Πρόσφατη έκθεση κατέταξε τη Γερμανία στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των υπερπλούσιων κατοίκων της χώρας, οι οποίοι όμως αποτελούν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού.
Κάθε χρόνο, η Boston Consulting Group καταγράφει τον παγκόσμιο πλούτο στην Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου.
Με βάση στοιχεία από 150 διακεκριμένους συμβούλους πλούτου, η έκθεση εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις του πλούτου, τις τοποθεσίες των πιο πάμπλουτων ατόμων και το ποιος κερδίζει ή χάνει πλούτο.
Η φετινή έκθεση αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως: μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περισσότερα άτομα με οικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (που σήμερα αντιστοιχούν σε περίπου 91 εκατομμύρια ευρώ) από τη Γερμανία.
Περίπου 2.900 άτομα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία υπερπλουσίων και κατέχουν συλλογικά το 21% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τα ποσοστά για ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη (17%) και τις άλλες 97 χώρες που αναλύθηκαν παγκοσμίως (13%).
Άνιση κατανομή του πλούτου στη Γερμανία
Παρά το γεγονός ότι κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των υπερπλούσιων ατόμων, η κατανομή του πλούτου στη Γερμανία είναι αξιοσημείωτα άνιση.
Ενώ η κατανομή του εισοδήματος της Γερμανίας εμπίπτει στο μέσο όρο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η εικόνα είναι διαφορετική όταν πρόκειται για τον πλούτο.
Ο συντελεστής Gini, ένα βασικό μέτρο της ανισότητας που κυμαίνεται από το μηδέν (τέλεια ισότητα) έως το 100 (πλήρης ανισότητα), ήταν περίπου 30 στη Γερμανία το 2020, όπως και ο μέσος όρος της ΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Oxfam, ολόκληρο το φτωχότερο μισό του πληθυσμού κατέχει μόλις το 1,3% του πλούτου στη Γερμανία, ενώ το πλουσιότερο 10% κατέχει το 67,3% και το κορυφαίο 0,1% κατέχει το εντυπωσιακό 20,4%.
“Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πολύ μεγάλο στη Γερμανία”, δήλωσε στο t-online ο Marcel Fratzscher από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
“Μεταξύ των δυτικών χωρών, έχουμε το υψηλότερο επίπεδο ανισότητας στον πλούτο και τις αποταμιεύσεις.
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Berliner Morgenpost έθεσε τα στοιχεία της κατανομής του πλούτου σε ένα πλαίσιο, αποκαλύπτοντας ότι, αν η Γερμανία αποτελούνταν μόνο από δέκα άτομα, το πλουσιότερο άτομο θα κατείχε περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού πλούτου της χώρας και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα μοιραζόταν μεταξύ των υπολοίπων.
Για κάθε 100 ευρώ που κατέχει το πλουσιότερο άτομο, τα υπόλοιπα εννέα άτομα θα είχαν μόνο 5,55 ευρώ ο καθένας σε αποταμιεύσεις.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Ασφάλιση ασθενείας στη Γερμανία (Gesetzliche Krankenversicherung)
- Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;
- Πρόστιμα έως 50.000:: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ποτίζετε;
- 9+1 βασικές εφαρμογές για ομογενείς που ζουν στο Μόναχο
- ELSTER: Ηλεκτρονική φορολογική υπηρεσία στη Γερμανία
- Τι συμβαίνει αν δεν πληρώσετε έναν λογαριασμό στη Γερμανία;
- Ποιο πόσο είναι το κατάλληλο να δώσετε για φιλοδώρημα;
- Ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας στη Γερμανία (Pflegeversicherung)
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε