Γερμανία: Υποχρεωτική η καταγραφή των ωρών εργασίας του προσωπικού
Χάρη σε μια δικαστική απόφαση-ορόσημο αυτή την εβδομάδα, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία θα είναι σύντομα υποχρεωμένες να καταγράφουν τις ώρες εργασίας όλων των εργαζομένων τους. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι σχετικά με τις αλλαγές.
Τι συμβαίνει με την καταγραφή των ωρών εργασίας στη Γερμανία αυτή τη στιγμή;
Αυτή την εβδομάδα, το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο (BAG) δήλωσε ότι οι εργοδότες στη Γερμανία θα πρέπει να καταγράφουν τις ώρες εργασίας όλων των εργαζομένων τους.
Η απόφαση αυτή χρονολογείται από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) του 2019, η οποία ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα για την καταγραφή του αριθμού των ωρών εργασίας των εργαζομένων ανά εβδομάδα.
10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι!
Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, δεν είχε γίνει τίποτα στη Γερμανία για την εφαρμογή των νέων κανόνων. Η απόφαση στην οποία κατέληξε το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο αυτή την εβδομάδα πρόκειται να τα αλλάξει όλα αυτά.
Γιατί πρέπει να παρακολουθούνται οι ώρες εργασίας των ανθρώπων;
Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος λόγος είναι η προστασία των εργαζομένων από τις υπερβολικές ώρες εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες.
Στο πλαίσιο ενός λεγόμενου συστήματος εμπιστοσύνης, όπου οι εργαζόμενοι αναμένεται απλώς να συμπληρώσουν τις ώρες που προβλέπονται στη σύμβασή τους, είναι ευκολότερο οι υπερωρίες να αγνοούνται και οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας να περνούν απαρατήρητες.
Όταν τα ωράρια εργασίας καταγράφονται συστηματικά, υποστηρίζει το ΔΕΕ, αυτό είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί.
Ποιοι κανόνες ισχύουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία;
Προς το παρόν, οι εταιρείες στη Γερμανία δεν υποχρεούνται να τηρούν αρχείο των ωρών εργασίας των υπαλλήλων τους – αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.
Για παράδειγμα, βάσει του Νόμου περί Κατώτατου Μισθού, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρακολουθούν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Σε ορισμένους τομείς, όπως οι κατασκευές και η εστίαση, οι ώρες εργασίας καταγράφονται επίσης προκειμένου να προληφθούν παράνομες πρακτικές εργασίας καθώς και πιθανή εκμετάλλευση.
Οι εργοδότες οφείλουν επίσης να καταγράφουν πότε οι εργαζόμενοί τους εργάζονται τις Κυριακές ή τις δημόσιες αργίες ή κάνουν υπερωρίες (δηλαδή εργάζονται πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα).
Ωστόσο, δεν υπάρχει γενική υποχρέωση των εργοδοτών να παρακολουθούν τα ωράρια εργασίας των υπαλλήλων τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι τείνουν να βασίζονται στο σύστημα εμπιστοσύνης.
Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσω να χτυπάω κάρτα στο γραφείο;
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αλλά είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να σκεφτούν κάτι λίγο πιο hi-tech από αυτό.
Ωστόσο, ο Νόμος περί Ωρών Εργασίας δεν είναι συγκεκριμένος σχετικά με τη μέθοδο που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας των υπαλλήλων τους, οπότε τόσο η χειρόγραφη όσο και η ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι μια επιλογή.
Hartz IV: Έρχεται το εισόδημα του πολίτη στη Γερμανία
Με βάση το τι κάνουν ήδη ορισμένες επιχειρήσεις, είναι δυνατά τα δελτία απασχόλησης, οι πίνακες του Excel και οι εφαρμογές για την καταγραφή του χρόνου εργασίας.
Ωστόσο, η απόφαση του ΔΕΕ ορίζει ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι τόσο ανιχνεύσιμο όσο και ασφαλές από παραποίηση – οπότε αυτό είναι κάτι που οι εργοδότες θα πρέπει να προσέξουν.
Πώς θα επηρεάσει αυτό την εργασιακή μου ζωή στη Γερμανία;
Σύμφωνα με τον Gregor Thüsing, καθηγητή εργατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, η απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες σχετίζονται με τους υπαλλήλους τους.
Ενώ κλάδοι όπως η γαστρονομία καταγράφουν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους εδώ και αρκετό καιρό, αυτό πρόκειται τώρα να επεκταθεί στους περίπου 45 εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρη τη Γερμανία, δήλωσε ο Thüsing στην Tagesschau.
Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει το μοντέλο εμπιστοσύνης, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο εργασίας τους.
Μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Εργατικού Δικαστηρίου, αυτό είναι πιθανό να φτάσει στο τέλος του.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δύο βασικά πράγματα είναι πιθανό να συμβούν σε αυτό το σημείο: τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πιθανό να ενισχυθούν από ορισμένες απόψεις, ενώ οι εργοδότες θα έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη εποπτεία της εργασιακής ζωής των εργαζομένων τους.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία εργάστηκαν πέρυσι υπερωρίες – και το ένα πέμπτο από αυτούς το έκαναν χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο ελπίζει ότι ο νέος κανόνας για την καταγραφή του χρόνου εργασίας θα βάλει τέλος σε αυτού του είδους την εκμετάλλευση και την εξομάλυνση των υπερβολικών ωρών εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, τα αφεντικά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να γίνουν πολύ πιο αυστηρά με τους υπαλλήλους τους και να ασκήσουν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στο ωράριό τους.
Θα μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι από το σπίτι στη Γερμανία;
Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση παράλληλα με τη στροφή προς πιο ευέλικτες μορφές εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εργασία από το σπίτι έγινε ο κανόνας για πολλούς εργαζόμενους σε γραφεία και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επέλεξε να διατηρήσει την εξ αποστάσεως εργασία ακόμη και μετά τη χαλάρωση των μέτρων Covid.
Τώρα, ορισμένοι επικριτές φοβούνται ότι η απόφαση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος αυτού του είδους της δημοφιλούς εργασίας από το σπίτι , δεδομένου ότι οι εργοδότες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες εξ αποστάσεως.
Ωστόσο, η Anja Piel, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), πιστεύει ότι τα δύο αυτά πράγματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
“Η καταγραφή του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να εξισώνεται με την παρουσία σε ένα μέρος – για παράδειγμα, στο γραφείο”, δήλωσε η ίδια στην Tagesschau.
Είναι πιθανό ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν μόλις η κυβέρνηση καταρτίσει ένα πιο λεπτομερές πλαίσιο.
Πότε πρέπει να εφαρμόσουν την απόφαση οι εργοδότες;
Αυτό επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή – αν και το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο δήλωσε ότι δεν υπάρχει τεράστια βιασύνη για την εφαρμογή της αλλαγής, με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γερμανία απέχει επίσης αρκετά από το να μπορέσει να εφαρμόσει ευρεία παρακολούθηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων.
Για αρχή, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πολύ σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα συστήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν πριν αρχίσουν να αλλάζουν τις πρακτικές τους.
Το Υπουργείο Εργασίας θέλει επίσης να εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης του BAG, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.
Τι λέει ο κόσμος στη Γερμανία;
Μέχρι στιγμής, η απόφαση έχει μια ελαφρώς ανάμεικτη υποδοχή τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους λομπίστες.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι εργοδότες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για το πρόσθετο διοικητικό βάρος που θα κληθούν να αναλάβουν.
Ο Steffen Kampeter, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA), χαρακτήρισε την απόφαση της BAG σχετικά με την καταγραφή των ωρών εργασίας ως “βιαστική και όχι καλά μελετημένη”, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει τη γερμανική οικονομία.
Ωστόσο, τα συνδικάτα υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η εργασία βάσει εμπιστοσύνης μπορεί να μειονεκτεί σε βάρος των εργαζομένων και να οδηγήσει σε εκμετάλλευση – οπότε είναι πιθανό να καλωσορίσουν την κίνηση αυτή.
Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής επιφυλακτικά στην απόφαση. Μιλώντας στην Tagesschau, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν εξαπατώνται από τους μισθούς τους με τη χειραγώγηση του χρόνου εργασίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε -εάν η απόφαση απαιτεί εφαρμογή στη νομοθεσία- αυτό να γίνει “όσο το δυνατόν πιο αντιγραφειοκρατικά”, πρόσθεσε.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.