Γαλλία: Καθολικό lockdown για ένα μήνα
Η ιστορία της πανδημίας είναι μια αλληλουχία επαναλαμβανόμενων επεισοδίων. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Γαλλία.
Στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε την εφαρμογή καθολικού εθνικού lockdown στη Γαλλία από το Σάββατο, που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, κλείσιμο του λιανεμπορίου, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ., επέκταση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό και υποχρέωση ειδικής βεβαίωσης για κάθε μετακίνηση πέραν των 10 χλμ. από την κατοικία.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι «εάν δεν λάβουμε μέτρα, θα χάσουμε ολοκληρωτικά τον έλεγχο της πανδημίας».
Παρά τη δίνη του τρίτου κύματος, τα νέα είναι αισιόδοξα αφού αυξάνονται οι δυνατότητες εμβολιασμού του πληθυσμού.
Οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και πυροδοτεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση στους ανηλίκους 12 έως 15 ετών.
Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 2.260 παιδιά, τα μισά από τα οποία έλαβαν το εμβόλιο.
Στα υπόλοιπα χορηγήθηκε ένα ψευδοφάρμακο. Διαπιστώθηκαν 18 κρούσματα κορωνοϊού στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο και κανένα σε αυτή που εμβολιάστηκε.
Επίσης, η εταιρεία επισημαίνει ότι δεν καταγράφηκαν παρά ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης.
Ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μόλις το σκεύασμα εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χορήγηση σε ανηλίκους θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ελλείψεις εμβολιαστικών δόσεων αποτέλεσαν την αφορμή για τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών Γαλλίας, Ρωσίας και Γερμανίας, την Τρίτη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για την πιθανή χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ευρώπη.
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του ήδη μελετώνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η Βρετανία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης».
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ανιχνεύονται αντισώματα COVID-19 στο 50% του πληθυσμού της που είτε μολύνθηκε είτε εμβολιάστηκε έναντι του κορωνοϊού.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αφορά άτομα σε οικιακό περιβάλλον και όχι στα νοσοκομεία ή σε οίκους ευγηρίας.
Τουλάχιστον 14 κράτη, ανάμεσα στα οποία οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, αμφισβητούν το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την προέλευση του πανδημικού στελέχους του κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες μέσω ενδιάμεσου ξενιστή.
Ακόμα και ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε να γίνει περαιτέρω έρευνα στη θεωρία της πιθανής διαρροής του πανδημικού στελέχους από εργαστήριο.
Ως απάντηση, και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ανίχνευση της προέλευσης του κορωνοϊού είναι «διεθνής αποστολή και πρέπει να αναζητηθεί σε περισσότερες χώρες».
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.