Η μονάδα θέρμανσης στη νότια συνοικία Sendling του Μονάχου λειτουργεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα με φυσικό αέριο, το οποίο συχνά εισάγεται από μακριά.
Όμως, όλο και περισσότερο πλέον, είναι τα θερμά νερά από το υπέδαφος του σταθμού που παρέχουν την ενέργεια.
Στο πλάι του αρχικού εργοστασίου του 19ου αιώνα από κόκκινα τούβλα είναι τοποθετημένη μια νέα γεωθερμική μονάδα που περιβάλλεται από ένα δίκτυο σωλήνων.
Οι εργασίες για τη νέα εγκατάσταση ξεκίνησαν το 2016 και άνοιξε το 2021, πριν η Ρωσία εξαπολύσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και κλείσει τους αγωγούς προς την Ευρώπη.
Όμως το έγκαιρο άνοιγμα της σύγχρονης μονάδας – μιας από τις μεγαλύτερες του είδους της στην Ευρώπη – είναι μια ευτυχής σύμπτωση για την πόλη, η οποία, όπως και η υπόλοιπη χώρα, αντιμετωπίζει την πρόκληση να αναπληρώσει τις χαμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Τέλεια τοποθεσία
Το Μόναχο ρίχνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2035 για να αναπτύξει τη γεωθερμία και να καταστήσει τη θέρμανση της πόλης ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.
“Καθόμαστε πάνω σε ένα χρυσωρυχείο”, λέει ο Christian Peltl, διευθυντής γεωθερμικής ενέργειας της SWR, του φορέα εκμετάλλευσης της μονάδας στο Sendling.
“Το Μόναχο έχει την τέλεια γεωλογική τοποθεσία” σε μια περιοχή γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, λέει ο Peltl.
Παντού στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον για γεωθερμικά έργα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για την απαλλαγή από τον άνθρακα στα ενεργειακά τους συστήματα.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ενισχύσει την τάση αυτή. Η εισβολή της Μόσχας πέρυσι οδήγησε στην τρομακτική διακοπή παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προκάλεσε ανησυχητική αύξηση του ενεργειακού κόστους σε όλη την ήπειρο.
Μετά από μια ιλιγγιώδη αύξηση, οι τιμές στην αγορά spot έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως η κρίση υπογράμμισε τα τρωτά σημεία της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας.
Η αξιόπιστη και βιώσιμη γεωθερμική ενέργεια μοιάζει με την τέλεια εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο.
Τα θερμά ιαματικά νερά αντλούνται με σωληνώσεις από τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Η θερμότητα μεταφέρεται στο τοπικό δίκτυο, το οποίο συνδέει τα κοντινά σπίτια με τη μονάδα, ενώ τα ψυχρά ιαματικά νερά στέλνονται πίσω στο υπέδαφος.
“Υπήρξε πραγματικά μια έκρηξη στις παραγγελίες από την αρχή της (ενεργειακής) κρίσης”, λέει ο Peltl.
Στα τέλη του 2022, η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο για τον δεκαπλασιασμό της παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας έως το 2030 σε 10 τεραβατώρες (Twh).
Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου, η Γερμανία, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για το 50% της θέρμανσής της, θέλει να ξεκινήσει “τουλάχιστον 100 νέα γεωθερμικά έργα”.
Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στη Γαλλία, η κυβέρνηση δημοσίευσε την Πέμπτη ένα σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των συστημάτων γεωθερμικής ενέργειας κατά 40 τοις εκατό έως το 2030.
Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να υποστηρίξει την επέκταση, ενώ στη Δανία, η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας πρόκειται να λειτουργήσει στο Άαρχους το 2030, παρέχοντας το 20 τοις εκατό της θέρμανσης της πόλης.
Έκρηξη
Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το νέο εργοστάσιο στο Μόναχο θα είναι σε θέση να προμηθεύει με θερμότητα έως και 80.000 τοπικές κατοικίες μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου σωλήνων.
Ο σταθμός είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένος, με τη λειτουργία του να ελέγχεται από ένα δωμάτιο στο παλαιότερο τμήμα του κτιρίου.
Αν και η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί ευλογία για όσους έχουν πρόσβαση σε αυτήν, “είναι μόνο ένα μέρος της λύσης”, λέει ο Thomas Gilg, επικεφαλής του εργοστασίου του Μονάχου.
Η γεωθερμική ενέργεια δεν ενδείκνυται παντού. Πάνω απ’ όλα, η ενέργεια που αντλείται από το υπέδαφος πρέπει να χρησιμοποιείται τοπικά.
“Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Με αυτή τη μονάδα δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε ολόκληρο το Μόναχο”, λέει ο Gilg.
Οι εργασίες εκσκαφής για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας ενοχοποιήθηκαν για δύο μικρούς σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην περιοχή στα τέλη του 2020.
Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου Sendling βλέπουν τις δυνατότητες ως “τεράστιες”, σύμφωνα με τον Peltl.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει θέρμανση χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για “έως και το 25%” των κατοίκων της ΕΕ.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας
- Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε Γερμανία και Ευρώπη
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία
- Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σημείωμα ασθενείας στη Γερμανία
- 890.000 θα λάβουν 1000 ευρώ αποζημίωση για τον πληθωρισμό
- Επιστροφή συνταξιοδοτικών εισφορών φεύγοντας από τη Γερμανία
- Γερμανία: 7 εξωπραγματικές τροπικές πισίνες για τον χειμώνα
- Πως να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας στη Γερμανία το 2023
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία