Γιος μεταναστών από τη Λάρισα, όπου οι δικοί του, πριν φύγουν για τη Γερμανία το 1970, συντηρούνταν από το οικογενειακό ψιλικατζίδικο που διατηρούσαν στην Ίωνος Δραγούμη.
Ο Βάϊος Καστάνης είχε από μικρός έφεση στην πληροφορική, από τα πρώτα χρόνια των υπολογιστών, τότε που έγιναν πιο προσιτοί και μπήκαν στα σπίτια των καταναλωτών.
Δεν του βγήκε σε κακό, κάθε άλλο. Η εταιρεία BABTEC στο Βούπερταλ της Γερμανίας είναι δικό του δημιούργημα και σήμερα ανήκει στον ίδιο και στον Γερμανό συνεταίρο του Μίχαελ Φλούνκερτ.
Η εταιρία τους είναι πλέον γνωστή στον κόσμο της βιομηχανίας καθώς έχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό για τον ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής.
«Δεν ήταν η επιδίωξη του κέρδους που με παρακίνησε να ασχοληθώ με τα επιχειρηματικά αλλά η ανάγκη για ανεξαρτησία», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο θεσσαλός επιχειρηματίας.
«Η BABTEC είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος τους σε ολόκληρο τον κόσμο» επισημαίνει με κάποια συστολή στη διάρκεια της συνέντευξης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις για καλύτερη ποιότητα των προϊόντων στην αγορά αυξήθηκαν. Η BABTEC στηρίζει επιχειρήσεις ώστε να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και να προμηθεύουν την αγορά με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας.
Άλλωστε είναι γνωστά τα προϊόντα Made in Germany. Προϊόντα υψηλής ποιότητας σε καλές τιμές. Και σε αυτό συμβάλλουμε και εμείς ώστε να υπάρχει καλή ποιότητα χωρίς όμως να καταβάλλεται υπερβολικός κόπος».
Πελάτες οι σημαντικότερες γερμανικές εταιρείες
Το προϊόν της εταιρείας δρα προληπτικά στον ποιοτικό έλεγχο. Οι κατασκευαστές του έχουν εντοπίσει 38 προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κατά τη διάρκεια της παραγωγής και μέσω του λογισμικού εντοπίζονται και επιλύονται.
Για παράδειγμα, κάποια ποσότητα από βίδες που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων δεν πληρούσε τα ποιοτικά στάνταρ και θα πρέπει να επιστραφεί. Όπως επίσης, ο προμηθευτής θα πρέπει να επιστρέψει το αντίστοιχο ποσό στην κατασκευάστρια εταιρεία. Όλα αυτά γίνονται μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού.
Η εταιρεία ειδικεύεται σε αυτό που οι επαΐοντες αποκαλούν στη γλώσσα τους CAQ (Computer Aided Quality).
Η BABTEC απασχολεί 150 εργαζόμενους και ο ετήσιος τζίρος της είναι 20 εκατομμύρια ευρώ. Δραστηριοποιείται και στην Αυστρία, ενώ στη Γερμανία διαθέτει τέσσερεις αντιπροσωπείες. Στους πελάτες της ανήκουν οι χίλιες μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες και όχι μόνο, όπως είναι η Porsche, η εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Fresenius, η εταιρεία κατασκευής όπλων Kraus Maffei.
Με την τελευταία δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση συνεργασίας, όπως λέει ο κ. Καστάνης. Υπερίσχυσε όμως η άποψη πως η κατασκευή και η χρήση των όπλων γίνεται για αμυντικούς σκοπούς.
To λογισμικό ποιοτικού ελέγχου που έχει αναπτύξει η BABTEC κυκλοφορεί σε 16 γλώσσες σε 26 χώρες, και για τη βελτίωσή του υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Βούπερταλ αλλά και άλλα γερμανικά ινστιτούτα.
Όσον αφορά για τον τρόπο της διοίκησης μιας επιτυχημένης εταιρείας, ο Βάιος Καστάνης θεωρεί την πίεση και τον αυστηρό έλεγχο ξεπερασμένο μοντέλο.
Πιστεύει πως ο σεβασμός και η ελευθερία κινήσεων των συνεργατών είναι ότι πιο σημαντικό. «Έχουμε να κάνουμε με μορφωμένους ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται κίνητρα για να αποδώσουν. Εδώ δεν χτυπάμε κάρτα. Δεν υπάρχουν αυτά. Είναι σημαντικό οι συνεργάτες να μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι απαλλάσσονται από τις ευθύνες και τα καθήκοντά τους».
Ο Βάιος Καστάνης, παντρεμένος με Γερμανίδα, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και τη Λάρισα. Εκτιμά την ελληνική φιλοξενία, τη ζεστασιά και τον ανοιχτό τρόπο επικοινωνίας των Ελλήνων αλλά και την οργάνωση και τον επαγγελματισμό των Γερμανών. Ο συνδυασμός των δύο, καταλήγει, συνέβαλαν καθοριστικά στην επαγγελματική του επιτυχία.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Μαρία Ρηγούτσου DW)
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.