομένων θα δείξει αν υπάρχει ένας μεγάλος συνεχόμενος πληθυσμός ή αρκετοί μικρότεροι πληθυσμοί στην περιοχή του Βαυαρικού Δάσους.
“Ένας πληθυσμός ορίζεται από το αν τα ζώα ζευγαρώνουν μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε, διότι μόνο αν κατανοήσουμε πραγματικά την οικολογία της οχιάς μπορούμε να την προστατεύσουμε αποτελεσματικά”, εξηγεί ο Hien.
Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για έναν συνεκτικό πληθυσμό, θα είναι ο μεγαλύτερος γνωστός στην Κεντρική Ευρώπη.
Αυτός και η ομάδα του έχουν λάβει περίπου 180 δείγματα από το 2020. Οι γύρω περιοχές είναι επίσης ενδιαφέρουσες.
Το γειτονικό φυσικό πάρκο στην Κάτω Βαυαρία δεν καλλιεργείται, πράγμα που σημαίνει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση είναι ελάχιστη.
Πολλές περιφερειακές οργανώσεις, όπως η Landesbund für Vogel- und Naturschutz in Bayern (LBV) και η Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND), έχουν ήδη αγοράσει και αναβαθμίσει οικολογικά περιοχές εκεί.
Το Ίδρυμα Heinz-Sielmann-Stiftung έχει επίσης αποκτήσει τα πρώτα οικόπεδα με την υποστήριξη της ανώτερης αρχής προστασίας της φύσης της Κάτω Βαυαρίας, προκειμένου να τα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα για την προστασία της φύσης.
Τα δαγκώματα δηλητηριωδών φιδιών είναι σπάνια επικίνδυνα για τον άνθρωπο
Η οχιά είναι εύκολο να αναγνωριστεί: Τα θηλυκά μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 90 εκατοστά και έχουν καφετί χρώμα, ενώ τα αρσενικά με μήκος έως 60 εκατοστά τείνουν να είναι ανοιχτόχρωμα έως ασημί γκρι.
Η διατροφή τους περιλαμβάνει σαύρες, βατράχια και μικρά θηλαστικά. Οι κύριοι θηρευτές τους είναι τα αγριογούρουνα, οι κουνάβια και τα όρνια.
“Αυτό το ζωοφόρο είδος έχει τη μεγαλύτερη περιοχή εξάπλωσης από όλα τα φίδια παγκοσμίως και αποικίζει μια τεράστια συνολική έκταση στην Ευρώπη και την Ασία σε διάφορα υποείδη”, σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Ερπετολογίας και Τερατολογίας (DGHT).
Εκτείνεται από την Αγγλία έως το ρωσικό νησί Σαχαλίν. Μαζί με την απειλούμενη με εξαφάνιση οχιά Aspis στο νότιο Μέλανα Δρυμό, η οχιά είναι το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι στη Γερμανία.
Ωστόσο, τα ατυχήματα δαγκώματος είναι πολύ σπάνια και ελάχιστα επικίνδυνα ή θανατηφόρα για τους υγιείς ανθρώπους.
“Τα τσιμπήματα μπορεί να είναι επώδυνα και να οδηγήσουν σε τοπικά συμπτώματα, όπως πρήξιμο”, εξηγεί η DGHT.
Είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη εάν είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με την DGHT, το φίδι είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας και εντοπίζεται κυρίως σε ελώδεις περιοχές, στις άκρες των δασών και σε ξέφωτα.
Ωστόσο, λόγω της εντατικής γεωργίας και της αποξήρανσης των ελών, ο βιότοπός τους μειώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα δασικά μονοπάτια και οι δρόμοι αποτελούν δύσκολα εμπόδια για να ξεπεράσουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεμονωμένοι πληθυσμοί δεν μπορούν πλέον να αναμιχθούν μεταξύ τους.
Εκτός από το Βαυαρικό Δάσος, μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στις βόρειες γερμανικές πεδινές περιοχές, στις ανατολικές χαμηλές οροσειρές, στις Άλπεις και στο Μαύρο Δάσος.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Τρία παιδιά (ένας Έλληνας) αγνοούνται – η αστυνομία ζητάει βοήθεια