Έντονη είναι η ανησυχία γονέων ελληνικού σχολείου στη Γερμανία ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του καθώς δεν έχει προχωρήσει η ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης των εγκαταστάσεών του, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή του Ertnews «Συνδέσεις».
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Γερμανία, Γιώργος Παππάς: «Υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία, διότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα εκτός Ελλάδας.
Είναι το σχολείο Αριστοτέλης στο Μόναχο. Είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο, μαζί με το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο στεγάζει περίπου 400 παιδιά, είναι αυτά και άλλα τόσα είναι περίπου άλλα 500 είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματα γερμανικής γλώσσας που πηγαίνουν κάθε Σάββατο.
Συνολικά δηλαδή πρόκειται για μία σχολική μονάδα που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 900 παιδιών. Όπως είπα, είναι η μεγαλύτερη.
Τι γίνεται με αυτό; Υπήρχε ένα συμβόλαιο από το 2005 και παλιότερο, αλλά το τελευταίο ήταν από τα 2015. Έπρεπε να ανανεωθεί έγκαιρα.
Δεν ανανεώθηκε έγκαιρα. Τώρα πρέπει να υπογραφεί ένα καινούργιο συμβόλαιο για να υπογραφεί ένα καινούργιο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης έχει τα δικά του αιτήματα και πρέπει να υπάρξει μια εισήγηση θετική από τον γενικό πρόξενο του Μονάχου. Η εισήγηση αυτή δεν υπάρχει.
Τα προβλήματα που επικαλούνται οι ενστάσεις που προβάλλονται, είναι ότι οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη είναι υψηλές και πράγματι αν ακούσει κανείς τα νούμερα, τα ποσά που ζητάει αύξηση 50% σε σχέση με τα προηγούμενα, με το προηγούμενο ενοίκιο και αυτό πράγματι ακούγεται πάρα πολύ.
Αλλά αν βάλει κανείς κάτω τα νούμερα, τότε θα καταλάβει ότι πρόκειται για μία προσαρμογή στα δεδομένα της σημερινής αγοράς ενοικίων στο Μόναχο.
Διότι από το 2021 δεν έχει υπάρξει αναπροσαρμογή, πρώτον, δεύτερον, η ελληνική πλευρά ζητά μία ρήτρα να φύγει από το συμβόλαιο νωρίτερα, έτσι ώστε στα τέλη αυτής της δεκαετίας περίπου, όταν θα χτιστεί ένα γερμανικό σχολείο στο οποίο υπάρχει συμβόλαιο, να μεταφερθεί αυτό το σχολείο εκεί.
Είναι και αυτή η ρήτρα και σε κάθε περίπτωση εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτό το ενοίκιο που θα καταβάλει με την αύξηση η ελληνική πλευρά είναι στα επίπεδα των ενοικίων και για τα υπόλοιπα τρία σχολεία που λειτουργούν στο Μόναχο.
Έχουμε δηλαδή την ίδια τιμή ενοικίων που έχουμε και για τα υπόλοιπα σχολεία.
Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να μεταφερθεί και να ακουστεί, είναι ότι το λειτουργικό κόστος και τα ενοίκια δηλαδή, δεν επιβαρύνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Αυτά τα σχολεία στη Βαυαρία χρηματοδοτούνται από το βαυαρικό κράτος. Είναι μια ιστορία που ανάγεται ακόμα στον Όθωνα. Το πρώτο γυμνάσιο στο Μόναχο ήταν το 1814.
Αυτά τα σχολεία έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους και αυτή τη στιγμή δεν θα κλείσει, διότι το συμβόλαιο πηγαίνει μέχρι το 2025.
Αλλά εάν δεν υπογραφεί τώρα, δεν θα υπάρχει περίπτωση να βρεθεί άλλη στέγη. Δηλαδή το επιχείρημα ότι θα βρούμε αλλού δεν ισχύει.
35 σχολεία στο Μόναχο ψάχνουν να βρουν αυτή τη στιγμή στέγη και δεν βρίσκουν και οποιαδήποτε άλλη λύση. Η ανησυχία των γονέων είναι μεγάλη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων δήλωσε, ξεκινώντας από την κινητοποίηση που ήδη έχει γίνει, ανέφερε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους 500 ανθρώπους. Τώρα δείχνετε πλάνα από άλλες κινητοποιήσεις κινητοποιήσεις στα σχολεία που έχουν γίνει, αλλά αυτό που δείχνετε πριν ήταν έξω από το προξενείο, οι οποίοι ήταν μια καθ’ όλα ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρία.
Τελικά μας δέχθηκε ο κ. Πρόξενος. Είχαμε μια συζήτηση, του πήγαμε ένα κουτί το οποίο είχε μέσα φακέλους και επιστολές από μαθητές που λέγανε ότι θα πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία για να γίνει το νέο μισθωτήριο συμβόλαιο.
Ο κ. Παππάς πάντα πλήρως ενημερωμένος και όλα όσα σας έχει πει είναι σωστά και πολύ συνεκτικός και περιεκτικός, αλλά πιστέψτε με ότι θα χρειαζόταν ώρες για να καταλάβει κάποιος το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν τα σχολεία εδώ στην περιοχή μας.
Το θέμα είναι λοιπόν, ότι μέχρι μέχρι το Σεπτέμβρη του 2025 είμαστε καλυμμένοι. Όμως εδώ στη Γερμανία και όπως φαντάζομαι και τώρα πια στα ελληνικά δεδομένα, δεν περιμένει κάποιος μέχρι την τελευταία στιγμή.
Οι επιχειρηματίες εδώ έχουν πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες και θέλουν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια πριν να είναι σίγουροι ότι ενοικιαστής τους και όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα ενοικιαστήρια και τόσο μεγάλες επιφάνειες 5.000 τετραγωνικά μέτρα, θα είναι σίγουρος ότι θα έχει ενοικιαστή.
Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι θέλουν οι ιδιοκτήτες να είναι σίγουροι ότι ο ενοικιαστής θα είναι εκεί, ο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το δικό μας το σχολείο. Έχουμε πάρα πολύ καλή φήμη.
Ήταν τόσοι άνθρωποι μαζεμένοι και η αστυνομία στο τέλος έφυγε. Απλά ήταν μόνο ο επικεφαλής με τον οποίο συζητάγαμε φιλικά. Έχουμε πάρα πάρα πολύ καλή εικόνα, οπότε οι άνθρωποι δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει αν με ρωτάτε να αποφασιστεί στην Αθήνα τι θα πρέπει να γίνει εδώ στο Μόναχο, γιατί εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν καταλάβει και ο κύριος Πρόξενος μας έδωσε και καταλάβαμε κι εμείς ότι είναι πλήρως ενημερωμένος.
Θα διαπραγματευτεί, δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να καταλάβουν στην Αθήνα ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει, όπως είπατε, ούτε καν μέχρι μέσα στο 2024. Πρέπει στις αρχές του 2024 να έχει απάντηση ο ιδιοκτήτης».
Επίσης ο Γ. Παππάς συμπλήρωσε πως: «Ακούγεται για παράδειγμα ότι θα διαπραγματευτούμε και στο τέλος μπορεί να βρούμε και άλλη λύση.
Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί αυτή τη στιγμή άλλη λύση. Αυτό θα πρέπει να γίνει. Αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ καθαρό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Εάν αυτή τη στιγμή φύγει αυτό το σχολείο, ο Αριστοτέλης από εκεί θα βρεθεί στον αέρα η μεγαλύτερη σχολική μονάδα στον κόσμο εκτός Ελλάδας».
Πηγή: ΕΡΤ NEWS
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει στη Γερμανία το 2024
- Πως να αποφύγετε τις απάτες όταν ψάχνετε σπίτι στη Γερμανία
- Όλες οι νέες απευθείας πτήσεις από και προς τη Γερμανία το 2024
- Κόστος ζωής: Τι θα ακριβύνει το 2024 στη Γερμανία
- Πότε θα συνεχιστούν οι απεργίες στους γερμανικούς σιδηροδρόμους;
- Roaming: Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό μου χωρίς χρέωση;
- Απάτες: Πώς μου απέσπασαν €4.000 για ένα διαμέρισμα στη Γερμανία
- Γερμανία: Κατάταξη 2023 χριστουγεννιάτικων δέντρων σε πόλεις
- Νέος νόμος ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία