Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους στη Γερμανία να λαμβάνουν άδεια με αποδοχές για να ολοκληρώσουν περαιτέρω κατάρτιση έως και ένα έτος – ή δύο έτη μερικής απασχόλησης.
Ο πολιτικός του SPD δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) στο Βερολίνο: “Θα καταστήσουμε δυνατό τον εκπαιδευτικό χρόνο στη Γερμανία, ακολουθώντας το αυστριακό μοντέλο”.
Στην Αυστρία, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν άδεια σταδιοδρομίας για ένα έτος το πολύ για κατάρτιση ή συνεχιζόμενη εκπαίδευση – ή άδεια μερικής απασχόλησης για έως και δύο χρόνια.
Όσοι παίρνουν τέτοια “εκπαιδευτική άδεια” δικαιούνται το λεγόμενο επίδομα “συνεχιζόμενης εκπαίδευσης”.
Ο Heil ανακοίνωσε ότι και στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει, στο μέλλον, να μπορούν να κάνουν ένα έτος περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση, εφόσον έχουν συμφωνήσει προηγουμένως με τον εργοδότη τους.
Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της διακοπής της εργασίας πληρωμές στο ίδιο ύψος με τα υψηλότερα επιδόματα ανεργίας – δηλαδή το 60 τοις εκατό του εισοδήματος για τους άγαμους και το 67 τοις εκατό για τα άτομα με παιδί.
Ο προτεινόμενος χρόνος εκπαίδευσης θα εισαχθεί μαζί με άλλα μέτρα στο πλαίσιο του νόμου για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Ο νέος νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.
Με τον νέο νόμο, ο Heil ελπίζει να “ανοίξει πρόσθετες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους ενόψει της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία”, δήλωσε.
Η μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων προκαλεί σήμερα τεράστια προβλήματα στις εταιρείες στη Γερμανία και η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά νέων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων του μεταναστευτικού νόμου- για την ενίσχυση της ειδικευμένης εργασίας.
Κάλυψη του κόστους μετεγκατάστασης για τους ασκούμενους
Εκτός από τη χρηματοδότηση σταδιοδρομίας, ο νόμος για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση θα βοηθήσει επίσης τους νέους που αναζητούν θέσεις μαθητείας με τα έξοδα μετεγκατάστασης.
Ο Heil δήλωσε ότι ο νόμος θα περιλαμβάνει μια “εγγύηση κατάρτισης”, η οποία θα “προωθεί την κινητικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων”.
Επί του παρόντος, υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στην κατανομή των θέσεων μαθητείας- σε περιοχές με πλήρη απασχόληση, οι επιχειρήσεις μερικές φορές δεν μπορούν να βρουν εκπαιδευόμενους, ενώ σε δομικά αδύναμες περιοχές, οι νέοι που αναζητούν βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολα μια θέση κατάρτισης, εξήγησε η υπουργός Εργασίας.
771 εκατ. ευρώ για τον νέο νόμο
Σύμφωνα με τον Heil, το κόστος του νόμου περί συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης θα ανέλθει σε περίπου 771 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2026.
190 εκατ. ευρώ θα προστεθούν από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τα οποία θα αντισταθμιστούν από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα φορολογικά έσοδα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είπε.
Συνολικά, σύμφωνα με τον Heil, η διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία θα πρέπει να πλαισιωθεί από μια “εντελώς νέα εργαλειοθήκη” για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Οι δυνατότητες χρηματοδότησης θα πρέπει να απλοποιηθούν και η Γερμανία θα πρέπει να γίνει μια “δημοκρατία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης”, είπε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Έχετε κήπο στη Γερμανία; Δείτε τι πρέπει να κόψετε τον Ιανουάριο
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Γερμανία: 10tips για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!