Γερμανία: Έρχονται αλλαγές σε εστιατόρια, καφετέριες και μπιστρό
Νέος νόμος από τον Ιανουάριο του 2023 στη Γερμανία: Αυτό θα αλλάξει σύντομα στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπιστρό…
Λιγότερα απόβλητα συσκευασίας και περισσότερες καταθέσεις: Από τον Ιανουάριο του 2023, τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες παράδοσης και οι εταιρείες τροφοδοσίας θα πρέπει να παρέχουν επαναχρησιμοποιήσιμα πιάτα καθώς και πιάτα μιας χρήσης για τις παραγγελίες to-go.
Τι θα αλλάξει για τους πελάτες και ποιες είναι οι εξαιρέσεις.
Πιάτα, κούπες και μαχαιροπήρουνα
Οι υπεύθυνοι εστιατορίων πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα της συσκευασίας των πιάτων τους.
Από τον Ιανουάριο, ο νέος νόμος για τις συσκευασίες ορίζει ότι τα επιτραπέζια σκεύη πολλαπλών χρήσεων πρέπει να προσφέρονται εκτός από τα επιτραπέζια σκεύη μίας χρήσης για ποτά και γεύματα προς πώληση.
Στόχος είναι η μείωση των αποβλήτων συσκευασίας και η εξοικονόμηση πρώτων υλών. Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο είχε ήδη δρομολογήσει την τροποποίηση του νόμου τον Μάιο του 2021.
Υποχρεωτική επαναχρησιμοποίηση για εστιατόρια – με εξαιρέσεις
Από τον Ιανουάριο και μετά, οι επιχειρήσεις γαστρονομίας πρέπει να επισημαίνουν με σαφήνεια στους πελάτες τους την εναλλακτική λύση της επαναχρησιμοποίησης.
Οι εναλλακτικές λύσεις πολλαπλών χρήσεων μπορεί να μην είναι ακριβότερες από τα πιάτα και τα ποτά σε συσκευασίες μίας χρήσης.
Ωστόσο, επιτρέπεται η διανομή των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών με αντάλλαγμα την καταβολή εγγύησης, η οποία επιστρέφεται όταν οι συσκευασίες επιστραφούν.
Η νέα υποχρέωση ισχύει για όλους τους “τελικούς διανομείς” που διαθέτουν στην αγορά συσκευασίες μίας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των κυλικείων, των πρατηρίων καυσίμων και των επιχειρήσεων εστίασης.
Θα υπάρξει εξαίρεση για τις μικρές επιχειρήσεις -όπως τα σνακ μπαρ- με μέγιστο αριθμό εργαζομένων πέντε άτομα και μέγιστη επιφάνεια πώλησης 80 τετραγωνικά μέτρα.
Δεν δεσμεύονται από την απαίτηση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων, αλλά πρέπει να επιτρέπουν στους πελάτες τους να γεμίζουν τα δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.
Οι μεγάλες αλυσίδες, όπως τα αρτοποιεία των σιδηροδρομικών σταθμών, δεν μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της εξαίρεσης.
Επίσης, δεν μπορούν να το κάνουν εάν η επιφάνεια του καταστήματος δεν υπερβαίνει τα 80 τετραγωνικά μέτρα, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός.
Στη Γερμανία, οι συσκευασίες μίας χρήσης για φαγητό δημιουργούν καθημερινά τόνους αποβλήτων συσκευασίας.
Σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Umwelthilfe (Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια), σήμερα χρησιμοποιούνται περισσότερες από 800.000 συσκευασίες μιας χρήσης κάθε ώρα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Kassensturz στη Γερμανία: Τι θα αλλάξει τον Δεκέμβριο του 22;
- 5 Συμβουλές για ταξίδια με τρένο στη Γερμανία τα Χριστούγεννα
- Γερμανία: Άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών για τους νέους μπαμπάδες
- Ανάκληση προϊόντων στη Γερμανία: Μην φάτε αυτά τα ζυμαρικά
- Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων αγορών της Γερμανίας
- Γερμανία: 8 γεγονότα που δεν πρέπει να χάσετε τον Δεκέμβριο
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022
- Γερμανία: Έρχεται η πληρωμή των λογαριασμών αερίου του Δεκεμβρίου
- Tips: 9 πράγματα αν επισκεφθείτε τη Γερμανία τον Δεκέμβριο
- Γερμανία: Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα;
- Τι θα αλλάξει τώρα για τους φορολογούμενους στη Γερμανία;
- Γερμανία: Ενίσχυση Δεκεμβρίου και αντιστάθμιση πληθωρισμού
- Νωρίτερα η καταβολή του Kindergeld στη Γερμανία τον φετινό Δεκέμβριο