Είναι η παλαιότερη διατηρημένη υδρόγειος σφαίρα στον κόσμο και τώρα ανήκει επίσης Παγκόσμια Κληρονομιά: Η Unesco πρόσθεσε στον κατάλογό της την περίπου 530 ετών υδρόγειο σφαίρα Behaim από τη Νυρεμβέργη.
Με εκατοντάδες εικονογράμματα και τοπωνύμια, μικρά αφηγηματικά κείμενα, εικόνες ηγεμόνων, οικόσημα, μυθικά πλάσματα και εξωτικά ζώα, η υδρόγειος σφαίρα μεταφέρει μια εγκυκλοπαιδική εικόνα της γεωγραφικής και ιστορικής γνώσης στο τέλος του Μεσαίωνα, ανακοίνωσε η γερμανική επιτροπή της Unesco.
Φέτος, 64 έγγραφα προτάθηκαν για απόφαση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco κατά τη συνεδρίασή του στο Παρίσι.
Ανάμεσά τους ήταν τέσσερις προτάσεις από τη Γερμανία: εκτός από το Behaim Globe, η συλλογή χειρογράφων τραγουδιών Codex Manesse από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η οποία ξεκίνησε γύρω στο 1300, έγγραφα για την ιστορία της Χανσεατικής Λίγκας, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, και καρολίνικα χειρόγραφα από την αυλική σχολή του αυτοκράτορα Καρλομάγνου, τα οποία σώζονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.
Το Γερμανικό Εθνικό Μουσείο της Νυρεμβέργης ήταν ενθουσιασμένο, καθώς η υδρόγειος σφαίρα Behaim είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συλλογής.
Η παγκοσμίου φήμης υδρόγειος σφαίρα είναι ένα πρωτοποριακό έργο χαρτογραφίας και κατασκευής επιστημονικών οργάνων, ανέφερε το μουσείο.
Σύμφωνα με το μουσείο, ο έμπορος υφασμάτων της Νυρεμβέργης Martin Behaim κατασκεύασε την υδρόγειο σφαίρα μαζί με πολυάριθμους τεχνίτες μεταξύ 1492 και 1494 – εκείνη την εποχή ο Κολόμβος είχε μόλις φτάσει στην Αμερική.
Αυτό το μέρος του κόσμου λείπει από την υδρόγειο σφαίρα, όπως και η Αυστραλία.
Παρ’ όλα αυτά, η υδρόγειος είναι εξαιρετικά επίκαιρη ενόψει της συζήτησης για τη μετα-αποικιοκρατία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του μουσείου, Daniel Hess.
Απεικονίζει τον κόσμο ως μια παγκόσμια εμπορική αγορά.
Καταγράφει κυρίως τα πορτογαλικά ταξίδια ανακάλυψης ως ευρωπαϊκό επίτευγμα και τον αποικισμό των αφρικανικών ακτών – και δείχνει έναν κόσμο όπως τον φανταζόταν η ευρωπαϊκή αίσθηση ανωτερότητας.
Εκατοντάδες κείμενα, πόλεις, ηγεμόνες, σημαίες, πλοία, ζώα και μυθικά πλάσματα στην υδρόγειο αφηγούνται πώς η Ευρώπη έβλεπε τον κόσμο στο τέλος του Μεσαίωνα.
Στο έκθεμα του μουσείου, αυτά είναι μόλις και μετά βίας αναγνωρίσιμα, λόγω της γήρανσης.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες μπορούν να μελετηθούν σε ψηφιακές εικόνες στο μουσείο.
Στην έκθεση θα υπάρχει επίσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο που οι επισκέπτες μπορούν να δουν σε μια οθόνη.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- 10 ταινίες και σειρές για να βελτιώσετε τα γερμανικά σας
- Lufthansa: Φαγητό ως ειδική προσφορά της τελευταίας στιγμής
- 7 πράγματα για την μπύρα: Αν είστε λάτρης πρέπει να ξέρετε
- 9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά τη γέννα στη Γερμανία
- Μισούν πραγματικά οι Γερμανοί την ψιλοκουβέντα;
- Έλληνας της Γερμανίας: Ο Λευτέρης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
- Έρευνα: Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία
- 5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Οι καλύτεροι κήποι μπύρας στη Γερμανία