Τη δημιουργία ενός κρατικού λογότυπου της κτηνοτροφίας, το οποίο θα τοποθετηθεί επάνω στις συσκευασίες κρέατος και με το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής του ζώου, ενέκρινε η γερμανική Βουλή.
Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Cem Özdemir θέλει η υποχρεωτική σήμανση επάνω στις συσκευασίες να ξεκινήσει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο σε κάθε συσκευασία θα πρέπει σταδιακά να φαίνεται ο τρόπος εκτροφής του ζώου. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις των κτηνοτρόφων θα γίνονται ορατές.
“Θα παίρνουν χρήματα γι’ αυτό αν επιλέξουν υψηλότερες μορφές εκτροφής”. Ο νόμος θα πρέπει να γίνει δεσμευτικός το 2024 και το λογότυπο θα μπορούσε να εισαχθεί εθελοντικά φέτος.
Η ειδικός του SPD, Susanne Mittag τόνισε το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην κρατική επισήμανση που θα επηρεάσει τις αποφάσεις αγοράς.
Για το FDP, ο Ingo Bodtke μίλησε για έναν ακρογωνιαίο λίθο για μια περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με βάση την αγορά.
Η Γερμανική Ένωση για την Ευημερία των Ζώων επέκρινε ότι ο νόμος δεν θα βοηθήσει “ούτε ένα ζώο σε μια καλύτερη ζωή”.
Έτσι πρέπει να μοιάζει η σήμανση
Η σήμανση για τα χοιρινά θα αποτελείται από ένα σύστημα πέντε κατηγοριών. Ξεκινά με τον τύπο στέγασης “αχυρώνας” με τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις.
Το επίπεδο “αχυρώνας+χώρος” καθορίζει, μεταξύ άλλων, 12,5% περισσότερο χώρο, το επίπεδο “αχυρώνας με φρέσκο αέρα” επαφή με το εξωτερικό κλίμα, για παράδειγμα με ανοιχτές πλευρές του αχυρώνα.
Επιπλέον, υπάρχουν τα επίπεδα “ύπαιρθος/βοσκότοπος” και “βιολογικός”. Αυτό συνεπάγεται την υποχρεωτική σήμανση των εγχώριων προϊόντων από όλους τους τύπους εκτροφής.
Η προκάτοχος του Özdemir, Julia Klöckner (CDU), είχε ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση: μια εθελοντική ετικέτα, αλλά μόνο για καλύτερη εκτροφή από το ελάχιστο πρότυπο. Αυτό όμως απέτυχε.
Η επισήμανση πρέπει να έχει μια «καθαρή» εμφάνιση: ένα λευκό, ελαφρώς στρογγυλεμένο ορθογώνιο με την ένδειξη “κτηνοτροφία” σε μαύρο πλαίσιο.
Το είδος της εκτροφής υποδεικνύεται στη συνέχεια από ένα μικρότερο ορθογώνιο γεμάτο με μαύρο χρώμα – με πέντε μικρά ορθογώνια για τις πέντε κατηγορίες.
Στην περίπτωση μικτών προϊόντων, όπως ο κιμάς ή μεγάλες συσκευασίες με κρέας από διαφορετικά συστήματα εκτροφής, τα ποσοστά μπορούν επίσης να αναγράφονται στα μικρά ορθογώνια: για παράδειγμα, “70% σταβλικός” και “30% σταβλικός+τόπος”.
Εάν ένας τύπος εκτροφής κυριαρχεί με ποσοστό τουλάχιστον 80%, μόνο αυτός μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα.
Πηγή: Agrocapital
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- 8 σημάδια ότι το καλοκαίρι έφτασε στη Γερμανία
- Τα πέντε πιο υποτιμημένα πράγματα στη Γερμανία
- Προμηθευτές για ρεύμα και φυσικό αέριο στη Γερμανία
- Βοήθεια για εισαγωγή και εξαγωγή οχημάτων στη Γερμανία