Οι καθολικοί γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με την πίστη, η Παναγία μεταφέρθηκε ψυχή τε και σώματι στον ουρανό την ημέρα αυτή. Είναι η πιο περίπλοκη γιορτή στη Βαυαρία – αλλά γι’ αυτό δεν φταίει η Εκκλησία.
Η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει και πάλι σήμερα, 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Από τον 7ο αιώνα, την ημέρα αυτή τιμάται η σωματική ανάληψη της Παναγίας στον ουρανό. Οι προτεσταντικές εκκλησίες δεν υποθέτουν ότι η Παναγία αναλήφθηκε στον ουρανό με σώμα και ψυχή και γι’ αυτό θεωρούν την ημέρα απλώς ως ημέρα μνήμης ή ως ημέρα του θανάτου Της.
Χωρίς εργασία στο Σάαρλαντ και στο 80% της Βαυαρίας
Στη Γερμανία, η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι αργία μόνο σε τμήματα της Βαυαρίας και του Σάαρλαντ. Στην Αυστρία και την Ελβετία, καθώς και σε άλλες καθολικές ευρωπαϊκές χώρες, η εορτή είναι επίσης αργία.
Φέτος, η 15η Αυγούστου είναι αργία σε 1.704 από τους συνολικά 2.056 δήμους της Βαυαρίας: σε όλη την Άνω και Κάτω Βαυαρία, καθώς και στις περισσότερες πόλεις και δήμους στο Άνω Παλατινάτο, τη Σουαβία και την Κάτω Φραγκονία, όπου ζουν περισσότεροι καθολικοί από τους προτεστάντες.
Καθολικός ή Προτεστάντης; Λόγω της μείωσης της σημασίας των εκκλησιών και του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που τις εγκαταλείπουν, το ερώτημα αυτό έχει στην πραγματικότητα μικρή σημασία.
Βαυαρικός νόμος περί αργιών: Αυτός ορίζει ότι η αργία αυτή ισχύει μόνο σε δήμους με κυρίως καθολικό πληθυσμό, αλλά όχι σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Βαυαρίας, αλλά καθαρά σε σχέση με τον αριθμό των καθολικών προς τους προτεστάντες. Ισχύουν τα στοιχεία της απογραφής του 2011. Πέρυσι, η απογραφή πραγματοποιήθηκε και πάλι, αλλά η έρευνα δεν είναι ακόμη έγκυρη, καθώς τα στοιχεία βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση. Αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το 2025.
Διαβάστε επίσης: Κοίμηση της Θεοτόκου: Η πιο περίπλοκη αργία στη Γερμανία
Ως αποτέλεσμα, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν θα είναι πλέον αργία σε ορισμένες περιοχές, εάν η απογραφή διαπιστώσει ότι υπάρχουν πλέον πολύ λίγοι καθολικοί εκεί.
Σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής και της Άνω Φραγκονίας, για παράδειγμα στη Νυρεμβέργη, το Άνσμπαχ και το Μπαϊρόιτ, οι άνθρωποι εργάζονται και τα καταστήματα είναι ανοιχτά.
Η DGB απαιτεί αργία για όλο το κρατίδιο
Η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) της Κεντρικής Φραγκονίας, από την άλλη πλευρά, απαιτεί να επεκταθεί η 15η Αυγούστου ως αργία σε ολόκληρη τη Βαυαρία. “Η ισχύουσα ρύθμιση είναι ξεπερασμένη”, δήλωσε ο Stephan Doll, διευθύνων σύμβουλος της DGB για την Κεντρική Φραγκονία. “Οι άνθρωποι στη Νυρεμβέργη και όλες οι άλλες προτεσταντικές κοινότητες αξίζουν εξίσου μια ελεύθερη ημέρα”. Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση του κρατιδίου θα πρέπει να το εφαρμόσει μετά τις εκλογές του κρατιδίου.
Παράδοση του αγιασμού λουλουδιών και βοτάνων
Σε πολλές καθολικές ενορίες, είναι έθιμο να ευλογούνται μπουκέτα λουλουδιών και έως και 77 βότανα κατά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Παραδοσιακά, το μπουκέτο βοτάνων αποτελείται από επτά κύρια βότανα: Αψιθιά, Χαμομήλι, βαλσαμόχορτο, Φασκόμηλο, Μουλλένιο, Ραβδόχορτο και Άρνικα.
Αυτά αποξηραίνονται στο σπίτι και υποτίθεται ότι προστατεύουν τους πιστούς από την κακοτυχία, την ασθένεια, τις καταιγίδες και τη φωτιά. Κάθε φυτό έχει ένα νόημα και έναν συμβολικό χαρακτήρα: το φασκόμηλο, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει την ευημερία και την επιτυχία, το χαμομήλι την τύχη και την αγάπη, το τριαντάφυλλο την Παναγία.
Κοίμηση της Θεοτόκου – η μεγάλη ημέρα της γυναίκας
Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία θάφτηκε μετά το θάνατό της. Όταν αργότερα οι μαθητές θέλησαν να ανοίξουν ξανά τον τάφο, αυτός δεν περιείχε το σώμα της αλλά βότανα και άνθη λουλουδιών. Άλλες παραδόσεις μιλούν για την εικονική Κοίμηση της Θεοτόκου, κατά την οποία ανεβαίνει στον ουρανό μεταφερόμενη από αγγέλους.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου ανάγεται στο δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο ο Πάπας Πίος ΧΙΙ διατύπωσε μόλις το 1950 – και μάλιστα υπό την εντύπωση των βουνών από πτώματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαβάστε επίσης: Κοίμηση της Θεοτόκου: Η πιο περίπλοκη αργία στη Γερμανία
Αντίθετα, σύμφωνα με το δόγμα, το σώμα έχει επίσης αξιοπρέπεια και νόημα και είναι αποδεκτό από τον Θεό. Κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου, η μητέρα του Ιησού λέγεται ότι αναλήφθηκε στον ουρανό μαζί με το σώμα της. Κατά συνέπεια, στον τάφο της βρέθηκαν μόνο λουλούδια – αντί για την σορό.
Η γιορτή είναι μία από τις λεγόμενες Υψηλές Γιορτές. Στην Ανατολική Εκκλησία, η ημέρα γιορτάζεται από το 431. Στη νότια Γερμανία ονομάζεται επίσης “Ημέρα της Μεγάλης Γυναίκας” και συνδέεται με πολλά έθιμα.
Σύμφωνα με τον θρύλο, σε πολλές καθολικές ενορίες μοιράζονται βότανα στους πιστούς, τα οποία ευλογούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και τα παίρνουν μαζί τους στο σπίτι. Λέγεται ότι προστατεύουν από ασθένειες και αδυναμίες κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Οι καθολικοί πραγματοποιούν λιτανείες στη Βαυαρία
Πολλές παραδοσιακές γιορτές πραγματοποιούνται και φέτος στη Βαυαρία. Για παράδειγμα, η λιτανεία με βάρκα της Φάτιμα στο Lindau στη λίμνη της Κωνστάντζας, η οποία προσελκύει περίπου 4.000 επισκέπτες ετησίως, ή η λιτανεία των φώτων στο Maria Vesperbild στη Σουαβία με έως και 18.000 συμμετέχοντες, στην οποία φέτος συμμετέχει και ο αρχιεπίσκοπος Georg Gänswein. Προσκυνήματα πραγματοποιούνται επίσης στο Münsterland και στο Ostenland.
Διαβάστε επίσης: Κοίμηση της Θεοτόκου: Η πιο περίπλοκη αργία στη Γερμανία
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.