Καλά νέα Γερμανία: Έρχεται αύξηση του αφορολόγητου επιδόματος
Εν μέσω πληθωρισμού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι το όριο για το φορολογητέο εισόδημα πρόκειται να αυξηθεί. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ στις οικογένειες.
Ο Λίντνερ ανακοίνωσε αύξηση του αφορολόγητου επιδόματος στη Γερμανία
Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πρόταση που προβλέπει αύξηση του ορίου μέχρι το οποίο δεν χρειάζεται να καταβάλλεται φόρος για το εισόδημα.
Σύμφωνα με την πρόταση του Λίντνερ το ποσό θα αυξηθεί κατά 561 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στη Γερμανία θα μπορούν να κερδίζουν έως και 10.908 ευρώ ετησίως πριν πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
Η ενημέρωση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Λίντνερ το καλοκαίρι ότι το νέο όριο θα διαμορφωθεί στα 10.632 ευρώ.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο για την αύξηση του αφορολόγητου επιδόματος τέκνων (Kinderfreibetrag) κατά 404 ευρώ σε 6.024 ευρώ ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά θα μπορούσε να κερδίζει έως και 33.864 ευρώ το 2023 και να μην πληρώνει ούτε ένα σεντ φόρου εισοδήματος για τους μισθούς της.
Εάν η πρόταση του Λίντνερ εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, το Bundesrat και την Bundestag, το νέο όριο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2024, στις φορολογικές δηλώσεις του 2023.
Η Γερμανία λαμβάνει προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει την οικονομική καταστροφή
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφθασε το 10%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1951, ενώ το περασμένο έτος έγιναν σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Η αύξηση του αφορολόγητου έρχεται στον απόηχο αυτών των γεγονότων.
Εάν η πρόταση του Lindner δεν εφαρμοστεί, όπως υποστήριξε, το τρέχον οικονομικό παρασκεύασμα του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και των προσαρμογών στις πληρωμές της κοινωνικής ασφάλισης είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα λεγόμενο bracket creep.
Το bracket creep, ή kalte Progression στα γερμανικά (κυριολεκτικά “ψυχρή εξέλιξη”), περιγράφει ένα σενάριο όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους παρά το γεγονός ότι η αγοραστική τους δύναμη ανά ευρώ έχει μειωθεί λόγω του πληθωρισμού.
“Εάν ο συντελεστής του επιδόματος των πολιτών (Bürgergeld) πρόκειται να αυξηθεί τον Ιανουάριο, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το κατώτατο όριο για την καταβολή του φόρου εισοδήματος”, δήλωσε ο Lindner, εκπρόσωπος του φιλελεύθερου FDP στον συνασπισμό, στην εφημερίδα Bild.
“Οι άνθρωποι που λαμβάνουν κοινωνικές παροχές και οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι αξίζουν ίση δικαιοσύνη”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- Zu-Verschenken: Τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;
- Συμβάσεις εργασίας στη Γερμανία: Τι πρέπει να προσέξετε
- Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2022 στη Γερμανία
- ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία