Η γερμανική κυβέρνηση προκαλεί δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες με τις επιφυλάξεις της σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υπάρχουν εικασίες για τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό…
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι γερμανικές ανησυχίες και τα αιτήματα για αλλαγές είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα σχέδια κυρώσεων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Πρόσφατα, ένιωσα ότι η Γερμανία ήταν η νέα Ουγγαρία, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν είχε επανειλημμένα καθυστερήσει στο παρελθόν αποφάσεις υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Ρωσία παρακάμπτει πολλές κυρώσεις
Οι σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ αποσκοπούν ιδίως στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης των υφιστάμενων κυρώσεων. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας μπορεί ακόμη να χρησιμοποιεί δυτική τεχνολογία για την κατασκευή όπλων για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Υπάρχουν επίσης σχέδια να επιβληθούν για πρώτη φορά αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ κατά της ρωσικής επιχείρησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει σε λιμάνια, όπως αυτό της Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο, να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πουλήσει λιγότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και να επενδύσει λιγότερα χρήματα στον επιθετικό της πόλεμο λόγω έλλειψης μεταφορικής ικανότητας.
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τις γερμανικές εταιρείες
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι επιφυλάξεις της Γερμανίας σχετικά με τα σχέδια αφορούν κυρίως μέτρα που αποσκοπούν στο να καταστήσουν δυσκολότερη την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, η γερμανική κυβέρνηση ζητά να περιοριστεί σε ορισμένα αγαθά ή να ακυρωθεί εντελώς ένας σχεδιαζόμενος κανόνας σχετικά με την ευθύνη των υποκαταστημάτων εταιρειών για παραβιάσεις. Το υπόβαθρο για αυτό είναι προφανώς ο φόβος ότι οι γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν διαφορετικά να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβιάσεις των κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επίσης περιττές ορισμένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και επιθυμεί την αποδυνάμωση ενός μέτρου που θα περιόριζε περαιτέρω τη χρήση του ρωσικού συστήματος SPFS για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σχετικά με οικονομικές συναλλαγές.
Εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην ΕΕ δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις όταν ρωτήθηκε από το dpa την Πέμπτη. Επισήμανε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι εμπιστευτικές.
Καθυστερεί η συμφωνία – δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πακέτο κυρώσεων μέχρι την έναρξη της συνόδου κορυφής των δημοκρατικών βιομηχανικών χωρών G7. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες, πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από την Παρασκευή το νωρίτερο.
Μετά από συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αναφέρθηκε ότι ένα μεγάλο κεντρικό κράτος μέλος είχε δηλώσει χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι ορισμένα μέρη των σχεδίων είναι προβληματικά. Αρχικά δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τη γερμανική κυβέρνηση για την προσέγγιση αυτή.
Η περίπτωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι η πρώτη φορά που η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης συναντά την ακατανόητη κατανόηση των εταίρων. Πρόσφατα, για παράδειγμα, εμπόδισε ένα νέο σχέδιο για την Ουκρανία να ονομαστεί “Nato Mission Ukraine” (NMU) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Συζήτηση για την ονομασία του νέου σχεδίου του ΝΑΤΟ
Η γερμανική κυβέρνηση ήταν της άποψης ότι το όνομα θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως εάν η συμμαχία ήθελε να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία. Φοβήθηκε, επομένως, ότι το όνομα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Ρωσία για προπαγανδιστικούς σκοπούς και να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Συμμαχίας.
Από την άλλη πλευρά, όσοι τάχθηκαν υπέρ της χρήσης του όρου “αποστολή”, υποστήριξαν ότι το Κρεμλίνο θα καταδίκαζε το σχέδιο του ΝΑΤΟ ως επιθετικότητα, όπως και να έχει, και θα το χρησιμοποιούσε για εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που βγαίνει στα οδοφράγματα για το θέμα αυτό – ειδικά καθώς η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται πλήρως πίσω από τα σχέδια.
Ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον διεθνή συντονισμό των παραδόσεων όπλων και των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 5 γερμανικά ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Γερμανία: Οι καλοκαιρινές αλλαγές στα δρομολόγια της Deutsche Bahn
- Προσοχή: Πώς να προστατευτείτε από την αγορά προϊόντων απομίμησης;
- Κάνουν οι γείτονες σας φασαρία ενώ βλέπουν ποδόσφαιρο; Δείτε τα δικαιώματά σας
- Ποια είναι η αξία του μισθού σας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης;