Η Γερμανία κατέλαβε την τελευταία θέση σε μια νέα διεθνή αξιολόγηση που εξέτασε το πώς οι χώρες διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν τη ζωή των νεοαφιχθέντων αλλοδαπών.
Η μελέτη Expat Insider 2022 εξέτασε περίπου 12.000 ξένους πολίτες σε 52 χώρες και τους ζήτησε να αξιολογήσουν τη χώρα διαμονής τους στις υποκατηγορίες της εξυπηρέτησης της δημόσιας διοίκησης, της στέγασης, της ψηφιακής ζωής και της γλώσσας.
Το Μπαχρέιν βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη δεύτερη θέση και τη Σιγκαπούρη στην τρίτη θέση.
Οι διεθνείς κάτοικοι ανέφεραν ότι και οι τρεις χώρες προσφέρουν εύκολη επικοινωνία και έλλειψη γλωσσικών εμποδίων, ενώ παράλληλα θέτουν ελάχιστα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Από τις 52 χώρες που αναφέρθηκαν, η Γερμανία βρέθηκε στην τελευταία θέση του καταλόγου πίσω από την Ιαπωνία (51η θέση) και την Κίνα (50η θέση).
Κατατάχθηκε επίσης στην τελευταία δεκάδα σε τρεις από τις τέσσερις υποκατηγορίες: Στέγαση (47η), ψηφιακή ζωή (48η) και γλώσσα (49η).
Στην κατηγορία της στέγασης, οι εκπατρισμένοι ανέφεραν ότι η στέγαση στη Γερμανία είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί όσο και να είναι οικονομικά προσιτή.
“Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να βρεθεί ακόμη και ένα προσωρινό κατάλυμα”, ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες από την Πολωνία.
Οι αλλοδαποί πολίτες δεν τα πάνε πολύ καλύτερα ούτε όσον αφορά τη γλώσσα στη Γερμανία: Το 46% δήλωσε ότι είναι δύσκολο να ζήσει κανείς στη Γερμανία χωρίς να μιλάει την τοπική γλώσσα (σε σύγκριση με το 32% παγκοσμίως), παρόλο που το 60% ανέφερε ότι μιλάει τη γλώσσα αρκετά καλά ή πολύ καλά.
Το 55% χαρακτήρισε τα γερμανικά ως δύσκολα στην εκμάθηση, σε σύγκριση με το 38% παγκοσμίως.
Η Γερμανία βρέθηκε επίσης στις πέντε τελευταίες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την ψηφιακή υποδομή (48η θέση), όπως οι επιλογές πληρωμών χωρίς μετρητά (51η θέση) και η εύκολη πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο (49η θέση).
Η έλλειψη ψηφιοποίησης της Γερμανίας αποτελεί μείζον ζήτημα και το 24% των ομογενών ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι τους, σε σύγκριση με το 11% παγκοσμίως, ενώ το 27% δεν είναι ικανοποιημένο από την έλλειψη επιλογών πληρωμών χωρίς μετρητά (σε σύγκριση με το 8% παγκοσμίως).
Η κακή ψηφιακή υποδομή επηρεάζει επίσης τη διαθεσιμότητα των κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών – μια υποκατηγορία στην οποία η Γερμανία κατέλαβε την 43η θέση.
Συνολικά το 52% των ομογενών ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να συναλλαγούν με τις τοπικές αρχές, σε σύγκριση με το 39% παγκοσμίως.
“Πραγματικά μισώ τη γερμανική γραφειοκρατία”, δήλωσε ένα άτομο από το Ηνωμένο Βασίλειο.
“Ειδικά το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι ψηφιοποιημένο! Χρειάζεται αιώνες για να έρθει κανείς σε επαφή με οποιοδήποτε από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης για να συζητήσει για άδειες παραμονής και τα συναφή”.
Η Γερμανία τα πήγε ελαφρώς καλύτερα στην κατηγορία Διοικητικά θέματα συνολικά, όπου κατέλαβε την 36η θέση.
Πώς συγκρίνεται η Γερμανία με τους γερμανόφωνους γείτονές της;
Σε σύγκριση με τις γειτονικές της γερμανόφωνες χώρες, η Γερμανία σημείωσε επίσης χειρότερη βαθμολογία σε κάθε κατηγορία.
Στη συνολική κατάταξη, η Ελβετία και η Αυστρία βρέθηκαν πολύ ψηλότερα στη λίστα – στην 20ή και 32η θέση αντίστοιχα.
Οι βαθμολογίες για τις τρεις χώρες αποκλίνουν έντονα σε δύο πτυχές ειδικότερα: οι αλλοδαποί στη Γερμανία παραπονιούνται για την έλλειψη ψηφιακών υποδομών (48η θέση) και διοικητικών θεμάτων (36η θέση), ενώ οι ξένοι κάτοικοι στην Ελβετία είναι πολύ ικανοποιημένοι με αυτές τις πτυχές της ζωής.
Η Ελβετία κατατάσσεται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών παγκοσμίως και στις δύο υποκατηγορίες (7η στην καθεμία), ενώ η Αυστρία κατατάσσεται περίπου στη μέση του καταλόγου για την ψηφιακή υποδομή (29η) και τη διοίκηση (27η).
Η Αυστρία κατατάσσεται πολύ υψηλότερα από τη Γερμανία στην Ελβετία για τη στέγαση και καταλαμβάνει την 25η θέση, ενώ η Γερμανία (47η) και η Ελβετία (44η) κατατάσσονται στην τελευταία δεκάδα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή της στέγασης για τους αλλοδαπούς κατοίκους.
“Η έλλειψη στέγης εδώ είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, καθώς και η συνεχής αύξηση των τιμών των ενοικίων, ενώ οι μισθοί δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό”, δήλωσε ένας συμμετέχων από την Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες και στις τρεις χώρες DACH, οι κάτοικοι της Γερμανίας αντιλαμβάνονται το γλωσσικό εμπόδιο ως μεγαλύτερη δυσκολία (49η θέση) από εκείνους που ζουν στην Αυστρία (38η θέση) ή την Ελβετία (30η θέση).
“Οι Γερμανοί είναι προκατειλημμένοι αν δεν μιλάς αρκετά καλά γερμανικά, ιδίως στα γραφεία”, δήλωσε ένας Ρουμάνος συμμετέχων στην έρευνα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Γερμανία: Τι ισχύει με το εισιτήριο των 49 ευρώ σε κάθε κρατίδιο
- Μεγάλη ανάκληση: Ανακαλύφθηκαν άκρως τοξικά χημικά σε μπαχαρικά
- Δεν επιτρέπεται να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε αυτά τα 5 μέρη
- Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
- Γερμανία: Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται αναπηρίες από τα εμβόλια
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 14χρονοι διέλυσαν το κρανίο Έλληνα στη Γερμανία
- Η Edeka αλλάζει σε Payback – τι θα συμβεί στην Deutschlandcard;
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Έρχεται η περιβαλλοντική λωρίδα “Blue Lane” στη Γερμανία;
- Ντίσελντορφ: Εγκαινιάστηκε η πρώτη πινακίδα σε αραβική γραφή
- Γερμανία: 31χρονος πατέρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου
- Αυτά αλλάζουν τον Απρίλιο του 2023 στη Γερμανία…
- Τέμπη: Οι δυο Ελληνίδες της Γερμανίας που έχασαν την ζωή τους
- Σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία από την 1η Ιουλίου