Γερμανικός Τύπος: Η Γαλλία πληρώνει για πρώτη φορά τόκους όσο και η Ελλάδα
Η Γαλλία πληρώνει σήμερα για πρώτη φορά στους επενδυτές τόκους (απόδοση) για τα κρατικά ομόλογα όσο και η Ελλάδα – δείκτης κρίσης.
Η τρέχουσα κυβερνητική κρίση στη Γαλλία, με την απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης του νέου χρέους, γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής στην αγορά ομολόγων.
Χθες, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών.
Με απλά λόγια, σήμερα βλέπουμε ότι οι επενδυτές που αγοράζουν τώρα κρατικά ομόλογα λαμβάνουν τόσο ενδιαφέρον από τη Γαλλία όσο και από την Ελλάδα.
Το παρακάτω διάγραμμα πηγαίνει πίσω στο 2007 και δείχνει την απόδοση των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων με κόκκινο χρώμα και τη γαλλική απόδοση με μπλε χρώμα.
Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς της Γαλλίας είναι για πρώτη φορά ίδια με την απόδοση της Ελλάδας, θέτοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε ισότιμη βάση με μια χώρα που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους.
Το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων, που παραδοσιακά συγκαταλέγονται μεταξύ των ασφαλέστερων στην ευρωζώνη και αξιολογούνται με ΑΑ- από την S&P Global Ratings, αυξήθηκε έως και 3,03%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό αντιστοιχεί στο επιτόκιο των συγκρίσιμων ομολόγων της Ελλάδας, τα οποία εξακολουθούσαν να κατατάσσονται στην κατηγορία των “σκουπιδιών” από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης πέρυσι.
Πρόκειται για μια ανεπιθύμητη σύγκριση για τους αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και τελικά να παραμείνει στην εξουσία.
Αυτό θα κατέστρεφε τα σχέδια για περικοπή των δαπανών, αύξηση των φόρων και περιορισμό του διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το 2012, τα 10ετή ομόλογα της χώρας απέδιδαν πάνω από 30%, ενώ οι αποδόσεις του γαλλικού κρατικού χρέους ήταν μόλις λίγο πάνω από 3%.
Τώρα οι δύο αυτές αποδόσεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ανοδική πορεία καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση και ανέκτησε πέρυσι το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Την Τρίτη, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αντιμετωπίσει «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν οι νομοθέτες απορρίψουν τις προτάσεις της κυβέρνησής του και την καταψηφίσουν.
Η πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού εξαρτάται από το αν η ακροδεξιά Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν θα υποστηρίξει μια πιθανή ψήφο δυσπιστίας όταν παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες τις οριστικοποιημένες εκδόσεις των σχεδίων προϋπολογισμού της κυβέρνησης και της κοινωνικής ασφάλισης για το 2025.
Τα οικονομικά της Γαλλίας θα τεθούν υπό τον έλεγχο της S&P Global Ratings την Παρασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για κινήσεις στην αγορά, αφού τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody’s Ratings εξέδωσαν αρνητικές προοπτικές τον περασμένο μήνα.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης έχει αυξηθεί σε σύγκριση με άλλες χώρες από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Το ασφάλιστρο απόδοσης έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων, του εκδότη αναφοράς της ευρωζώνης, έχει αυξηθεί κατά 33 μονάδες βάσης φέτος σε περισσότερες από 87 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Φυσικά, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων καθιστά δύσκολες τις ουσιαστικές συγκρίσεις.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι επιλέξιμο για έναν βασικό δείκτη ανέρχεται μόλις σε πάνω από 80 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ για τη Γαλλία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αντιστοιχούν ή υπερβαίνουν πλέον τις αποδόσεις τριών από τις τέσσερις λεγόμενες χώρες PIGS – το παρατσούκλι που χρησιμοποιείται για τις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της περιοχής Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία – είναι μια συμβολική προειδοποιητική βολή για τον Μακρόν.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, όπως η Allianz Global Investors, βλέπουν τον κίνδυνο τα ομόλογα της Γαλλίας να έχουν σύντομα ακόμη και την ίδια απόδοση με την Ιταλία, όπου τα 10ετή ομόλογα έχουν πλέον ασφάλιστρο μόλις 39 μονάδων βάσης έναντι της γειτονικής χώρας.
«Οι λεγόμενες χώρες «PIGS» αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά την ευρωπαϊκή κρίση, οι οποίες τελικά απέδωσαν», δήλωσε η Sonia Renoult της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ.
«Η Γαλλία δεν πραγματοποίησε ποτέ τέτοιες μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό γι’ αυτό».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Μετακόμιση σπιτιού στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω άδεια από την εργασία μου;
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Όλες οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος τέκνων για το 2025
- Ποιοι και που λαμβάνουν τις υψηλότερες συντάξεις στη Γερμανία;
- Το μακρύτερο τραμ στον κόσμο ξεκίνησε δρομολόγια στη Γερμανία