Η Γερμανία δεσμεύεται να μην παράγει διαστημικά σκουπίδια
Η Γερμανία και η Ιαπωνία εντάχθηκαν σε ένα κατάλογο χωρών που δεσμεύονται να μην πραγματοποιήσουν καταστροφικές δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες ποσότητες διαστημικών απορριμμάτων
Οι ανακοινώσεις των δεσμεύσεων και των δυο χωρών έγιναν κατά τη δεύτερη σύνοδο της ανοιχτής ομάδας εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των διαστημικών απειλών, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Η ομάδα εργασίας συνεδριάζει για να συζητήσει τρόπους μείωσης των απειλών στο διάστημα μέσω της δημιουργίας και της τήρησης κανόνων και αρχών υπεύθυνης συμπεριφοράς.
Οι ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Ιαπωνίας ακολουθούν παρόμοιες δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας στον απόηχο της ανεύθυνης καταστροφής ενός δορυφόρου από τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2021 που δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο διαστημικών απορριμμάτων.
Η Ιαπωνία έκανε την ανακοίνωση στην ομάδα εργασίας του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια δημοσίευσε μια επίσημη γραπτή δήλωση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας «αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει καταστροφικές δοκιμές με αντιδορυφορικά όπλα (ASAT) προκειμένου να προωθήσει ενεργά τις συζητήσεις στο διεθνές επίπεδο σχετικά με την ανάπτυξη κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα».
«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την επίτευξη ασφαλούς, σταθερού και βιώσιμου διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα», συνεχίζει η δήλωση.
Την περασμένη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, η Γερμανία δήλωσε με τη σειρά της ότι θα τηρήσει την ίδια δέσμευση.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού έδωσε στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο της δήλωσης της Γερμανίας , στο οποίο ο εκπρόσωπος της χώρας δηλώνει ότι το έθνος “δεσμεύεται να μην διεξάγει καταστροφικές δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων” και “καλεί όλα τα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, υποστηρίζοντας τη θέσπιση ενός παγκόσμιου κανόνα που απαγορεύει τέτοιες δοκιμές”.
«Η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών Ηνωμένα που έχουν ως στόχο τη μείωση των απειλών και των κινδύνων που επηρεάζουν τα διαστημικά συστήματα», συνεχίζει η δήλωση της χώρας.
«Οι συγκρούσεις στο διάστημα δεν είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πρότυπα, κανόνες και αρχές για υπεύθυνες διαστημικές συμπεριφορές και για την αποφυγή παρεξηγήσεων και κινδύνου κλιμάκωσης.
Η Γερμανία καλεί όλα τα κράτη να διεξάγουν διαστημικές δραστηριότητες σε ειρηνικό κλίμα. με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο που υποστηρίζει και ενισχύει μια διεθνή τάξη βασισμένης σε κανόνες για το διάστημα».
Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις επανέλαβε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος (NSC) στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για ισχυρότερη διεθνή συνεργασία για την εγκατάλειψη καταστροφικών αντιδορυφορικών δοκιμών που μπορούν να δημιουργούν χιλιάδες συντρίμμια που θέτουν άλλα διαστημικά οχήματα σε κίνδυνο.
Αυτοί οι τύποι δοκιμών, περιλαμβάνουν εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος για την καταστροφή των ανενεργών δορυφόρων σε τροχιά.
Η Ρωσία καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή διαστημική κοινότητα επειδή διεξήγαγε μια από τις πιο κραυγαλέες από αυτές τον Νοέμβριο του 2021, δημιουργώντας ένα σωρό συντριμμιών που ανάγκασε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να εκτελέσει έναν ελιγμό για να αποφύγει μια πιθανή σύγκρουση.
Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν δεσμευτεί πέντε έθνη να μην εκτελούν πλέον καταστροφικές αντιδορυφορικές δοκιμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.
Πηγή: Dnews
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022
- Κανόνες για την οδήγηση ηλεκτρονικού σκούτερ στη Γερμανία
- Εφάπαξ πληρωμή έως 3.000€ στη Γερμανία: Πώς λειτουργεί;
- Hartz IV: Έρχεται το εισόδημα του πολίτη στη Γερμανία
- 10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι!
- Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας
- 09.22: Ποια προϊόντα γίνονται πιο ακριβά στη Γερμανία;
- Προσοχή! Απάτες για τα 300 ευρώ: Τι να προσέξετε στη Γερμανία;
- Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανατρέπει τους κανόνες Covid