Γερμανία: Το εισιτήριο των €9 στην συγκοινωνία μείωσε το μποτιλιάρισμα
H κυκλοφοριακή συμφόρηση στα αστικά κέντρα της Γερμανία εμφανίζεται μειωμένη αφού οι δημόσιες συγκοινωνίες έγιναν σχεδόν δωρεάν.
Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες ότι το πείραμα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την καταπολέμηση του εθισμού της στα αυτοκίνητα μπορεί να ανατρέψει την αυτοκινητοκεντρική κουλτούρα των πολιτών.
Από τις αρχές Ιουνίου, η Γερμανία διαθέτει ένα μηνιαίο εισιτήριο έναντι εννέα ευρώ που ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις σε ένα τεράστιο τμήμα του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της.
Η προσφορά, η οποία συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο, σχεδιάστηκε για να απαλύνει κάπως τους πολίτες από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων.
Ήταν μια τολμηρή κίνηση για μια χώρα που είναι συνυφασμένη με τρανταχτά ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως BMW, Mercedes και Volkswagen, και όπου η αυτοκινητοκεντρική κουλτούρα επιβάλλει αυτοκινητοδρόμους χωρίς όρια ταχύτητας.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το μέτρο θα πείσει τους περισσότερους πολίτες να παρκάρουν τα αγαπημένα τους αυτοκίνητα και θα επιβιβάζονταν σε λεωφορεία, τραμ και τρένα.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία πλοήγησης TomTom για το Reuters υποδηλώνουν ότι η πολιτική μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ης Ιουνίου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής μειώθηκε σε 23 από τις 26 πόλεις σε σύγκριση με την εβδομάδα της 16ης Μαΐου, πριν από την κυκλοφορία του νέου εισιτηρίου. Η TomTom επέλεξε αυτές τις δύο εβδομάδες επειδή και οι δύο δεν είχαν κάποια αργία.
«Αυτή η πτώση σχετίζεται με την εισαγωγή του εισιτηρίου των εννέα ευρώ», δήλωσε ο ειδικός της TomTom για την κυκλοφορία, Ραλφ Πέτρ Σέφερ.
Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη μείωση, όπως οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η τηλεργασία.
Ωστόσο, τα δεδομένα της TomTom για ολόκληρο τον Ιούνιο δείχνουν επίσης χαμηλότερη συμφόρηση σε σύγκριση με τον Μάιο φέτος και τον Ιούνιο του 2019, πριν από την πανδημία: η συμφόρηση μειώθηκε σε 24 από τις 26 πόλεις τον Ιούνιο από τον Μάιο και σε 21 από τις 26 πόλεις σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που σταθμίζουν πιθανά μελλοντικά μέτρα για τις δημόσιες συγκοινωνίες χαμηλού κόστους μετά τον Αύγουστο.
«Αν ήμουν η κυβέρνηση, θα το σκεφτόμουν πολύ καλά τώρα», είπε ο Σέφερ. Το φθηνό εισιτήριο έχει επίσης στρέψει τον κόσμο στη χρήση του τρένου, η οποία αυξήθηκε κατά 42% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.
Η άνοδος ήταν πιο έντονη τα Σαββατοκύριακα, οδηγώντας σε παράπονα από ορισμένους επιβάτες για υπερβολικά πολύ κόσμο. Το 2020, το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα που έκανε δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Οι αξιωματούχοι εκεί ανέφεραν αυξημένη χρήση του τραμ και τα στοιχεία της TomTom δείχνουν ότι η συμφόρηση έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Παρ’ όλα αυτά η μάχη να απεξαρτηθούνν ορισμένοι Γερμανοί από τα αυτοκίνητά τους παραμένει δύσκολη. Ο ίδιος ο Σέφερ της TomTom παραδέχθηκε ότι προτιμά να πηγαίνει με το αυτοκίνητο του στο γραφείο του στο Βερολίνο για να γλυτώνει χρόνο…
Πηγή: Reuters
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέοι νόμοι τον Ιούλιο στη Γερμανία: Ποιοι να αναμένουν χρήματα;
- Πώς να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας στη Γερμανία;
- Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν
- Πόσοι Έλληνες ζουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο;
- Μάθετε για τη Γερμανική γλώσσα και διαλέκτους στη Γερμανία
- 8 δροσερά μέρη στη Γερμανία για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες
- Η πιο ζεστή ημέρα του έτους στη Γερμανία – Ο καύσωνας συνεχίζεται