Το χρέος αυξάνεται στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 στο ύψος ρεκόρ των 2.445,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κατά κεφαλήν χρέος ανέρχεται έτσι σε 28.943 ευρώ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29 Ιουλίου) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Άλλες χώρες επίσης υπερχρεώνονται ολοένα και περισσότερο – μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για οικονομική κρίση.
Διεθνής σύγκριση του εθνικού χρέους: οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι επιφυλακτικές
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ανέρχεται σήμερα στο 63,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Δεν είναι ιδανικό, αλλά βρίσκεται σχεδόν σταθερά στη μέση του πεδίου με βάση τα διεθνή πρότυπα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.
Κατά μέσο όρο, το χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φτάνει το 82,7% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα το χρέος βρίσκεται στο 151,9% του ΑΕΠ, στις ΗΠΑ στο 125,0% και στην Ιαπωνία ακόμη και στο 250,8% του ΑΕΠ.
«Ενόψει της προοπτικής ολοένα και μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αμφισβητούν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα του βουνού του χρέους», δήλωσε στην Die Welt ο Andreas Busch, οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας Bantleon.
Ο νέος δανεισμός καλπάζει και μέχρι στιγμής οι πολιτικοί έχουν κάνει πολύ λίγα γι’ αυτό – ή όπως το έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα τέλη Ιουνίου: «Αυτά τα χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική και επίμονη αποτυχία πολιτικής που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί».
Πληρωμές τόκων ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ: θα χρειαστούν αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών
Ένα από τα προβλήματα με το χρέος είναι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των τόκων. Κατά το τρέχον οικονομικό έτος, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 892 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 825 δισεκατομμύρια ευρώ) για πληρωμές τόκων – περισσότερα από ό,τι για την άμυνα, όπως αναφέρει το CNN.
Το επόμενο έτος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο επιβλέπει τον προϋπολογισμό, υπολογίζει το κόστος των πληρωμών τόκων σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο.
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι «τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια είναι πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη», σύμφωνα με ανάλυση του ΔΝΤ. Είναι αμφίβολο ότι αυτό θα αλλάξει σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ.
Η Karen Dynan, καθηγήτρια στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους θα χρειαστούν είτε αυξήσεις φόρων είτε περικοπές σε κοινωνικές παροχές όπως η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλιση υγείας. «Πολλοί [πολιτικοί] είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για τις δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν», συνέχισε η Dynan.
Οι χαμένες ευκαιρίες εξοικονόμησης και οι αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες επιδεινώνουν το πρόβλημα
Το πρόβλημα του χρέους είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο: Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν εξοικονομήσεις σε ορισμένες δαπάνες, όπως για τον στρατό, δεδομένης της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί επί του παρόντος.
Αντιθέτως: ο αμυντικός προϋπολογισμός στη Γερμανία πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ λίγο.
Ίσως ένα τηλεφώνημα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κρίστεν Μίχαλ, τη νέα πρωθυπουργό της Εσθονίας, θα βοηθούσε: Με σημερινό δημόσιο χρέος 20,5% του ΑΕΠ, η μικρή χώρα καταφέρνει να επενδύει πάνω από το 3% της οικονομικής της παραγωγής στην άμυνα. Συγκριτικά, η Γερμανία κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δύο τοις εκατό το 2024 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια .
«Κραχ με ανακοίνωση»: Πόσο το εθνικό χρέος είναι υπερβολικό;
Σύμφωνα με τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ, η ΕΕ θέτει έναν συγκεκριμένο στόχο για το χρέος: ο λόγος του χρέους προς το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60 τοις εκατό – λίγες χώρες στην Ευρώπη τον τηρούν.
Δεν υπάρχει καθολικό σημείο αναφοράς για το πόσο μεγάλο είναι το εθνικό χρέος. Ωστόσο, «αν το χρέος φτάσει το 150 ή 180% του ΑΕΠ», αυτό σημαίνει «πολύ σοβαρό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία με την ευρύτερη έννοια», δήλωσε στο CNN ο οικονομολόγος Dynan.
Η οικονομία σε περιόδους κρίσης
«Τα μόνιμα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αυξάνουν τη δημοσιονομική πίεση και κρύβουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», διατυπώνει την ανησυχία του για μια οικονομική κρίση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deka, Ulrich Kater, ανησυχεί επίσης για τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης.
«Αν αυτό συνεχιστεί, θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε κραχ», λέει ο οικονομολόγος στη Welt. «Όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά θα είναι ένα ζήτημα για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Αν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ συνεχίσει να ανεβαίνει, «είναι ακόμη και μια παγκόσμια οικονομική κρίση νοητή, αν το δολάριο ΗΠΑ τεθεί υπό αμφισβήτηση ως αποθεματικό νόμισμα», προβλέπει ο οικονομολόγος Andreas Busch.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- GRland: Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
- Κόλαση θερμότητας: Σε ποιες πόλεις της Γερμανίας υπάρχουν τα χειρότερα θερμικά σημεία;
- Καλά νέα: Η Amazon αυξάνει τον αρχικό μισθό και δίνει bonus στους υπαλλήλους
- ΕΚΤΑΚΤΗ ανάκληση: Προϊόν του σούπερ μάρκετ LIDL είναι μολυσμένo με λιστέρια
- Επιτέλους: Η Γερμανική αστυνομία θα δηλώνει την εθνικότητα των υπόπτων
- Το RKI ενημερώνει: Αυτός ο κίνδυνος καραδοκεί αν κάνετε διακοπές στη Γερμανία
- Καταστροφή για οδηγούς: Πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα απειλούνται με ακινητοποίηση
- Μποτιλιάρισμα: Μεγάλο κυκλοφοριακό χάος έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο