Γαλλία: Ένοχος ο Σαρκοζί για διαφθορά και δωροδοκία
Ένοχος, για υπόθεση διαφθοράς και αθέμιτη άσκηση επιρροής, κρίθηκε από γαλλικό δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή.
Ο 66χρονος σήμερα Σαρκοζί δύναται να εκτίσει την επιβληθείσα ποινή κατ’ οίκον.
Πρόκειται για τον δεύτερο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι το 2012, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας του δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ προσφέροντάς του δουλειά – «ρουσφέτι» στο Μονακό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.
Η ίδια ποινή -τρία έτη φυλάκισης, τα δύο με αναστολή- επιβλήθηκε στους δύο συγκατηγορούμενούς του.
Τον πρώην δικηγόρο του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, και τον εμπλεκόμενο δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.
Στον Τιερί Ερζόγκ επιβλήθηκε και πενταετής απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος.
Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τον Σαρκοζί, ο δικαστής ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Από πλευράς του, ο Σαρκοζί πρόκειται να εφεσιβάλλει την απόφαση καθώς δεν θεωρεί ότι είναι ένοχος. Απευθυνόμενος νωρίτερα ενώπιον του δικαστηρίου, επέμεινε ότι «ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς».
Κατά την ανακοίνωση της ποινής ο ίδιος παρέμεινε ατάραχος. Ούτε ο ίδιος ούτε οι συνήγοροί του έκαναν οποιαδήποτε δήλωση κατά την έξοδό τους από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Το κατηγορητήριο κατά του Σαρκοζί βάσει ποινικού κώδικα προέβλεπε ποινές κάθειρξης 10 ετών. Αλλά και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο στη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.
Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάθειρξη τεσσάρων ετών με ελάχιστη έκτιση ποινής στα δύο χρόνια στον πρώην πρόεδρο.
Ενώ την ίδια πρόταση έκαναν και για τους συγκατηγορούμενούς του, το δικηγόρο Τιερί Χέρτζογκ και το δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.
Ο εισαγγελέας Ζαν – Λικ Μπλασόν είχε πει σχετικά με την υπόθεση: «Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί ποτέ, εάν ένας πρώην πρόεδρος καθώς κι ένας δικηγόρος αντιλαμβάνονταν τον αντίκτυπο, την ευθύνη και τις υποχρεώσεις εκ της θέσεως ενός εκάστου».
Τελικώς, το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις συνδέθηκαν σε ένα «σύμφωνο διαφθοράς. Αλλά δεν επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα έλθει εκ νέου αντιμέτωπος με τη γαλλική Δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο ίδιος αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, αλλά παραμένει πολύ δημοφιλής και με απήχηση στο στρατόπεδο της γαλλικής δεξιάς.
Αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο σειράς δικαστικών υποθέσεων. Ανάμεσά τους και η χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την Λιβύη.
Τι είπαν οι εισαγγελείς κατά τις αγορεύσεις τους
Από την πλευρά τους, οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο Χέρτζογκ επιχείρησαν να δωροδοκήσουν το δικαστή Αζιμπέρ για πληροφορίες σχετικά με έρευνα που αφορούσε σε ισχυρισμούς ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε λάβει παράνομες χρηματοδοτήσεις από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία το 2007.
Η έγκληση κατά του Σαρκοζί επήλθε συνέπεια απομαμνητοφωνημένων συζητήσεων που κατέγραψαν «κοριοί», με τους εισαγγελείς να τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να αποκρύψει την προσπάθειά του να αναμειχθεί σε δικαστικές υποθέσεις «χρησιμοποιώντας μυστικές τηλεφωνικές γραμμές».
Η Σελίν Γκιγιέ, μία εκ των εισαγγελέων, δήλωσε ότι «είναι βέβαιο πως ο δικαστής Αζιμπέρ μετέδωσε παράνομα και παράτυπα εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Μπετανκούρ μέσω ανεπίσημης γραμμής στον φίλο του, το δικηγόρο Χέρτζογκ».
Η ίδια, μάλιστα, ανέφερε στο δικαστήριο ότι σε μία από τις συνομιλίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι Σαρκοζί είχε δεσμευθεί να παρέμβει, ώστε ο Αζιμπέρ να αποκτήσει συγκεκριμένο εργασιακό πόστο στο Μονακό.
Η δικηγόρος του Σαρκοζί, Ζακλίν Λαφόν, αντέκρουσε τα επιχειρήματα της εισαγγελέως Γκιγιέ, κάνοντας λόγο για «κατηγορίες κενές ουσίας» και υποστήριξε ότι οι απομαγνητοφωνήσει αφορούσαν συνομιλίες «μεταξύ φίλων».
Σημειώνεται ότι ο Αζιμπέρ δεν πρόλαβε να αναλάβει το εργασιακό πόστο, το οποίο φέρεται να του είχε προτείνει ο Σαρκοζί στο Μονακό.
Αυτό το επιχείρημα οι δικηγόροι του Σαρκοζί το χρησιμοποίησαν στην υπερασπιστική τους γραμμή.
Αλλά οι εισαγγελείς επέμειναν πως ο γαλλικός νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις ανάμεσα σε επιτυχείς ή αποτυχημένες απόπειρες δωροδοκίας.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.