Υπερωρίες, εργασία τα Σαββατοκύριακα και κακές αμοιβές: οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης δεν είναι ελκυστικές. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, όλο και περισσότερα εστιατόρια και μπαρ αναγκάζονται να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους ή να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους. Μια συνδικαλιστική έρευνα μεταξύ των εργαζομένων αποκαλύπτει πόσο υποφέρουν από την κατάσταση.
Μίνι σουπερμάρκετ, αλυσίδες fast-food, αρτοποιεία
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Λειψίας έχει μεγάλη δραστηριότητα. Όσοι εργάζονται εδώ πρέπει συχνά να αντιμετωπίζουν βιαστικούς πελάτες.
Πολλά από τα καταστήματα λειτουργούν από την εταιρεία SSP. Η Kerstin Meißner είναι η επικεφαλής των καταστημάτων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους.
Δουλειά της είναι επίσης να φροντίζει για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των συναδέλφων της.
Αυτό την θέτει μερικές φορές ενώπιον προκλήσεων.
“Δεν είναι πάντα εύκολο να οργανωθεί, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και τότε συμβαίνει πολύ γρήγορα ότι, παρόλο που έχουν ρεπό, τους τηλεφωνούν. Μπορείς να καλύψεις τη βάρδια σήμερα;”
Τότε παραχωρούν το ρεπό τους και η οικογένεια ή οι φίλοι μένουν στα κρύα του λουτρού.
Οι χαμηλοί μισθοί καθιστούν τον κλάδο της εστίασης μη ελκυστικό
Αυτά τα ρεπό είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή η ψυχική και σωματική καταπόνηση έχει αυξηθεί.
Επιπλέον, οι χαμηλοί μισθοί καθιστούν τον κλάδο μη ελκυστικό, επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της Ένωσης Τροφίμων και Εστίασης (NGG), Guido Zeitler.
Η NGG και το ίδρυμα Hans Böckler Foundation, το οποίο συνδέεται με το συνδικάτο, πραγματοποίησαν έρευνα σε 4.000 εργαζόμενους σε όλη τη Γερμανία για να διαπιστώσουν πώς τα πάει ο κλάδος της εστίασης.
“Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα από ό,τι αναμενόταν”.
Η έλλειψη προσωπικού αυξάνει την επιβάρυνση όσων είναι ακόμη εκεί, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν και αυτοί τον κλάδο, εξηγεί ο Zeitler.
Έλλειψη προσωπικού: τα εστιατόρια περιορίζουν υπηρεσίες
Αυτό δήλωσε κάθε τρίτος ερωτηθέντας, συνεχίζει ο Zeitler. Κανένας άλλος κλάδος δεν είχε ήδη χάσει περισσότερους υπαλλήλους λόγω αλλαγής θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κενό καλύπτεται τώρα κυρίως με τους λεγόμενους οριακά αμειβόμενους εργαζόμενους, δηλαδή με Mini-Job αντί για μόνιμο προσωπικό.
Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να υποτεθεί ότι τα εστιατόρια και τα παρόμοια καταστήματα θα πρέπει να περιορίζουν συχνότερα τις υπηρεσίες τους, προβλέπει ο Ζάιτλερ.
Το να πληρώνουν οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό δεν είναι αρκετό, λέει.
“Χρειαζόμαστε καλύτερες αμοιβές, αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητα των ερωτηθέντων”. Πρέπει όμως να βρεθούν λύσεις και για το θέμα του χρόνου εργασίας, λέει.
“Το βάρος των μόνιμων υπερωριών πρέπει να μειωθεί”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Brückentage 2024: Κερδίστε περισσότερη άδεια στη Γερμανία
- Vaterschaftsurlaub: Σημαντικό για άδεια πατρότητας στη Γερμανία
- Πώς να μειώσετε το ενοίκιο λόγω προβλημάτων στο διαμέρισμά σας;
- Οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία
- Φθινόπωρο 2023: Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στη Γερμανία
- Γερμανία 2023: Ποιες αποκριάτικες στολές δεν επιτρέπονται;
- Το γνωρίζατε; Ο κανόνας των 150 μέτρων για τις θέσεις στάθμευσης
- Γερμανία: Το φανάρι με το «A» – Τι σημαίνει, ποιους οδηγούς αφορά
- Η σχέση εισοδήματος και ενοικίου σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας
- Φθινοπωρινές διακοπές Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί