Γερμανία: Γιατί αποκαλείται Silvester η παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Γιατί οι Γερμανοί αποκαλούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς Silvester; Και τι είναι όλα αυτά τα ντόνατς με μουστάρδα, τα πυροτεχνήματα και ο λιωμένος μόλυβδος;
Όχι, ο φίλος σας δεν σχεδιάζει να υποδεχτεί το νέο έτος με κάποιον που ονομάζεται Silvester αντί για εσάς.
Silvester είναι η γερμανική ονομασία για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – λόγω του Πάπα Σίλβεστρου Α’ του τέταρτου αιώνα.
Τελικά, η Καθολική Εκκλησία τον έκανε άγιο και η γιορτή του γιορτάζεται στις 31 Δεκεμβρίου.
Η ημέρα του Αγίου Συλβέστερου συνδέθηκε με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τη μεταρρύθμιση του Γρηγοριανού ημερολογίου το 1582, όταν η τελευταία ημέρα του έτους ορίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου.
Μαλλιαρές και καπνιστές νύχτες στη Γερμανία
Όμως, παρά το χριστιανικό όνομα της γιορτής, πολλές γερμανικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς ανάγονται στις ειδωλολατρικές πρακτικές Rauhnächte των ειδωλολατρικών γερμανικών φυλών, οι οποίες λάμβαναν χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου.
Αντί να αναγνωρίζουν μια μόνο ημέρα ως χειμερινό ηλιοστάσιο, οι γερμανικές φυλές παρατηρούσαν δώδεκα Rauhnächte – τριχωτές νύχτες, που ονομάστηκαν έτσι λόγω των τριχωτών μορφών των δαιμόνων του βαθύ χειμώνα – ή Rauchnächte – καπνιστές νύχτες, λόγω της πρακτικής να βγάζουν τα πνεύματα από το σπίτι τους με καπνό στις 5 Ιανουαρίου.
Φέρνοντας πολύ λίγο ήλιο στις βόρειες περιοχές, οι δώδεκα Rauhnächte θεωρούνταν ημέρες εκτός χρόνου, όταν τα ηλιακά και τα σεληνιακά έτη μπορούσαν να συγχρονιστούν εκ νέου.
Το Silvester έλαβε χώρα ακριβώς στη μέση των δώδεκα Rauhnächte και ήταν η νύχτα του άγριου κυνηγιού του θεού Wotan, μια εποχή ιδιαίτερης αναστάτωσης και γιορτής.
Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι Γερμανοί γιορτάζουν το Silvester με πυροτεχνήματα, σαμπάνια και ξέφρενες κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Ο θόρυβος είναι το κλειδί: ο θόρυβος από πυροτεχνήματα, κροτίδες, τύμπανα, χτυπήματα με μαστίγια και κουζινικά σκεύη διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα από την εποχή των Γερμανών Τευτόνων.
Γερμανία: Τι κρύβεται πίσω από τα μυστηριώδη Rauhnächten;
Από τη φωτιά στα πυροτεχνήματα στη Γερμανία
Μια από τις πιο διάσημες γερμανικές επιδείξεις πυροτεχνημάτων λαμβάνει χώρα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.
Οι ιδιωτικοί εορτασμοί με Böllern (πυροτεχνήματα) είναι επίσης συνηθισμένοι, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι Γερμανοί είναι διχασμένοι ως προς τη χρήση τους για λόγους ασφαλείας και περιβαλλοντικούς λόγους.
Εκτός από διασκεδαστικό θέαμα, το φως των πυροτεχνημάτων παρέχει επίσης έναν υποκατάστατο του ήλιου κατά τη διάρκεια της σκοτεινής νύχτας του Σιλβέστερ.
Υποφέροντας περισσότερο από τον καθένα από τη χειμερινή ζοφερότητα στις βόρειες περιοχές τους, οι Τεύτονες φοβόντουσαν ότι ο ήλιος, τον οποίο θεωρούσαν ως έναν τροχό που γυρίζει γύρω από τη γη, επιβραδύνει και σταματά κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες του χειμώνα.
Ίσως ως ένδειξη διαμαρτυρίας, άναβαν φωτιά σε ξύλινους τροχούς και τους έστελναν να κατρακυλήσουν στα βουνά και χτυπούσαν δέντρα με φλεγόμενα ρόπαλα.
Αυτές οι πρακτικές είναι πιθανότατα πρόδρομοι της παράδοσης των πυροτεχνημάτων του Silvester.
Η πεποίθηση ότι ο ήλιος επιβραδύνει τη στάση του οδήγησε επίσης στη γερμανική παράδοση να μην γίνεται καμία εργασία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: όλα πρέπει να στέκονται εξίσου ακίνητα στη γη.
Πάνω απ’ όλα κανείς δεν πρέπει να πλένει ρούχα, επειδή ο θεός Βόταν έκανε τους γύρους του με τον στρατό των διαβόλων του για ένα άγριο κυνήγι κατά τη διάρκεια του Silvester και θα θύμωνε τρομερά αν έπεφτε σε κάποιο απλωμένο ρούχο.
Επειδή οι δώδεκα Rauhnächte – που σήμερα συνδέονται με τις δώδεκα ημέρες των Χριστουγέννων που έγιναν διάσημες από την πέρδικα σε μια αχλαδιά – ήταν ημέρες εκτός χρόνου, όλα τα υπερφυσικά γεγονότα ήταν πιθανά.
Προβλέποντας το μέλλον στη Γερμανία
Πνεύματα όλων των ειδών έτρεχαν μέσα στη νύχτα, είτε ενσαρκώνοντας τη φρίκη του χειμώνα είτε διώχνοντάς την.
Αυτές οι μορφές εμφανίζονται ακόμη στα Perchtenläufen των αλπικών περιοχών της Γερμανίας, όταν μορφές που μοιάζουν με καλικάντζαρους περιφέρονται με καμπάνες για να διώξουν τον χειμώνα.
Τα Perchtenläufen πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις των Άλπεων μεταξύ της Πρωτοχρονιάς και της 5ης Ιανουαρίου, της τελευταίας ημέρας του Rauhnächte.
Τα Rauhnächte ήταν επίσης μια εποχή κατά την οποία μπορούσε να προβλεφθεί το μέλλον του νέου έτους. Το Silvester στη Γερμανία εξακολουθεί να απαιτεί παραδόσεις μαντείας, οι οποίες συχνά παίρνουν τη μορφή παιχνιδιών για πάρτι.
Το Bleigießen (χύσιμο μολύβδου) είναι η πιο δημοφιλής παράδοση μαντείας του Silvester, παρόλο που η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε επίσημα το 2018, αφού η νομοθεσία της ΕΕ χαρακτήρισε την πρακτική αυτή επικίνδυνη.
Οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι λιώνουν μικρές μολύβδινες φόρμες με ένα κερί σε ένα παλιό κουτάλι και τις ρίχνουν σε κρύο νερό.
Ο μόλυβδος σκληραίνει σε ένα σχήμα που υποτίθεται ότι φέρει ένα συγκεκριμένο νόημα για το νέο έτος.
Ένας αετός, για παράδειγμα, υποδηλώνει επιτυχία στην καριέρα, ενώ ένα λουλούδι προμηνύει ότι θα αναπτυχθούν νέες φιλίες.
Άλλες μαντικές παραδόσεις στη Silvester περιλαμβάνουν την αιώρηση ενός κρεμαστού αντικειμένου, όπως ένα κολιέ ή ένα ρολόι, και την υποβολή σε αυτό μιας ερώτησης ναι ή όχι.
Αν το εκκρεμές ταλαντεύεται κυκλικά, η απάντηση είναι “ναι”, αν ταλαντεύεται κάθετα, η απάντηση είναι “όχι”, ενώ αν ταλαντεύεται οριζόντια, η απάντηση είναι αβέβαιη.
Το Bibelstechen περιλαμβάνει το άνοιγμα της Βίβλου σε μια τυχαία σελίδα, το κλείσιμο των ματιών και την υπόδειξη ενός τυχαίου εδαφίου. Το εδάφιο αυτό θα πρέπει να παρέχει κάποια πληροφορία ή συμβουλή για το επόμενο έτος.
Μια πιο “ήπια” παράδοση στη Γερμανία
Όσοι μένουν στο σπίτι τη Silvester στη Γερμανία είναι πιθανό να παρακολουθούν την τηλεοπτική καταγραφή του 1963 του βρετανικού κωμικού σκετς “Δείπνο για έναν”.
Η εκπομπή αποτελεί αναπόσπαστη γερμανική πρωτοχρονιάτικη παράδοση από το 1972 και κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη τηλεοπτική εκπομπή στην ιστορία.
Όποιος βρεθεί μπροστά στην τηλεόραση θα καταβροχθίσει πιθανότατα και ντόνατς με ζελέ.
Αλλά προσέξτε! Κάποια στιγμή κάποιος τευτονικός πλακατζής σκέφτηκε ότι θα ήταν αστείο να βάλει μουστάρδα σε ένα ή δύο από τα Pfannkuchen ως αστεία έκπληξη για τους καλεσμένους του στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι.
Για όσους βγαίνουν έξω στο Silvester, ανταλλάσσονται συχνά γούρια καλής τύχης και πρωτοχρονιάτικες ευχές. Οι γνωστοί μπορεί να δώσουν γούρια καλής τύχης ο ένας στον άλλο με τη μορφή πασχαλίτσας, τετράφυλλου τριφυλλιού, πετάλου και γουρουνιού.
Η φράση Guten Rutsch! είναι ένας άλλος συνηθισμένος χαιρετισμός του Silvester.
Ενώ πολλοί Γερμανοί τη χρησιμοποιούν τώρα για να ευχηθούν σε κάποιον καλή ” πορεία” στο νέο έτος, η λέξη Rutsch προέρχεται μάλλον από την εβραϊκή λέξη Rosch – που σημαίνει αρχή ή κεφάλι.
Έτσι, το Guten Rutsch! σημαίνει απλώς καλή αρχή για το νέο έτος!
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.