Γερμανία: Φοβάται ελλείψεις σε εποχικούς εργαζομένους λόγω Ουκρανίας
Φέτος, οι ελλείψεις στην προσφορά εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Ενώ η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) ζητά να χαλαρώσουν οι κανόνες, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι παραμένουν βαθύτερα ζητήματα.
Η Γερμανία απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ξένων εποχικών εργαζομένων σε βραχυπρόθεσμη βάση για εποχιακές καλλιέργειες όπως τα σπαράγγια και οι φράουλες.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ροή αυτών των εργαζομένων φέτος, με την περίοδο συγκομιδής να απέχει μόλις δύο μήνες.
«Στην περίπτωση των εποχικών εργατών, υπάρχει επί του παρόντος σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα εργατών συγκομιδής από την Ανατολική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι», έγραψε η ένωση αγροτών της Γερμανίας, γνωστή ως DBV, σε ένα έγγραφο σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καραντίνα πιθανόν να δημιουργήσουν περαιτέρω απώλειες για τον τομέα.
Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Αυστρία φοβούνται επίσης τις συμφορήσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις προσλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους από ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ.
Δεδομένης της κατάστασης, η DBV ζητά να χαλαρώσουν προσωρινά οι κανόνες απασχόλησης, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μία από τις προτάσεις της ένωσης είναι να παραταθεί το χρονικό όριο για τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση.
Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, ωστόσο, δεν αναμένει ότι ο αριθμός των ξένων εποχικών εργαζομένων θα μειωθεί αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε εκπρόσωπος στη EURACTIV Γερμανίας.
Ελάχιστος μισθός για την προσέλκυση εργαζομένων
«Οι ξένοι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν εποχιακή απασχόληση στη γεωργία προέρχονται επί του παρόντος κυρίως από κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως από την Πολωνία και τη Ρουμανία», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Γερμανία υπέγραψε επίσης συμφωνίες διαμεσολάβησης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, καθώς φέτος αναμένονται εργαζόμενοι και από τις δύο χώρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του συνδικάτου IG Bauen-Agrar-Umwelt του 2021, πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι είναι Ουκρανοί και βρίσκονται σε περιοχές όπως το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και το Βρανδεμβούργο.
Παράλληλα, το υπουργείο αισιοδοξεί ότι το ελάχιστο ωρομίσθιο των 12 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2022 θα καταστήσει τις γερμανικές φάρμες ελκυστικές για τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, η ένωση των αγροτών ζητά να αναβληθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και να εφαρμοστεί σταδιακά «ώστε να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον εν μέρει η μαζική αύξηση του κόστους στη γεωργία».
Το κόστος στον τομέα έχει αυξηθεί μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω. Τα καύσιμα, η ενέργεια και το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Αλλά τα συνδικάτα δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένα με τα αιτήματα της DBV.
«Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό έχει ήδη αποτελέσει παρελθόν. Τα 12 ευρώ πρέπει να καταβληθούν από την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με τον νομοθέτη – και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Χάραλντ Σάουμ, αναπληρωτής εθνικός πρόεδρος της Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt, στη EURACTIV Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Σάουμ, οι κανόνες βραχυχρόνιας απασχόλησης δεν πρέπει να καταργηθούν παρά το γεγονός ότι οι αγρότες το ζητούν. Αντίθετα, ζητά καλύτερη κοινωνική προστασία για τους εποχικούς εργαζόμενους.
Ταχεία έκδοση αδειών εργασίας για τους πρόσφυγες
Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας θεωρεί ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι προστατεύονται επαρκώς από τη νομοθεσία.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία στη Γερμανία ρυθμίζεται από πολυάριθμους νόμους, σύνολα κανόνων και διατάγματα» για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους.
Η ΕΕ εισήγαγε τη λεγόμενη κοινωνική αιρεσιμότητα με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες πέρυσι, συνδέοντας εν μέρει τις γεωργικές επιδοτήσεις με ελάχιστες απαιτήσεις για τις συνθήκες εργασίας και την προστασία.
Ωστόσο, η Γερμανία έχει επωφεληθεί από τη μεταβατική περίοδο που της επιτρέπει η ΕΕ και δεν θέλει να εισαγάγει τον νέο κανονισμό πριν από το 2025.
Σύμφωνα με την έκθεση της Πρωτοβουλίας για τη Δίκαιη Γεωργία, ένα σημαντικό ποσοστό Ουκρανών εργαζομένων έχει έρθει να εργαστεί στη Γερμανία μέσω θέσεων εργασίας πρακτικής άσκησης που σχετίζεται με σπουδές.
Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να διακοπούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η DBV βλέπει δυνατότητες εξεύρεσης εργαζομένων μεταξύ των Ουκρανών που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη.
Συστημικά ζητήματα
Η Ένωση απαιτεί να χορηγούνται γρήγορα άδειες εργασίας στους πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στη Γερμανία. Αυτό είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Σάουμ. «Αυτό βοηθάει αυτούς και εμάς», δήλωσε.
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να χορηγήσουν τη λεγόμενη προσωρινή προστασία σε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμείνουν στην ΕΕ χωρίς βίζα και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πιθανή έλλειψη εργαζομένων αποτελεί ζήτημα.
Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η Γερμανία αναγκάστηκε να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ειδικά για τους εποχικούς εργάτες, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκομιδή.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Εργαζομένων Αγροτών, γνωστή ως AbL, οι επαναλαμβανόμενες δυσκολίες υποδεικνύουν ένα βαθύτερο πρόβλημα.
«Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται τιμές που να καλύπτουν το κόστος, προκειμένου να μην βρίσκονται υπό μαζική πίεση περικοπής δαπανών», η οποία τους υποχρεώνει να αναζητούν στο εξωτερικό φτηνό εργατικό δυναμικό, δήλωσε εκπρόσωπος στη EURACTIV Γερμανίας.
«Η αντιμετώπιση της έλλειψης αποτελεσματικής εργατικής νομοθεσίας εδώ πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα», πρόσθεσε η ίδια.
Πηγή: EURACTIV
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
-
- Λήγουν τα μέτρα: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος στη Γερμανία
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;
- Μόνο δύο κρατίδια δεν καταργούν τα μέτρα στη Γερμανία
- Διακοπές 2022 στη Γερμανία (όλα τα ομόσπονδα κρατίδια)
- Απρίλης με χιόνια; Χειμερινός καιρός σε ολόκληρη τη Γερμανία
- 2022 – Τι αλλαγές φέρνει ο Απρίλιος στη Γερμανία;
- Γερμανία: Τέλος οι μάσκες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ
- Έρχεται τελικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη Γερμανία;