Νοικοκυρά από τη Γερμανία κέρδισε δισεκατομμύρια με λιγότερο από 1 ευρώ!
Επειδή πίστευε ότι ο καφές της μπορούσε να βελτιωθεί, πειραματίστηκε με ένα σφυρί, ένα καρφί και το τετράδιο ασκήσεων του γιου της. Το αποτέλεσμα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη Γερμανία ακόμη και σήμερα…
Στην πρώην Marschallstraße 31 στη Δρέσδη, μια μητέρα άλλαξε για πάντα τη γερμανική κουλτούρα του καφέ στις αρχές του 20ού αιώνα.
Εκεί, στην κουζίνα ενός μεσοαστικού διαμερίσματος τεσσάρων δωματίων, η πολυμήχανη 35χρονη ενοχλήθηκε τόσο πολύ από τα κατακάθια ανάμεσα στα δόντια της, που πήρε το σφυρί στα χέρια της με ηχηρή επιτυχία.
Σήμερα, μια διεθνής εταιρεία με 6.000 υπαλλήλους σε πέντε ηπείρους και ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ βασίζεται στην ιδέα της.
Ενώ οι εφευρέτες στην Ιταλία δούλευαν πάνω στη μηχανή εσπρέσο με ακροφύσια ατμού και φίλτρα, οι Γερμανοί εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν τον καφέ τους όπως οι παλιοί στις μέρες της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.
Έτσι: αλέθουν τους κόκκους, προσθέτουν ζεστό νερό. Έγινε. Άλλοι χρησιμοποιούσαν κόσκινα ή λινά πανιά για να φιλτράρουν τον καφέ με αυτοσχέδιο τρόπο.
Ωστόσο, τα κόσκινα είτε ήταν πάντα λίγο πιο μικρά και βούλωναν – είτε ήταν πολύ χοντρά και επομένως αναποτελεσματικά.
Melitta Bentz: Χρησιμοποιώντας ένα σφυρί και ένα τετράδιο ασκήσεων για να φτιάξετε ένα φίλτρο καφέ
Η Amalie Auguste Melitta Bentz, γεννημένη το 1873 ως κόρη ενός βιβλιοπώλη, ήταν δυσαρεστημένη με την κατάσταση.
Είχε ερωτευτεί τον συνομήλικο γιο ενός δασκάλου, τον είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει παιδιά μαζί του.
Εκείνος εργάστηκε ως διευθυντής τμήματος σε πολυκατάστημα και αργότερα δημιούργησε το δικό του κατάστημα με είδη οικιακής χρήσης – και εκείνη δούλευε πάνω σε μια μέθοδο για να φιλτράρει καλύτερα τον καφέ.
Διάτρησε ένα κονσερβοκούτι με ένα σφυρί και ένα καρφί. Όταν της ήρθε η ιδέα να τοποθετήσει στυπόχαρτο κομμένο από το τετράδιο ασκήσεων του γιου της Willy, πέτυχε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα: μαύρο, ζεστό, χωρίς κατακάθια, καφέ φίλτρου.
Η πρώτη έδρα της εταιρείας: ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα
Αυτό ενθουσίασε τόσο πολύ ολόκληρο τον κύκλο των φίλων της, ώστε η Melitta Bentz αποφάσισε να διαθέσει τη μηχανή της στην αγορά.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο του Γερμανικού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, κατοχύρωσε την εφεύρεσή της το 1908 ως “φίλτρο καφέ με καμπύλη και εσοχή στην κάτω πλευρά και κεκλιμένες οπές ροής”.
Στη συνέχεια ίδρυσε μια νεοφυή επιχείρηση μαζί με τον σύζυγό της.
Εγγεγραμμένο μετοχικό κεφάλαιο: 72 Reichspfennige (σημερινά 0,38 ευρώ).
Ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα χρησίμευσε ως έδρα της εταιρείας, ένα εργαστήριο μετάλλων στη Βεστφαλία προμήθευσε τα πρώτα 50 σώματα φίλτρου και το πρώτο χαρτί φίλτρου παρήχθη από ένα εργοστάσιο στη Σαξονία.
Ο σύζυγος της Melitta, Hugo, παρουσίαζε την εφεύρεση στις βιτρίνες των τοπικών καταστημάτων και τα παιδιά μετέφεραν το προϊόν στους πελάτες με ένα χειροκίνητο καρότσι.
Λιγότεροι φόροι, περισσότερος χώρος: μετεγκατάσταση από τη Δρέσδη στο Μίντεν
Το 1909, το αφεντικό της εταιρείας ταξίδεψε στην εμπορική έκθεση της Λειψίας.
Ο γιος της Willy θυμήθηκε αργότερα ότι η μητέρα του έφτιαχνε καφέ για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων οικιακών ειδών στο εκεί περίπτερο από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Με επιτυχία: 1.200 μηχανές φίλτρου που πωλήθηκαν σήμαινε ότι η εταιρεία γινόταν όλο και πιο γνωστή και πέρα από τη Σαξονία. Η εταιρεία “M. Bentz” επεκτάθηκε.
1911: Η Melitta Bentz κατοχυρώνει το όνομα “Melitta” ως εμπορικό σήμα.
1914: Μετακομίζει σε ένα παλιό κατάστημα μεταλλοτεχνίας στην οδό Wilder-Mann-Straße στη Δρέσδη-Τραχάου, εγκαθίστανται δικά της μηχανήματα και προσλαμβάνονται 15 υπάλληλοι.
1920: ενοικιάζονται νέες εγκαταστάσεις.
1922: Πρώτη εξαγωγική δραστηριότητα στην Ελβετία και την Τσεχική Δημοκρατία.
1924: Ο χώρος παραγωγής επεκτείνεται σε 1.200 τετραγωνικά μέτρα.
1929: Ο χώρος στενεύει στη Δρέσδη, η αναζήτηση νέων εγκαταστάσεων αποτυγχάνει – έτσι μέσα σε τέσσερις ημέρες η εταιρεία καταφέρνει να μεταφερθεί με όλες τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματά της σε ένα πρώην εργοστάσιο σοκολάτας στο Μίντεν της Βεστφαλίας, όπου προσφέρονται επίσης τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Η πιο σκοτεινή εποχή: Η Melitta κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος
Στις 2 Απριλίου 1929, 85 εργαζόμενοι ξεκίνησαν εκεί την παραγωγή. Ο γιος Horst ανέλαβε πλέον τη διοίκηση – και οδήγησε την εταιρεία στο πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της.
Τον Φεβρουάριο του 1933 εντάχθηκε στα SS και έγινε επίσης μέλος του NSDAP.
Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Melitta ξεσηκώθηκε εναντίον των Εβραίων, χαρακτηρίζοντάς τους “βρωμιάρηδες”, καλώντας σε μποϊκοτάζ των εβραϊκών καταστημάτων και απειλώντας τους υπαλλήλους με απόλυση αν τολμούσαν να ψωνίσουν από Εβραίους.
Οι Ναζί χαρακτήρισαν την εταιρεία ως “πρότυπο εθνικοσοσιαλιστικής εταιρείας”.
Η Melitta εκμεταλλευόταν καταναγκαστικούς εργάτες.
Οι Γερμανοί και η αγάπη τους για τον καφέ φίλτρου
Οι επικριτές κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν αντιμετώπισε επαρκώς αυτή την περίοδο.
Και πράγματι: στο κείμενο για την 111η επέτειο της εταιρείας, που γιορτάστηκε το 2019, τα χρόνια μεταξύ 1933 και 1945 αναφέρονται μόνο σε λίγες πενιχρές φράσεις: “Η εταιρεία αναπτύχθηκε, αλλά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστρεψε και πάλι την παραγωγή”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
“Απαγορεύτηκε η παραγωγή χαρτιού φίλτρου καφέ και αντ’ αυτού έπρεπε να παραχθούν είδη που σχετίζονται με τον πόλεμο”.
Η Melitta Bentz πέθανε πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το εφευρετικό της πνεύμα συνεχίζει να έχει αντίκτυπο και σήμερα- χωρίς αυτήν, η κουλτούρα του καφέ στη Γερμανία θα ήταν πιθανώς διαφορετική.
Ακόμη και στην εποχή των κάψουλων και των πλήρως αυτόματων μηχανών, η αγάπη των Γερμανών για τον καφέ φίλτρου παραμένει αδιάσπαστη.
Μια αγάπη που οι άνθρωποι στις γειτονικές χώρες δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν.
Μια έρευνα που διεξήχθη από την Tchibo, τη στατιστική πύλη Statista και το περιοδικό “Brand eins” αποκάλυψε ότι το 66% των ανθρώπων στη Γερμανία εξακολουθούν να πίνουν τακτικά καφέ φίλτρου.
Στην Αυστρία, το ποσοστό είναι μόλις 30%, στην Πολωνία 28%, στην Τσεχική Δημοκρατία 19% και στην Ελβετία μόλις 14%.
// ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.