Η πανδημία Corona μας κόστισε ακριβά. Το κράτος και οι ασφαλιστές υγείας δαπάνησαν περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τις εξετάσεις PCR. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν τώρα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να είχε εξοικονομηθεί – εάν είχε ελεγχθεί το κόστος.
Περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής από το κράτος και τους ασφαλιστές υγείας για τις εξετάσεις PCR στην πανδημία Corona.
Σύμφωνα με έρευνα του WDR, του NDR και της “Süddeutsche Zeitung”, θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομήσει μεγάλο μέρος του ποσού.
Το κόστος των υλικών φέρεται να είναι έως και πέντε φορές υψηλότερο
Η έρευνα δείχνει ότι τα υλικά των εξετάσεων ήταν πολύ φθηνότερα στην αγορά εκείνη την εποχή από ό,τι είχαν δηλώσει οι εκπρόσωποι των γιατρών στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές: Ενώ οι εκπρόσωποι των γιατρών ανέβαζαν τότε το κόστος των υλικών για ένα τεστ PCR στα 22,02 ευρώ, αρκετοί προμηθευτές πωλούσαν πιστοποιημένα κιτ τεστ για τέσσερα έως επτά ευρώ εκείνη την εποχή.
Σήμερα, τα εργαστήρια εξακολουθούν να λαμβάνουν περίπου 30 ευρώ για ένα τεστ PCR, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, της μεταφοράς και άλλων εξόδων.
Αντιμέτωπος με την έρευνα των WDR, NDR και SZ, ο υπουργός Υγείας Lauterbach δήλωσε: “Το κόστος των εξετάσεων μου φάνηκε πολύ υψηλό.
Στη συνέχεια τα μείωσα περισσότερο από το μισό. Παρ’ όλα αυτά, οι πάροχοι τα βγάζουν πέρα με τα χρήματα. Επομένως, το κόστος δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που καταβάλλεται τώρα”.
Ταμειακές μηχανές: Πίεση, ελλείψεις, μικρή γνώση του κόστους
Ο Εθνικός Σύλλογος Ιατρών Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας δεν θέλησε να παράσχει στοιχεία για τους υπολογισμούς του. Υποστηρίζει “σημαντικές συμφορήσεις στην αγορά” στην αρχή της πανδημίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, μόνο 30 από τα 170 εργαστήρια παραπονέθηκαν τότε για ελλείψεις.
Ταυτόχρονα, τα εργαστήρια επέκτειναν μαζικά τις δυνατότητές τους εκείνη την εποχή. Στην αρχή της πανδημίας, η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού τεστ το συντομότερο δυνατό ήταν “κεντρικό μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας”, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Jens Spahn.
Εκείνη την εποχή, τα υποχρεωτικά ταμεία ασφάλισης υγείας βρίσκονταν υπό πίεση για να εξασφαλίσουν την παροχή 73 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, λένε.
Επίσης, δεν ήταν τόσο καλά ενημερωμένοι για την πραγματική διάρθρωση του κόστους στα εργαστήρια όσο το ιατρικό επάγγελμα.
Επιρροή του εργαστηριακού λόμπι
Η έρευνα των WDR, NDR και SZ δείχνει επίσης την επιρροή που είχε η ένωση λόμπι “Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ιατρικής” (ALM) στο υπουργείο του προκατόχου του Lauterbach, Jens Spahn.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα νομοσχέδια τροποποιήθηκαν αρκετές φορές, όπως πρότεινε η ALM στις προτάσεις της.
Κατά συνέπεια, το εργαστηριακό λόμπι άσκησε με επιτυχία πιέσεις για τη διατήρηση υψηλότερων τιμών και κατά της συμμετοχής οδοντιάτρων και κτηνιάτρων στις δοκιμές. Η ALM άφησε τα ερωτήματα αναπάντητα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- 2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!
- Πληθωρισμός Γερμανία: Προϊόντα που γίνονται ακριβότερα/φθηνότερα
- Γερμανία: Τα νέα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια 2023
- Κρίσιμη χρονιά το 2023 για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- 10 από τα καλύτερα φεστιβάλ στη Γερμανία το 2023
- Φόροι και μισθοί: Αυτό θα αλλάξει για τους εργαζόμενους το 2023