Η Γερμανία εγκαινίασε την Τρίτη αυτό που αποκαλεί “καινοτόμο” πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων που θα καταστήσουν τη βιομηχανική παραγωγή στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης πιο φιλική προς το κλίμα.
Ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) θα διατεθούν στον πρώτο γύρο του προγράμματος, με τις εταιρείες σε ενεργοβόρους τομείς όπως η υαλουργία, ο χάλυβας και η χαρτοποιία να καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας που θα μειώσουν τις εκπομπές τους.
“Είμαστε η πρώτη βιομηχανική χώρα που το εισάγει αυτό”, δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα “ένα καινοτόμο, νέο μέσο” που θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα ενισχύσει την τεχνολογική καινοτομία και θα βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
Τα “συμβόλαια προστασίας του κλίματος” θα έχουν διάρκεια 15 ετών, δήλωσε ο Χάμπεκ, με την κυβέρνηση να χορηγεί επιδοτήσεις σε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να απεξαρτήσουν τις διαδικασίες παραγωγής τους από τον άνθρακα με το χαμηλότερο κόστος.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα “μεσαίο διψήφιο” ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα συνολικά, δήλωσε ο Χάμπεκ.
Ο επόμενος γύρος υποβολής προσφορών θα ανοίξει το φθινόπωρο για επιδοτήσεις ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόγραμμα έρχεται καθώς η κρίσιμη μεταποιητική βιομηχανία της Γερμανίας υποφέρει από ύφεση, χτυπημένη από τον πληθωρισμό, την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αφού ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέκοψε την πρόσβαση σε φθηνές εισαγωγές φυσικού αερίου.
“Το χρειαζόμαστε αυτό ως κίνητρο για την οικονομία και φυσικά για την προστασία του κλίματος”, δήλωσε ο Χάμπεκ.
Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία κατά 350 εκατομμύρια τόνους έως το 2045, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.
Η Γερμανία στοχεύει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.
Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων είναι επίσης “μια καλή απάντηση” στα πράσινα κίνητρα που προσφέρει ο νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση του πληθωρισμού, τα οποία έχουν ήδη ωθήσει ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής στο εξωτερικό.
“Χρειαζόμαστε παραγωγή στη Γερμανία, θέλω τις ενεργοβόρες βιομηχανίες εδώ και θέλω αυτή η παραγωγή να είναι κλιματικά ουδέτερη”, δήλωσε.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πόσο ακριβή είναι η παιδική φροντίδα στη Γερμανία; (Ανά κρατίδιο)
- Απειλή για επ’ αόριστον απεργίες στις τοπικές μεταφορές στη NRW
- Χιλιάδες νεκροί: Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο με προσοχή;
- Έως 700 κάτοικοι: Το σπίτι XXL μεταναστών θα ανοίξει στις 15 Δεκεμβρίου
- Το Μόναχο στο διάστημα: Η Βαυαρία θα αποκτήσει διαστημικό κέντρο ελέγχου