Η υπερβολική γραφειοκρατία, οι υψηλοί φόροι, η απροθυμία για καινοτομία και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ο δείκτης Country Index for Family Businesses, που καταρτίστηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), συγκρίνει τις βιομηχανικές χώρες ως προς την ελκυστικότητά τους ως τόπων για επιχειρηματικές επενδύσεις.
Για το έτος 2022, η μελέτη δείχνει ότι η Γερμανία συνεχίζει να χάνει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με 20 άλλα κορυφαία οικονομικά κράτη.
Κατατάσσεται στην 18η θέση μεταξύ των 21 χωρών – τέσσερις θέσεις χειρότερα από ό,τι το 2020.
“Η Γερμανία ως βιομηχανικός τόπος έχει χάσει δραματικά την ποιότητά της”, δήλωσε ο Rainer Kirchdörfer, πρόεδρος του Ιδρύματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων.
“Το να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις σε μια διεθνή σύγκριση δεν είναι εκεί που ανήκουμε”, δήλωσε.
Στην έρευνά του, το ZEW αξιολογεί έξι παράγοντες εγκατάστασης σε κάθε χώρα: φορολογική επιβάρυνση, κόστος εργασίας και παραγωγικότητα, προσπάθεια και κόστος των κυβερνητικών ρυθμίσεων, συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ποιότητα των υποδομών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και παροχή και κόστος ενέργειας.
Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου, ακολουθούμενες από τον Καναδά και τη Σουηδία, ενώ η Γερμανία βρέθηκε στην τέταρτη έως τελευταία θέση – τη χειρότερη θέση στην οποία έχει βρεθεί από τότε που καταρτίστηκε για πρώτη φορά η κατάταξη το 2006.
Οι συντάκτες της μελέτης, με επικεφαλής τον οικονομολόγο Friedrich Heinemann, δήλωσαν ότι η Γερμανία μετά βίας μπορεί να συμβαδίσει με τις κορυφαίες τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.
“Ενώ άλλες χώρες επενδύουν σε υποδομές ή μεταρρυθμίζουν τα φορολογικά τους συστήματα, η Γερμανία δεν κάνει καμία πρόοδο.
Το μόνο σαφές πλεονέκτημα είναι το συγκριτικά χαμηλό επίπεδο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών”, ανέφερε.
Το σοκ των τιμών της ενέργειας αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της μελέτης, Freidrich Heinemann, έκανε λόγο για μια “απογοητευτική εικόνα”.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το σοκ των ενεργειακών τιμών μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σήμαινε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά η Γερμανία δεν μπόρεσε να το αντισταθμίσει με πλεονεκτήματα σε άλλους τομείς, σημείωσαν οι οικονομολόγοι.
“Η τρέχουσα κρίση θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για να αντιστραφούν τα πράγματα, ιδίως για να μειωθούν οι εξουθενωτικές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις”, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.
Στους τομείς της φορολογικής επιβάρυνσης, της ενέργειας, της εργασίας και των κανονισμών, οι συντάκτες βλέπουν τη Γερμανία μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην τελευταία θέση.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές συνθήκες πρέπει επειγόντως να βελτιωθούν, ενώ απαιτείται απότομη στροφή στην εκπαιδευτική πολιτική για την καταπολέμηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Υπάρχουν μόνο άσχημα νέα για τη Γερμανία;
Στον τομέα της χρηματοδότησης, τουλάχιστον, “η Γερμανία εξακολουθεί να προσφέρει πρώτης τάξεως συνθήκες τοποθέτησης”, αναφέρει η μελέτη.
Ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν την πρώτη θέση, παρουσίασαν εξαιρετικά αποτελέσματα στους παράγοντες θέσης ενέργειας και ρύθμισης, η μελέτη επισημαίνει ότι όσοι εξετάζουν τις ΗΠΑ ως πρωταρχική επενδυτική τοποθεσία θα πρέπει να έχουν κατά νου τον πληθωρισμό που είναι εκεί πάνω από το μέσο όρο.
Οι πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς είναι επίσης υψηλές στις ΗΠΑ.
Άλλες μελέτες κατέληξαν πρόσφατα σε λιγότερο απαισιόδοξα συμπεράσματα σχετικά με την ελκυστικότητα της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, η φοβούμενη ύφεση των ξένων επενδύσεων στη Γερμανία δεν υλοποιήθηκε το 2022.
“Όσον αφορά τον αριθμό των νέων μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων, τα πράγματα φαίνονται ακόμη και ελαφρώς καλύτερα από ό,τι το 2021”, δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ο Ρόμπερτ Χέρμαν, διευθύνων σύμβουλος του ομοσπονδιακού οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης Germany Trade & Invest (GTAI).
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;