Γερμανία: Η πορεία του εμβολιασμού μέχρι τώρα – Όλα τα δεδομένα
Με εμφανή ικανοποίηση στα μάτια οι νέος δήμαρχος του Ντίσελντορφ Στέφαν Κέλερ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Ταμείων Ρηνανίας Φρανκ Μπέργκμαν και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Ντίσελντορφ Ντάβιντ φον ντερ Λιτ υποδέχθηκαν ομάδα δημοσιογράφων στο κεντρικό κέντρο εμβολιασμού του Ντίσελντορφ στη Γερμανία.
Μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στις 27 Δεκεμβρίου όλα ήταν έτοιμα για το πρώτο τρύπημα στις εγκαταστάσεις VIP του σταδίου Merkur Spiel – Arena, τόπο προπόνησης της πoδοσφαιρικής ομάδας Fortuna Düsseldorf.
Στις 27 Δεκεμβρίου ωστόσο ο πρώτος εμβολιασμός δεν έγινε στο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά στον οίκο ευγηρίας Lörick της πρωτεύουσας της Ρηνανίας Βεστφαλίας.
36 αμπούλες της BioTech/Pfizer μοιράστηκαν σε 180 δόσεις, με τις οποίες εμβολιάστηκαν οι άνω των 80 χρονών ένοικοι, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις συστάσεις προτεραιοποίησης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού STIKO.
Το ίδιο το εμβολιαστικό κέντρο έμεινε κλειστό. Πέρασαν μερικές εβδομάδες, μέχρις ότου ξεκινήσουν και εκεί με αργό ρυθμό και μετ΄ εμποδίων οι εμβολιασμοί. Αντίστοιχη εικόνα και στα περισσότερα κρατίδια.
Η επιχείρηση, και η περιπέτεια μαζί, ενός εγχειρήματος που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική Γερμανία και στον κόσμο όλον, μόλις ξεκινούσε.
Πού βρισκόμαστε σήμερα
Ένα μήνα μετά η αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν τις αρχικές προσδοκίες. Μέχρι χθες 26.01, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, 1.921.689 Γερμανοί έχουν εμβολιαστεί.
Εξ αυτών την πρώτη δόση έκαναν 1.638.425 Γερμανοί (2,31 ανά 100 κατοίκους) και τη δεύτερη 283.264 (0,34 ανά 100 κατοίκους). Την τελευταία εβδομάδα έγιναν συνολικά 782.392 δόσεις, που αντιστοιχούν σε 110.770 εμβολιασμούς κατά μέσον όρο την ημέρα.
Την πρώτη θέση στους εμβολιασμούς κατέχει η Βαυαρία ακολουθούμενη από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ενώ η Γερμανία καταλαμβάνει σε συνολικό αριθμό εμβολιασμένων με την πρώτη ή/και τη δεύτερη δόση τη δέκατη θέση παγκοσμίως. Με πρώτη χώρα το Ισραήλ.
Δύο εμβόλια χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα στη διαδικασία εμβολιασμού στη Γερμανία: Αυτό της BionTech/Pfizer σε ποσοστό 98% και της Moderna σε ποσοστό 1,85%.
Εκτός αυτών η Γερμανία έχει παραγγείλει είτε μέσω της ΕΕ, είτε μονομερώς συνολικά 62 εκ. δόσεις από τη φαρμακευτική εταιρεία Curevac, 56 εκ. δόσεις από την AstraZeneca και τουλάχιστον άλλα 37,25 εκ. δόσεις από το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.
Στη στρατηγική εμβολιασμού η Γερμανία, πιθανότατα κι άλλες ευρωπαϊκές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει επενδύσει πολύ στο εμβόλιο της Curevac με επιπλέον παραγγελία 50,5 εκ. δόσεων. Διότι δεν είναι τόσο πολύπλοκη η φύλαξή του.
Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Biotech/Pfizer φυλάσσεται χωρίς πρόβλημα σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου που καθιστά τη χρήση του γενικά πιο απλή.
Το Βερολίνο δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του
Με τις μεγάλες καθυστερήσεις, που καταγράφονται στις παραγγελίες συνολικά άνω των 300 εκ. δόσεων μέχρι την παράδοσή τους, αλλά και με οργανωτικές αστοχίες ενός εγχειρήματος ιστορικών διαστάσεων, η γερμανική κυβέρνηση, είναι αντικειμενικά δύσκολο να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε. Ότι μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον το 60% θα έχει επιτυχώς εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Διότι σύμφωνα με τους ειδικούς μόνο με ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος. Παρόλα αυτά ο υπ. Υγείας κ. Γενς Σπαν επανέλαβε την υπόσχεση ελαφρώς “μεταλλαγμένη”. Ότι μέχρι το καλοκαίρι όλοι οι πολίτες θα έχουν την “προσφορά ενός εμβολίου”. Εφόσον οι αναμενόμενες εγκρίσεις γίνουν στην ώρα τους.
Αλλά και στον στόχο ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της πρώτης ομάδας, στην οποία ανήκουν οι άνω των 80 χρονών σε οίκους ευγηρίας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επιμένει ο Γενς Σπάν απορρίπτοντας αιτιάσεις για μακρόσυρτη διαδικασία εμβολιασμών.
“Θα είχε περισσότερο νόημα να κάνουμε συγκρίσεις σε δύο με τρεις μήνες. Η Γερμανία ξεκίνησε με τα γηροκομεία, είναι πολύπλοκο και διαρκεί περισσότερο”.
Ένας από τους πονοκέφαλους των εμβολιαστικών αρχών είναι η αγωνία να εξασφαλίσουν παρά τις καθυστερήσεις και τη δεύτερη δόση σε εκείνους που έκαναν τη πρώτη.
Γι αυτό πολλά εμβολιαστικά κέντρα παρακρατούν στις αποθήκες ποσότητες εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου κ. Κλάους Ράινχαρντ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και την Κομισιόν να ασκήσουν πιέσεις. Έτσι ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ως προς τον χρόνο παράδοσης και τις ποσότητες.
Μιλώντας στην Rheinische Post επισήμανε την ανάγκη εμβολίων χωρίς δυσκολίες στην μεταφορά και στην αποθήκευση. Όπως αυτό της AstraZeneca για να μπορέσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στα ιατρεία.
”Τέτοια εμβόλια είναι απαραίτητα για να χτιστεί ανοσία στην κοινότητα μέχρι το καλοκαίρι. Και πριν διασπαρεί η βρετανική μετάλλαξη στη Γερμανία”.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info