Η γέφυρα Großhesseloher στο Μόναχο βρίσκεται την κοιλάδα Isar για περισσότερα από 160 χρόνια. Ο Armin Franzke από το Pullach έχει γράψει ένα βιβλίο για την περιπετειώδη ιστορία της.
Πρέπει να υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός όταν τα πρώτα τρένα πέρασαν από τη γέφυρα Großhesseloher τον Οκτώβριο του 1857.
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές ήταν ακόμα νέες εκείνη την εποχή και μόλις είχαν αρχίσει να απογειώνονται.
Η βασιλική κυβέρνηση αισθάνθηκε μάλιστα υποχρεωμένη να εκδώσει προειδοποίηση: έπρεπε να διασφαλίσει ότι “τα πλήθη των ανθρώπων που δεν ήταν ακόμη εξοικειωμένα με τον κίνδυνο θα απέφευγαν όσο το δυνατόν περισσότερο από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τη σιδηροδρομική γραμμή”.
Ο βασιλιάς Μαξιμιλιανός αποφάσισε επίσης ότι “μια αθόρυβη έναρξη των τακτικών δρομολογίων” θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.
Μεγάλος πανηγυρισμός έγινε μόνο λίγα χρόνια αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε γραμμή από το Μόναχο στο Σάλτσμπουργκ.
Γέφυρα Großhesseloher στο Μόναχο: Η κατασκευή ήταν ορόσημο
Ο Armin Franzke από το Pullach έχει γράψει ένα βιβλίο για τη μεγάλη σημασία της γέφυρας Großhesseloher σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν σχεδόν κανένα γρήγορο μέσο μεταφοράς.
Σε αυτό περιγράφει την ιστορία της γέφυρας από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την ανακατασκευή της στη δεκαετία του 1980.
Για τον Franzke, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ιστορία των σιδηροδρόμων σε τοπικό επίπεδο, η γέφυρα Großhesseloher είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατασκευή, όπως λέει.
Ειδικά η παλιά κατασκευή αποτέλεσε ορόσημο. Αν και η κατασκευή σιδηροδρόμων ανέπτυξε ταχύτητα στις αρχές του 19ου αιώνα, πολλά πράγματα ήταν δύσκολα, λέει ο συγγραφέας.
Δοκιμάστηκαν πέτρινες ή ξύλινες κατασκευές, αλλά και οι δύο αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες. Στην Αγγλία, προέκυψε η ιδέα της χρήσης σιδήρου.
Η γραμμή μεταξύ Μονάχου και Σάλτσμπουργκ, η οποία διέρχεται από το Großhesselohe, συνέπεσε ακριβώς με αυτή την αναταραχή, λέει ο Franzke.
Ο βασιλικός Βαυαρός αρχιδομικός διευθυντής Friedrich August von Pauli ανέπτυξε μια εντελώς νέα τεχνική δικτυωμάτων για την κατασκευή και απέδειξε ότι ο σίδηρος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή γεφυρών.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Franzke, η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Μονάχου και Rosenheim, η οποία περνά πάνω από τη γέφυρα, αποτέλεσε ορόσημο.
Ξαφνικά μπορούσε κανείς να φτάσει από το Μόναχο στο Großhesselohe μέσα σε 20 λεπτά, κάτι που προηγουμένως ήταν αδιανόητο.
“Ο ένας δρόμος ήταν με τα πόδια, ο άλλος με άμαξα”, λέει ο Franzke. Και οι δύο απαιτούσαν χρόνο.
Σύμφωνα με τον Franzke, ο σιδηρόδρομος, από την άλλη πλευρά, έδωσε την αρχική σπίθα για τον τουρισμό προς το νότο.
Η τουριστική αξία της περιοχής αναγνωρίστηκε γρήγορα: ο σιδηροδρομικός σταθμός Großhesselohe άνθισε και πολλά ξενοδοχεία εμφανίστηκαν.
Ωστόσο, η σημασία του σιδηροδρομικού σταθμού μειώθηκε καθώς η γραμμή επεκτάθηκε περισσότερο μέσα στα βουνά.
Η υφέρπουσα παρακμή ευνοήθηκε επίσης από την κατασκευή νέων γραμμών και, κυρίως, από την αύξηση των ιδιωτικών μεταφορών, σύμφωνα με τον Franzke.
Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν επανειλημμένα σχέδια για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού.
Ωστόσο, ο Franzke δεν πιστεύει ότι αυτό έχει νόημα, όπως λέει. “Η τρέχουσα ιδέα της διαδρομής είναι ήδη καλά μελετημένη”.
Η γέφυρα Großhesseloher εξακολουθεί να είναι σημαντική στο σημερινό δίκτυο. Τα περιφερειακά τρένα διασχίζουν εδώ τον Isar – αν και όχι πλέον με την ίδια μορφή όπως παλαιότερα.
Το 1978, διαπιστώθηκε ότι η 120 ετών κατασκευή παρουσίαζε σημαντικά σημάδια φθοράς. Αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση της γέφυρας και η προσπάθεια να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην παλιά γέφυρα.
Σύμφωνα με τον Franzke, αυτό ήταν μια επιτυχία και δεν μετανιώνει για την προηγούμενη δομή: “Οι γέφυρες έχουν μόνο μια συγκεκριμένη ωφέλιμη ζωή, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα”.
Αυτό για το οποίο λυπάται, ωστόσο, είναι ότι η πανοραμική θέα της γέφυρας δεν είναι σχεδόν εφικτή σήμερα, καθώς η γύρω περιοχή στον Ίζαρ είναι υπερβολικά κατάφυτη. “Θα μπορούσε να γίνει λίγη διαμόρφωση του τοπίου εκεί”.
Μια ωδή από το Pullach στη γέφυρα Grosshesseloher στο Μόναχο
Σε 175 σελίδες και περισσότερες από 200 φωτογραφίες, ο Armin Franzke παρέχει μια λεπτομερή ιστορία της γέφυρας Großhesseloher από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο “Die Großhesseloher Brücke. Isarquerung der Eisenbahn und Anschluss an die Moderne” εκδόθηκε στη σειρά εκδόσεων Pullach και διατίθεται έναντι 20 ευρώ στο δημαρχείου Pullach ή λίγα μέτρα πιο πέρα στο βιβλιοπωλείο Isartal.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Το γνωρίζατε; Που βρίσκονται οι Σέρρες της Γερμανίας;
- Oριστικό: Ψηφίστηκαν οι αλλαγές για τη Γερμανική Υπηκοότητα!
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στον νέο νόμο περί γερμανικής υπηκοότητας;
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Μετάβαση από ιδιωτική σε δημόσια ασφάλιση υγείας στη Γερμανία