Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λοίμωξη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής δραστηριότητας – για παράδειγμα στα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης.
Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η ένωση ασφάλισης αστικής ευθύνης εργοδοτών.
Πολλοί επαγγελματίες σπάνια ή ποτέ δεν έρχονται σε επαφή με αυτόν τον κλάδο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: τον σύλλογο ασφάλισης εργοδοτικής ευθύνης.
Οι Berufsgenossenschaften εξακολουθούν να λαμβάνουν κάθε μήνα αρκετές χιλιάδες αναφορές για μολύνσεις από κορωνοϊό ως επαγγελματικές ασθένειες ή εργατικά ατυχήματα. Περίπου 165.000 αιτήσεις έχουν παραληφθεί από τα διάφορα θεσμικά όργανα.
Berufsgenossenschaften: Ολοκληρωμένα μέτρα αποκατάστασης
Όσον αφορά τη θεραπεία της ίδιας της ασθένειας, οι παροχές από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ατυχημάτων δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που παρέχονται από τη νόμιμη ασφάλιση υγείας.
Όσον αφορά όμως τα μέτρα αποκατάστασης, για παράδειγμα, οι Berufsgenossenschaften θεωρούνται συγκριτικά γενναιόδωρες.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τον περιορισμό των μακροχρόνιων συνεπειών των λοιμώξεων από κορωνοϊό, ο οργανισμός των θεσμοθετημένων φορέων ασφάλισης ατυχημάτων προβλέπει σημαντικές προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια.
“Συνειδητοποιούμε τώρα με την πάροδο του χρόνου ότι πρέπει και θα αντιμετωπίσουμε και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Από αυτή την άποψη, τα ζητήματα που περιβάλλουν την ασθένεια Covid 19 έχουν αλλάξει για εμάς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ενάμισι ετών. Εδώ είμαστε ακόμα στη μέση αυτής της αλλαγής”, δήλωσε ο Fred-Dieter Zagrodnik από την Εθνική Ένωση Ασφαλιστών Ατυχημάτων.
Μια κλινική αποκατάστασης της ένωσης ασφάλισης αστικής ευθύνης εργοδοτών στο Bad Reichenhall έχει ως εκ τούτου ειδικευτεί στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό – ιδίως όταν πρόκειται για μακροχρόνιες συνέπειες αυτού.
Το νοσηλευτικό προσωπικό κολλάει στην εργασία
Η ιστορία της Fatime Osmani είναι ένα καλό παράδειγμα: Εργάζεται σε μια νοσηλευτική υπηρεσία εξωτερικών ιατρείων στο Ρόζενχαϊμ. Στην πατρίδα της, το Κοσσυφοπέδιο, ήταν γιατρός.
Όταν ήρθε στη Γερμανία ως πρόσφυγας το 1993, η εκπαίδευσή της δεν αναγνωρίστηκε, οπότε εργάζεται ως νοσοκόμα για ηλικιωμένους.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που φροντίζει μολύνθηκε με κορωνοϊό. Και παρόλο που είχε λάβει όλα τα συνήθη προστατευτικά μέτρα για να προστατευτεί από τον ιό, δεν κατάφερε να αποτρέψει τη μόλυνση, λέει η 62χρονη.
Αρχικά, χρέωσε τη θεραπεία της ασθένειάς της κανονικά μέσω της κάρτας της νόμιμης ασφάλισής της. Χρειάστηκαν όμως πολλές εβδομάδες για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Το αφεντικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας όπου εργάζεται της πρότεινε τελικά να αναφέρει την ασθένεια στον αρμόδιο σύλλογο ασφάλισης αστικής ευθύνης εργοδοτών. Ήταν προφανές ότι η υπάλληλός του είχε προσβληθεί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εργασίας της.
Επαγγελματική ασθένεια ή εργατικό ατύχημα
Οι Berufsgenossenschaften κάνουν διάκριση μεταξύ επαγγελματικής ασθένειας και εργατικού ατυχήματος στην περίπτωση των λοιμώξεων με κορωνοϊό.
Για τα άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, όπως η νοσηλευτική, η λοίμωξη θεωρείται συνήθως επαγγελματική ασθένεια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως εργατικό ατύχημα.
Ωστόσο, όλα αυτά συνεπάγονται πολλή γραφειοκρατία για τους ενδιαφερόμενους, όπως ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας, Karsten Hoeft.
Λέει ότι ο όγκος των εντύπων για την αποσαφήνιση τέτοιων ζητημάτων είναι σημαντικός. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να αξίζει τον κόπο για τον ασφαλισμένο να κάνει αυτή την προσπάθεια.
Η ασφάλιση ατυχημάτων είναι σχετικά γενναιόδωρη
Η ασφάλιση ατυχημάτων είναι ένας συγκριτικά γενναιόδωρος κλάδος της κοινωνικής ασφάλισης. Όταν ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα υπό τον καγκελάριο Μπίσμαρκ, ο κύριος σκοπός της ήταν να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που συνδέονται με την εργοστασιακή εργασία.
Για παράδειγμα, το επίδομα που καταβάλλεται όταν λήξει η συνέχιση της καταβολής μισθών από τον εργοδότη μετά από έξι εβδομάδες ασθένειας, είναι υψηλότερο από ό,τι στην ασφάλιση ασθενείας.
Όταν πρόκειται για θεραπεία, οι γιατροί συχνά πρέπει να δίνουν λιγότερη προσοχή στους προϋπολογισμούς, εάν χρεώνουν τις ασφαλιστικές ενώσεις αστικής ευθύνης των εργοδοτών και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι τελευταίοι υποχρεούνται από το νόμο να πληρώνουν κυρίως για ό,τι είναι απαραίτητο – στην περίπτωση της ασφάλισης ατυχημάτων, ο νόμος λέει το αντίθετο.
“Έχουμε την εντολή να αποκαταστήσουμε την υγεία με όλα τα κατάλληλα μέσα”, λέει ο Eberhard Ziegler από τον οργανισμό της υποχρεωτικής ασφάλισης ατυχημάτων.
Ο αριθμός των αιτήσεων συνεχίζει να αυξάνεται
Η νοσηλεύτρια Fatime Osmani, η οποία αρρώστησε κατά τη διάρκεια της εργασίας της, θεώρησε ιδιαίτερα χρήσιμο το γεγονός ότι ο Σύλλογος Ασφάλισης Ευθύνης Εργοδότη πλήρωσε τη θεραπεία της.
Πέρασε αρκετές εβδομάδες στην κλινική του Bad Reichenhall, η οποία ειδικεύεται σε ασθενείς με κορωνοϊό. Επειδή ακόμη και μετά την οξεία φάση της νόσου, αισθάνεται συμπτώματα όπως δύσπνοια και κόπωση.
Εάν κάποιος δεν είναι πλέον σε θέση να εργαστεί λόγω επαγγελματικής ασθένειας ή ατυχήματος, μπορεί επίσης να δικαιούται συνταξιοδοτικές πληρωμές από τις Berufsgenossenschaften.
Ο Zagrodnik, επικεφαλής της Μονάδας Επαγγελματικών Ασθενειών στην Κεντρική Ένωση Ασφαλιστικών Οργανισμών Ατυχημάτων, βλέπει σημαντικές προκλήσεις συνολικά και για τα επόμενα χρόνια.
Περίπου 165.000 αιτήσεις για την αναγνώριση της λοίμωξης με κορωνοϊό ως επαγγελματικής ασθένειας ή ατυχήματος έχουν πλέον παραληφθεί από τους διάφορους φορείς. Περίπου τα δύο τρίτα έχουν αναγνωριστεί. Κάθε μήνα λαμβάνονται αρκετές χιλιάδες νέες αιτήσεις.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.