Ο Έλληνας δημοσιογράφος Γιώργος Παππάς, ανταποκριτής της ΕΡΤ και της εφημερίδας «Τα Νέα» στη Γερμανία, επανεξελέγη για δεύτερη συνεχομένη θητεία πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Γερμανίας (VAP).
Ο κ. Παππάς μιλά στο GRland.info για τον ίδιο, την επανεκλογή του, τις έως τώρα εμπειρίες του και τα μελλοντικά σχέδιά του.
Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Γερμανίας (VAP)
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Γερμανίας (VAP) είναι η αρχαιότερη δημοσιογραφική ένωση της Γερμανίας και ιδρύθηκε το 1906. Αριθμεί 445 μέλη, ανταποκριτές των σημαντικότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης από 60 και πλέον χώρες.
Η εκλογή του κ. Παππά είναι η τρίτη για Έλληνα δημοσιογράφο μετά τους Τάσο Τέλλογλου και Βασίλη Μαθιόπουλο.
Το προεδρείο
Στο νέο προεδρείο της Ένωσης εξελέγησαν επίσης η Νataliia Fiebrig (Ουκρανία), Rosalia Romaniec (Πολωνία), Gay Chazan (Financial Times), Tanya Firsova (Ρωσία), Rob Savelberg (De Telegraph), Melissa Eddy (New York Times).
Συνέντευξη του Γιώργου Παππά στο GRland.info
Πώς νιώθετε για την επανεκλογή σας ως πρόεδρος της οργάνωσης των ξένων ανταποκριτών στη Γερμανία;
Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να είμαι για δεύτερη θητεία πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου της Γερμανίας «VAP». Είναι ταυτόχρονα και αναγνώριση της δουλειάς που κάναμε τη δύσκολη χρονιά το κορωνοϊού.
Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και οργανώσαμε πάνω από 70 διαδικτυακές συζητήσεις με κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής της Γερμανίας, από τους υπουργούς Εξωτερικών, Χάικο Μάας, Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, μέχρι τον πρόεδρο του Robert Koch Institut, Lothat Wieler, για την πανδημία κορωνοϊού που ήταν και παραμένει το κυρίαρχο θέμα της χρονιάς. Η επανεκλογή μου είναι και μια επιβράβευση αυτής της δουλειάς.
Πείτε μας λίγα λόγια για την Ένωση Ξένου Τύπου (VAP) στη Γερμανία και τη δράση της.
Η Ένωση Ξένου Τύπου «VAP» ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η πρώτη οργάνωση ιδρύθηκε το 1906.
Επειδή οι γερμανικές ενώσεις δημοσιογράφων, μέσα από την δίνη δύο Παγκοσμίων Πολέμων διαλύθηκαν και επανασυστάθηκαν, το γεγονός ότι η Ένωση «VAP» συνέχισε να λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα την καθιστά την αρχαιότερη δημοσιογραφική ένωση της Γερμανίας.
Μέλη της Ένωσης είναι περίπου 450 δημοσιογράφοι – ανταποκριτές των μεγαλύτερων εφημερίδων, καναλιών, πρακτορείων από 60 και πλέον χώρες του πλανήτη.
Στο νέο εφταμελές Προεδρείο για παράδειγμα εκλέχτηκαν η ανταποκρίτρια των New York Times και ο ανταποκριτής των Financial Times.
Και μεταξύ αυτών, ο ανταποκριτής των συγκριτικά μικρών ελληνικών μέσων «ΕΡΤ» και «ΤΑ ΝΕΑ» επανεξελέγη για δεύτερη χρονιά πρόεδρος της «VAP». Είμαι ο τρίτος έλληνας πρόεδρος της «VAP» μετά τον Βασίλη Μαθιόπουλο το 1969 και τον Τάσο Τέλλογλου το 1996.
Ποιες ήταν οι έως τώρα πιο σημαντικές εμπειρίες σας στην πρώτη σας θητεία ως πρόεδρος;
Η εκλογή μου πριν ένα χρόνο συνέπεσε με την πανδημία κορωνοϊού, η οποία ανέτρεψε τα πάντα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η δουλειά του προεδρείου ήταν να καλλιεργεί τις επαφές και να οργανώνει για τα μέλη της συναντήσεις και συνεντεύξεις τύπου με εξέχουσες προσωπικότητες, ακόμα και τον/την καγκελάριο ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η ακύρωση της δυνατότητας προσωπικών επαφών μας έθεσε προ του διλήμματος:
Ή να κλείσουμε το «μαγαζί» αναστέλλοντας τη λειτουργία της Ένωσης μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή να αναζητήσουμε νέους δρόμους επικοινωνίας και δουλειάς.
Επιλέξαμε το δεύτερο. Και είχαμε μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και η ετήσια γενική συνέλευση με την εκλογή νέου προεδρείου έγινε διαδικτυακά. Ήταν ένα τόλμημα αλλά και μια πετυχημένη πρεμιέρα στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσης.
Ποια ήταν η έως τώρα πιο ευχάριστη αλλά και δυσάρεστη είδηση κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Στα ευχάριστα είναι σίγουρα η συζήτηση που είχαμε αρκετά νωρίς με τον Hans-Werner Faas, εκτελεστικό πρόεδρο της CureVac, της γερμανικής εταιρίας που αναπτύσσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, την οποία ήθελε να αγοράσει από τον Μάρτιο του 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ενημερωθήκαμε σε βάθος για το νέο εμβόλιο και την νέα μέθοδο του mRNA, τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Το εμβόλιο ήταν και παραμένει η μεγάλη ελπίδα όλων για να δαμαστεί η πανδημία και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας ως άτομα και ως κοινωνία.
Οι δυσάρεστες ειδήσεις βεβαίως έρχονταν συνέχεια από τους πολιτικούς που έπρεπε να ανακοινώνουν το ένα «λοκντάουν» μετά το άλλο, με τις συνέπειες που έχουν για τη ζωή όλων μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σας και γιατί;
Είδαμε και στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών με αξιόπιστες πληροφορίες.
Κατ΄αντιδιαστολήν είδαμε και πάλι φαινόμενα λαϊκισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την καλλιέργεια εχθροπάθειας, την έξαρση πάσης φύσεως συνομωσιολογίας.
Βλέπουμε επίσης να είναι σε πλήρη εξέλιξη ένας πόλεμος προπαγάνδας διεθνώς, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γίνεται εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, π.χ. ο Βίκτωρ Όρμπαν στην Ουγγαρία βρήκε στο εμβόλιο μία ακόμη ευκαιρία να δείξει την αποστροφή του στην Ευρώπη και την προσέγγισή του στη Ρωσία.
Ειδικά σε τέτοιες εποχές είναι καθοριστικός ο ρόλος των δημοσιογράφων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη δεύτερη θητεία σας;
Το μεγαλύτερο βάρος και στη δεύτερη θητεία μου θα πέσει στην προσπάθεια να συνεχίσει η Ένωση την προσφορά στα μέλη της υπό συνθήκες κορωνοϊού.
Ειδικά το πρώτο εξάμηνο θα έχουμε πολύ δουλειά με τον προεκλογικό αγώνα για τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Με μία νέα ιστοσελίδα που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες θα έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο για την καθημερινή δουλειά μας.
Ταυτόχρονα όμως να πρέπει να οργανωθεί και η σταδιακή επάνοδος στην ομαλότητα. Ελπίζω η επόμενη γενική συνέλευση το Φεβρουάριο του 2022 να μην ξαναγίνει ψηφιακά αλλά με φυσική παρουσία.
Μιλήστε μας για εσάς ως άνθρωπο: Ποιος είναι ο Γιώργος Παππάς;
Ο Γιώργος Παππάς είναι ένας δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, γράφει πολλά χρόνια στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, συνεργάζεται και με το ΡΙΚ.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην ΠΑΝΤΕΙΟ Αθηνών, πριν έρθει για μεταπτυχιακές σπουδές στο παν/μιο Μονάχου. Στο Μόναχο ξεκίνησε και τη δημοσιογραφική του διαδρομή από το Ελληνικό Πρόγραμμα το Μονάχου, την εκπομπή που συνόδευσε επί δεκαετίες τους Έλληνες της Γερμανίας.
Το κλείσιμο της εκπομπής τον έστειλε για έξι χρόνια στη Βόννη και στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle, μέχρι το 2010, όταν μεταφέρθηκε επαγγελματικά στο Βερολίνο.
Είναι γεννημένος στο Μικρό Σειρήνι Γρεβενών, οι αγρότες γονείς του είχαν περάσει αρχικά μία πενταετία τη δεκαετία του 1960 στο Karlsfeld, ο πατέρας του εργάτης στην MAN η μητέρα του σε Papierfabrik του Dachau και επανήλθαν τη δεκαετία του 90.
Toυ αρέσει το τραγούδι, με το οποίο χρηματοδότησε και τις σπουδές του στο Μόναχο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Ηλιάδου, δημοσιογράφο στη Βαυαρική Ραδιοφωνία BR, με την οποία έχει δύο γιους που σπουδάζουν στο Μόναχο.
Τι πιστεύετε πως λείπει από την ελληνόφωνη ενημέρωση στη Γερμανία και πώς θα μπορούσε αυτό να καλυφθεί;
Από το κλείσιμο της Ελληνικής Εκπομπής του Μονάχου τέλη του 2002 δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στη διασύνδεση των διάσπαρτων σε όλη τη Γερμανία Ελλήνων.
Λείπει το μέσο ενημέρωσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συνεκτικός ιστός τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και εργαλείο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες συλλόγων και των οργανώσεών τους, για την ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών, προτάσεων για τη ζωή τους στο χώρο που ζουν.
Η ψηφιακή εποχή που ζούμε και τα κοινωνικά δίκτυα που αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια δίνουν νέες δυνατότητες επικοινωνίας και δράσης.
Υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά συνεχίζουν να έχουν τοπικό, περιφερειακό χαρακτήρα. Λείπει ένα τέτοιο μέσο παγγερμανικής κάλυψης.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους δημοσιογράφους;
Να έχουν τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό τους ανοιχτά, να ρωτούν πάντα δεύτερη φορά πριν γράψουν ή πουν κάτι και να κρατούν πάντα επαγγελματική απόσταση από αυτό που μεταδίδουν.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την τιμή που μας κάνατε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο έργο σας!
* Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείου του κ. Παππά
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: