Από το 2003, η Γερμανία επέβαλε υποχρεωτικό ποσό πληρωμής ως εγγύηση στα μπουκάλια μεταλλικού νερού και μπύρας, καθώς και στα ανθρακούχα αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών σε κουτάκια. Το επόμενο έτος, ο κανονισμός θα επεκταθεί και σε άλλες συσκευασίες.
Στην αρχή ήταν μόνο μπουκάλια ΡΕΤ, μερικά κουτιά με ορισμένα ποτά. Στη συνέχεια προστέθηκε το βάζο με το γιαούρτι. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το σύστημα για τις επιστρεφόμενες φιάλες θα επεκταθεί και πάλι. Με τη νέα ρύθμιση στο νόμο περί συσκευασίας και σε άλλους νόμους, θα εφαρμοστεί έτσι το δίκαιο της ΕΕ.
Από τώρα και στο εξής: Εφαρμογή σε όλες τις φιάλες έως τρία λίτρα στη Γερμανία
Από το 2022, θα επιβάλλεται πληρωμή ποσού (το λεγόμενο Pfand) σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια μέχρι τρία λίτρα. Η καταβολή θα ισχύει στη συνέχεια για τα κουτιά ποτών χωρίς εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται πλέον εγγύηση και για τα μη επιστρεφόμενα πλαστικά μπουκάλια, όπως οι χυμοί φρούτων.
Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022
Τα γαλακτοκομικά ποτά, ωστόσο, εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον κανονισμό. Δεν υπάρχει εγγύηση για τα μπουκάλια και τα κουτιά που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Ένας μεταβατικός κανονισμός ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.
Μέχρι τώρα, χρεωνόταν εγγύηση 25 λεπτών για τα μπουκάλια μπύρας, μεταλλικού νερού, αναψυκτικών και μικτών ποτών που περιέχουν αλκοόλ. Εξαιρέθηκαν το γάλα, το κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα ενεργειακά ποτά, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
Ως αποτέλεσμα, τα αναψυκτικά χυμών φρούτων με ανθρακικό, για παράδειγμα, υπόκειντο προηγουμένως σε πληρωμή εγγύησης, ενώ ένας χυμός φρούτων χωρίς ανθρακικό, το μείγμα Prosecco σε κουτιά ή το smoothie όχι.
“Στο μέλλον, θα ισχύουν τα εξής: εάν ένα μπουκάλι ποτού είναι κατασκευασμένο από πλαστικό μίας χρήσης, τότε θα υπόκειται σε καταβολή εγγύησης (Pfand)”, δήλωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος.
“Η επέκταση της υποχρεωτικής καταβολής την καθιστά πιο κατανοητή για όλους τους καταναλωτές. Διότι στο μέλλον θα είναι απλό: πρέπει να καταβάλεται προκαταβολή 25 λεπτών σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια και κουτιά ποτών μιας χρήσης, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους”, δήλωσε η Svenja Schulze, πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος
Τα χαρτοκιβώτια ποτών, για παράδειγμα από κατασκευαστές όπως η Tetra Pak, εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον κανονισμό, επειδή οι συσκευασίες αυτές θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον. Η ανακυκλωσιμότητά τους εκτιμάται σε 90 τοις εκατό.
Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των πλαστικών φιαλών που μπορούν να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν έως και 40 φορές (οι λεγόμενες επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες – συνήθως σε κιβώτια) και των φιαλών ΡΕΤ μίας χρήσης. Μετά την επιστροφή τους συνθλίβονται και στη συνέχεια τεμαχίζονται.
Δεδομένου ότι τα μπουκάλια ΡΕΤ επιστρέφονται μέσω μηχανήματος, η ανακύκλωση είναι σχετικά εύκολη, επειδή περιλαμβάνονται μόνο τα μπουκάλια.
Τα μπουκάλια χυμού επέστρεφαν στο σύστημα ανακύκλωσης μέσω της κίτρινης σακούλας. Αλλά μέχρι τώρα αυτό σήμαινε: Τα ανάμεικτα περιεχόμενα του κίτρινου σάκου έπρεπε πρώτα να ταξινομηθούν.
Έτσι, το μπουκάλι του χυμού διαχωριζόταν, μεταφερόταν, καθαριζόταν και στη συνέχεια τροφοδοτούνταν στο σύστημα ανακύκλωσης. Με τη νέα ρύθμιση του συστήματος, καταλήγει εκεί αμέσως.
Οι ανακυκλωτές αναμένουν δέκα τοις εκατό περισσότερες επιστροφές με τη συμπερίληψη ακόμη περισσότερων κουτιών και φιαλών ΡΕΤ στο σύστημα.
“Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε αύξηση των φιαλών με εγγύηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στις επιστροφές. Ο νέος κανονισμός θα μας οδηγήσει πιθανότατα στη δημιουργία ενός τρίτου μηχανήματος επιστροφής εγγυήσεων”, δήλωσε ο Olaf Birger, λιανοπωλητής του Edeka στο Bamberg.
Το PET αποτελεί μέρος της καθημερινής μας κατανάλωσης στη Γερμανία
Ήδη το 98 τοις εκατό όλων των μπουκαλιών ΡΕΤ επιστρέφονται. Η Γερμανία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη συλλογή PET. Ένα μέρος (34,4%) χρησιμοποιείται για την παραγωγή νέων φιαλών, το άλλο μέρος, για παράδειγμα, για την παραγωγή ενδυμάτων όπως μπουφάν (20%), μεμβρανών (28,6%) ή για περαιτέρω επεξεργασία στη βιομηχανία, η οποία το χρειάζεται μεταξύ άλλων για επιχρίσματα (13%).
Το μπουκάλι PET μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ανακύκλωσης ΡΕΤ στη Γερμανία.
Η PET-Verpackungen GmbH, με έδρα το Großbreitenbach στη Θουριγγία, τα επεξεργάζεται. Αυτό το υλικό είναι ακριβότερο από το νέο PET. Η τιμή αυξήθηκε κατά 50 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ακόμη και τώρα, το 40% των ανακυκλωμένων υλικών χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων φιαλών ΡΕΤ. Το ποσοστό μπορεί επίσης να είναι υψηλότερο. “Οι φιάλες PET που επιστρέφονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 100 τοις εκατό για την παραγωγή νέων φιαλών PET, ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών”, λέει ο Hubert Rehan της PET-Verpackungen GmbH. “Ο νέος κανονισμός είναι καλός, διότι σίγουρα θα βοηθήσει στην αύξηση του μεριδίου των ανακυκλωμένων υλικών”, εξηγεί ο Rebhan.
Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;
Συνολικά, 18 δισεκατομμύρια φιάλες PET κυκλοφορούν στη Γερμανία κάθε χρόνο. Και το πλαστικό μπουκάλι είναι καλύτερο από τη φήμη του, αν παραμένει στο σύστημα και δεν πετιέται απλά.
Το πλεονέκτημά του είναι η άπειρη ανακύκλωσή του, η τιμή του, το βάρος του και το γεγονός ότι για την παραγωγή του απαιτούνται μόνο 300 βαθμοί. Το γυαλί χρειάζεται περίπου 600 βαθμούς για να λιώσει και συνεπώς περισσότερη ενέργεια.
Οι κανονισμοί θα επεκταθούν στην Ε.Ε
Από το 2023 θα υπάρξει επίσης μια αλλαγή για όλους όσοι προσφέρουν “food-to-go”. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία σε όλη την ΕΕ.
Ισχύουν εξαιρέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις με πέντε υπαλλήλους το πολύ και επιφάνεια πωλήσεων που δεν υπερβαίνει τα 80 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό ισχύει για παράδειγμα για τα σνακ μπαρ ή τα περίπτερα.
Τους επιτρέπεται να γεμίζουν τρόφιμα και ποτά σε δοχεία που φέρνουν οι πελάτες. Για όλους τους υπόλοιπους, πρέπει να προσφέρουν ποτά και φαγητό to-go σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.
“Η επαναχρησιμοποιήσιμη παραλλαγή δεν πρέπει να είναι ακριβότερη από το ίδιο προϊόν σε συσκευασία μίας χρήσης. Επιπλέον, πρέπει να διατίθενται κατάλληλα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για όλα τα μεγέθη προσφοράς ενός ποτού to-go”, δήλωσε η Svenja Schulze, πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος.
Από το 2024, ο νόμος προβλέπει επίσης την εγγύηση για τα γαλακτοκομικά ποτά σε πλαστικά μπουκάλια. Η απαίτηση αυτή είναι αμφιλεγόμενη, επειδή η γαλακτοβιομηχανία θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα υγιεινής λόγω του σχηματισμού μούχλας στα πλαστικά δοχεία. Την ίδια χρονιά, το καπάκι των φιαλών ΡΕΤ πρέπει να παραμένει συνδεδεμένο με τη φιάλη.
Το 2025, ο νόμος θα αυστηροποιηθεί εκ νέου. Τα μπουκάλια ΡΕΤ πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 25 τοις εκατό ανακυκλωμένο πλαστικό. Το ποσοστό αυτό επιτυγχάνεται στη Γερμανία εδώ και πολύ καιρό.
Από το 2030, το ελάχιστο αυτό ποσοστό θα αυξηθεί στο 30 τοις εκατό, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες ιδίως για τις γειτονικές χώρες της ΕΕ.
Στη Γερμανία, τα μπουκάλια ΡΕΤ περιείχαν ήδη 26% ανακυκλωμένο υλικό το 2015, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εν τω μεταξύ, η ποσόστωση αυξήθηκε ακόμη και σε ποσοστό άνω του 40%.
Και έτσι πρόκειται να συνεχιστεί:
- Από το 2023: Μόνο επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία για υπηρεσίες παράδοσης και τροφοδοσίας
- Από το 2024: Τα καπάκια φιαλών PET πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένα με τη φιάλη
- Από το 2024: Εγγύηση (Pfand) και στα γαλακτοκομικά ποτά σε πλαστικά μπουκάλια
- Από το 2025: 25 τοις εκατό ανακυκλωμένο πλαστικό στα μπουκάλια
- Από το 2030: 30 τοις εκατό ανακυκλωμένο πλαστικό στα μπουκάλια
Το πρόβλημα είναι τα απορρίματα
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, 770 τόνοι απορριμμάτων συσκευασίας παράγονται καθημερινά από τις συσκευασίες μίας χρήσης για τα εστιατόρια. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στις επιχειρήσεις εστίασης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Essen in Mehrweg: Wir machen mit”, οι επιχειρήσεις δοκιμάζουν επαναχρησιμοποιούμενες λύσεις για τις προσφορές τους to-go.
Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ για τα πλαστικά απορρίμματα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, αναμειγνύονται ή είναι μολυσμένα.
Στη Γερμανία, το πλαστικό διαχωρίζεται και ανακυκλώνεται επιμελώς, ιδίως στο σύστημα φιαλών ΡΕΤ. Αυτό που αυξάνεται, ωστόσο, είναι οι ποσότητες των λεγόμενων αστικών απορριμμάτων. Πρόκειται για απόβλητα από ιδιωτικά νοικοκυριά ή άλλα ιδρύματα, και κυρίως συσκευασίες.
“Οι ποσότητες απορριμμάτων στη Γερμανία είναι σαφώς πολύ υψηλές”, λέει η Svenja Schulze, πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος.
Μεταξύ 2014 και 2019, η ποσότητα των απορριμμάτων στον τομέα αυτό αυξήθηκε κατά 700 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως. Η Γερμανία συμμετείχε δυσανάλογα στην αύξηση με 50 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022
- Νέα μέτρα λαμβάνουν τέσσερα γερμανικά κρατίδια
- Περιορισμοί επαφής: Τι ισχύει από αύριο στη Βαυαρία (28.12)
- Γερμανία: Απογοητευμένοι από τη χριστουγεννιάκη κίνηση οι λιανέμποροι
- Covid: Kανονισμοί στη Βαυαρία Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά
- Γερμανία: Τα νοσοκομεία έχουν οικονομικά προβλήματα
- Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία; (1η Ιανουαρίου 2022)
- Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια αλκοολικοί στη Γερμανία
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για ξέπλυμα χρήματος στη Γερμανία
- Σε μίνι lockdown η Γερμανία λόγω Όμικρον
- Εννέα μήνες η ισχύς του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού
- Κανόνες εισόδου Ελλάδα – Γερμανία: Δείτε τι ισχύει
- 6 Συμβουλές πριν την αλλαγή του χρόνου στη Στουτγάρδη!
- Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία
- Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;