Γερμανία: Ηλικία ψήφου, πόσιμο νερό και υποχρεωτική εγγραφή
Η Bundestag ψήφισε πολυάριθμους νόμους και έλαβε άλλες αποφάσεις σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 17 ώρες.
Η προσοχή της κοινής γνώμης επικεντρώθηκε ιδίως στο νόμο για τη ψήφο, καθώς και σε πολυάριθμες ελαφρύνσεις, όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνων, η εφάπαξ πληρωμή για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση το Δεκέμβριο, η μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης και η προσαρμογή του φορολογικού συστήματος.
Επιπλέον, το κοινοβούλιο ψήφισε την επανάληψη των εκλογών του 2021 για το Bundestag σε 431 εκλογικές περιφέρειες του Βερολίνου.
Επιπλέον, υπήρξαν ορισμένα άλλα ψηφίσματα, ορισμένα από τα οποία έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις.
Το κατώτατο όριο ηλικίας για τις ευρωεκλογές πέφτει στα 16 (ηλικία ψήφου)
Στο μέλλον, οι 16χρονοι και οι 17χρονοι θα μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ ήδη από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.
Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε νομοσχέδιο που εισήγαγε ο συνασπισμός για τη μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας ψήφου για τις ευρωεκλογές από τα 18 στα 16 έτη.
Το προηγούμενο όριο των 18 ετών είχε αποκλείσει πολλά άτομα από το δικαίωμα του εκλέγειν “που μπορούν και θέλουν να αναλάβουν ευθύνες σε πολλές θέσεις στην κοινωνία και να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία”, αναφέρει το νομοσχέδιο.
Σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια, το κατώτατο όριο των 16 ετών ισχύει ήδη για τις εκλογές των κρατιδίων και, συχνότερα, για τις τοπικές εκλογές- για να συμμετάσχει κανείς στις ομοσπονδιακές εκλογές, ωστόσο, πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Μπούντεσταγκ, τα κόμματα του συνασπισμού αναφέρθηκαν σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου, το οποίο συνιστά τη μείωση της ηλικίας ψήφου για τις ευρωεκλογές στα 16 έτη.
Μια πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Εκλογικού Δικαίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν συνταγματικές αντιρρήσεις για τη μείωση της ηλικίας ψήφου, αλλά το CDU και το CSU, καθώς και το AfD, απέρριψαν το σχέδιο.
Δίκτυο δημόσιων πηγών πόσιμου νερού αναπτύσσεται
Στο μέλλον, οι κάτοικοι της Γερμανίας θα τροφοδοτούνται καλύτερα με πόσιμο νερό μέσω δημόσιων πηγών. Η Μπούντεσταγκ ψήφισε νόμο με τον οποίο η παροχή εγκαταστάσεων πόσης αναψυχής ανακηρύσσεται “καθήκον γενικού συμφέροντος”.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει να κατασκευάσει άλλα 1.000 δημόσια σημεία πόσιμου νερού βάσει του νόμου – με συνολικό κόστος περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Τα “σιντριβάνια” πρέπει να τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πεζόδρομους και εμπορικές στοές, στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά εφικτό και λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση και τις τοπικές συνθήκες, όπως το κλίμα και τη γεωγραφία.
Με τον νέο κανονισμό, η Γερμανία εφαρμόζει τις απαιτήσεις της οδηγίας της ΕΕ για το πόσιμο νερό.
Αυτό υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρέχουν στους πολίτες πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας σε δημόσιους χώρους.
Τα ανάδοχα παιδιά δεν θα πρέπει πλέον να παραιτούνται από μέρος του εισοδήματός τους
Τα περίπου 250.000 παιδιά και νέοι που μεγαλώνουν σε ανάδοχη οικογένεια ή σε υποστηριζόμενη διαβίωση δεν θα πρέπει πλέον να συνεισφέρουν.
Η Bundestag αποφάσισε να καταργήσει τη λεγόμενη “Kostenheranziehung”. Μέχρι τώρα, οι νέοι που υπάγονται στο σύστημα πρόνοιας παιδιών και νέων έπρεπε να δίνουν έως και το 25% του εισοδήματός τους στην υπηρεσία πρόνοιας νέων, για παράδειγμα εάν παρακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση ή έχουν μια δουλειά παράλληλα με το σχολείο.
Ο κανονισμός εφαρμόζεται αναλόγως και στις ανύπαντρες μητέρες και πατέρες που ζουν με το παιδί τους σε ίδρυμα. Αυτές οι συμμετοχές θα καταργηθούν τώρα με τη μεταρρύθμιση που ενέκρινε η Bundestag.
Νέα υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Στο μέλλον, οι φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών πρέπει να παρέχουν στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Φορολογική Υπηρεσία πληροφορίες σχετικά με τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα και τις συναλλαγές τους που πραγματοποιούνται εκεί.
Η Bundestag ψήφισε αυτή τη νέα υποχρέωση υποβολής εκθέσεων. Αποτελεί μέρος ενός νόμου που προβλέπει επίσης την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών της ΕΕ, ώστε να καλύπτει και τους ξένους παρόχους. Ο νέος κανονισμός εφαρμόζει αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποια ανακούφιση για τους πολίτες αποφάσισε η Bundestag
- Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
- Εργασία στη Γερμανία: Ποιοι τομείς έχουν κενές θέσεις εργασίας;
- 6 εκ. στη Γερμανία επηρεάζονται: Σας δίνει 1.000€ η Facebook;
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Είναι η Γερμανία μία χώρα με εμμονή στα αυτοκίνητα;
- Αναλύουμε 8 μύθους για τα ελαστικά αυτοκινήτων στη Γερμανία
- Απάτη Amazon Γερμανία: Να ελέγχετε τον λογαριασμό σας
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο