Τι πιο ωραίο από το να έχουμε τα δικά μας φρούτα και λαχανικά, φρέσκα, νόστιμα, βιολογικά και οικονομικά!
Λίγοι είναι όμως οι τυχεροί που έχουν το δικό τους κήπο, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν το όνειρο αυτό και να απολαμβάνουν τα δώρα της φύσης ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Τι γίνεται όμως με όλους εμάς που δεν έχουμε μεν κήπο αλλά έχουμε μεράκι; Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μας.
Η απάντηση είναι μία και μονολεκτική. Φυσικά! Και όσοι δεν έχετε καθόλου μπαλκόνι στο σπίτι σας, μπορείτε σίγουρα να φτιάξετε ένα μικρό κήπο μυρωδικών στην κουζίνα σας.
Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας για ένα μικρό κήπο μυρωδικών στην κουζίνα, για το ποια φρούτα και λαχανικά να επιλέξετε να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας και φυσικά χρήσιμες συμβουλές για να ακολουθήσετε.
Μυρωδικά στην κουζίνα μας
Βασιλικός: Ο καλύτερος φίλος της νοικοκυράς! Είναι μονοετής και θέλει αρκετό ήλιο και νερό αλλά και ιδιαίτερη φροντίδα το χειμώνα για να μη μας καεί από το κρύο.
Βάλτε τον λοιπόν σε ένα ηλιόλουστο σημείο στην κουζίνα σας και μη διστάζετε να τον ποτίζετε συχνά.
Θυμάρι: Αντέχει το κρύο και τη σκιά, δε θέλει την υγρασία και ο ήλιος εμπλουτίζει το μοναδικό του άρωμα.
Δεντρολίβανο: Αντέχει στις δύσκολες συνθήκες, του αρέσει όμως πολύ ο ήλιος. Έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και με τα άνθη του ομορφαίνει σίγουρα το χώρο σας.
Σχοινόπρασο: Αποτελείται από όρθια φύλλα σαν του κρεμμυδιού αλλά έχει πιο δυνατό άρωμα. Χρειάζεται μία ημισκιερή θέση και καλό πότισμα.
Δεν το ενοχλεί ιδιαίτερα το κρύο. Να κόβετε τα δύο τρίτα ενός μεγάλου φύλλου για να μεγαλώσει ξανά γρήγορα.
Ρίγανη: Είναι πολυετής, φιλική προς τον ήλιο και καθόλου απαιτητική σε νερό. Ο απόλυτος σύμμαχος της ελληνικής κουζίνας που δίνει το πλούσιο άρωμά της σε όποιο φαγητό κι αν τη βάλουμε είτε ωμή είτε μαγειρεμένη.
Η ελληνική ποικιλία είναι από όσο λένε η καλύτερη στον κόσμο. Βάλτε τη γλαστρούλα δίπλα σε άλλες καθώς απωθεί ασθένειες και έντομα προστατεύοντας έτσι τους «γείτονές» της.
Μαϊντανός: Είναι διετές, αρωματικό φυτό, με χαρακτηριστικό άρωμα και ταιριάζει παντού. Στο γλαστράκι αργεί λίγο να μεγαλώσει κι όταν βγει θέλει ήλιο, νερό και προσεκτική συγκομιδή.
Δυόσμος: Είτε στο φαγητό είτε στα καλοκαιρινά κοκτέιλ μας, ο δυόσμος είναι ιδιαίτερα αρωματικός και χρήσιμος σε κάθε κουζίνα.
Πρέπει να φυτεύεται μόνος του σε μία γλάστρα για να μπορέσει να απλωθεί. Λίγος ήλιος και μπόλικο νερό είναι ότι πρέπει για να φουντώσει.
Αν μαραθεί το χειμώνα, κάντε υπομονή και μόλις ανοίξει ο καιρός θα συνέλθει.
Φρούτα στο μπαλκόνι
Φράουλες: Οι φράουλες είναι ιδανικές για να τις καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας είτε σε μεγάλη γλάστρα είτε σε κρεμαστά καλάθια.
Συνήθως δίνουν καρπούς μία φορά από τον Ιούνιο και μετά αλλά υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που δίνουν καρπούς μία φορά το μήνα ακόμα και το χειμώνα.
Προσοχή! Χρειάζεται αλλαγή μοσχευμάτων κάθε τρία χρόνια.
Λεμόνια: Τα λεμόνια θα γεμίσουν το μπαλκόνι σας υπέροχες μυρωδιές και θα σας μεταφέρουν λίγο τη μεσογειακή αίσθηση.
Μπορείτε να έχετε τις λεμονιές σας σε γλάστρες έτσι ώστε να μπορείτε να τις μεταφέρετε το χειμώνα σε εσωτερικό χώρο.
Από το Μάιο κιόλας η θέση της λεμονιάς είναι στο μπαλκόνι, σε ηλιόλουστο σημείο. Ανθίζει όλο το χρόνο αλλά για τη συγκομιδή της χρειάζεται υπομονή μιας και μπορεί να χρειαστούν έως και 14 μήνες για να καρποφορήσει.
Ροδάκινα: Οι ροδακινιές μπορούν να ευδοκιμήσουν ωραιότατα σε μεγάλες γλάστρες και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 2 μέτρα σε ύψος.
Την άνοιξη τοποθετούνται σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι μας και το καλοκαίρι θα μας δώσουν γλυκά και αρωματικά ροδάκινα.
Πολλές ποικιλίες είναι ανθεκτικές και μπορούν να παραμείνουν έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αρκεί να είναι καλά σκεπασμένες.
Μια φορά το χρόνο χρειάζεται κλάδεμα έτσι ώστε να παραμείνει κοντά σας για πολλά χρόνια.
Σμέουρα (κόκκινα βατόμουρα): Βάλτε τη γλάστρα σας σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι σας προστατευμένο από τον αέρα και φυτέψτε τα δικά σας σμέουρα.
Το φυτό αυτό χρειάζεται αρκετό χώρο, γι’ αυτό αν το μπαλκόνι σας είναι μικρό διαλέξτε ποικιλίες ύψους περίπου ενός μέτρου. Μερικές ποικιλίες από αυτές μάλιστα είναι χωρίς αγκάθια!
Συμβουλή: Το φθινόπωρο κόψτε τους βλαστούς και τυλίξτε τη γλάστρα για να παραμείνει ζεστή και να επιβιώσει το χειμώνα.
Σύκα: Από τα πιο αρωματικά φρούτα που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι σας και απολαύστε το καλοκαίρι τους καρπούς του.
Αν στην περιοχή που ζείτε δεν πέφτει πολύ η θερμοκρασία το χειμώνα, μπορούν να παραμείνουν σε εξωτερικό χώρο αλλά με κατάλληλη προστασία.
Διαφορετικά είναι καλύτερα να βάζετε τις γλάστρες σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Λαχανικά στο μπαλκόνι
Ντομάτες και ντοματίνια: Ο βασιλιάς του λαχανόκηπου, η αγαπημένη μας ντομάτα. Θα χρειαστούμε μεγάλες γλάστρες περίπου 40 επί 40 εκατοστά για να υπάρχει αρκετός χώρος για τις ρίζες.
Θα χρειαστούμε επίσης στηρίγματα για να αντέξουν τα κλαδιά το βάρος των καρπών και αν είναι αναρριχόμενα τότε καλό θα ήταν να τα δένουμε με ειδικό σπάγκο.
Πιπεριές: Οι πιπεριές είναι επίσης πολύ αγαπημένα λαχανικά και ιδανική επιλογή για τους αρχαρίους στην κηπουρική.
Φτάνουν συνήθως σε ύψος 70-80 εκατοστών και θα χρειαστούμε μικρότερες στρογγυλές γλάστρας διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.
Όποια ποικιλία κι αν επιλέξουμε, φλάσκα, Φλωρίνης ή ακόμα και πικάντικη ένα είναι το σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Μελιτζάνες: Η λατρεμένη για τα ελληνικά πιάτα μελιτζάνα μας που είναι τόσο εύκολο να την έχουμε στο μπαλκόνι μας.
Αναπτύσσεται μέχρι το ένα μέτρο σε ύψος, αγαπά τη ζέστη και τον ήλιο και δε χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη αρκεί να την τοποθετήσουμε σε μία θέση προστατευμένη από τον αέρα.
Μπορούμε να επιλέξουμε στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών, όπως και για την πιπεριά.
Αγγούρια: Το αγγούρι είναι μία καλλιέργεια λίγο πιο απαιτητική. Ιδανικά φυτεύουμε σε στρογγυλές γλάστρες τουλάχιστον 30 εκατοστών με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό και επιλέγουμε ένα καλό ηλιόλουστο σημείο.
Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή πάνω από 20 βαθμούς γι’ αυτό ας μη βιαστούμε να τη φυτέψουμε τους ανοιξιάτικους μήνες γιατί είναι αρκετά ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά τις νύχτες αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 15 βαθμούς.
Χρειάζεται στήριγμα με σπάγκο ή με ειδικό δίχτυ για να αναρριχηθεί και να κρατήσει το βάρος των καρπών της.
Συμβουλή: Για να έχουμε μία καλή συγκομιδή και να προλάβουμε τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη καλό θα είναι κάθε εβδομάδα να ψεκάζουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδια οικολογική συνταγή, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
Κολοκυθάκια: Να και κάτι πιο ασυνήθιστο για να φυτευτεί σε γλάστρα, που όμως είναι αρκετά εύκολο!
Χρειαζόμαστε μεγάλη γλάστρα διαμέτρου 40-50 εκατοστών, δε χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη και αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη βρέχουμε το φύλλωμά του γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το μύκητα του ιωδίου, που ασπρίζει τα φύλλα και κιτρινίζει τα κολοκυθάκια μας, που δε θα προλάβουν καν να μεγαλώσουν.
Καλό θα ήταν λοιπόν να απομακρύνουμε τα κατώτερα φύλλα του κολοκυθιού, που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του χώματος.
Συμβουλές
Πότισμα: Η πιο καλή ώρα για πότισμα των φυτών μας είναι νωρίς το πρωί ή κατά το σούρουπο.
Αποφεύγουμε να τα ποτίζουμε το μεσημέρι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γιατί έχουμε μεγάλες απώλειες νερού από εξάτμιση.
Επίσης αποφεύγουμε το πότισμα τη νύχτα γιατί λόγω υπερβολικής υγρασίας μπορεί να έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στις ρίζες των φυτών μας.
Καλό είναι να τα ποτίζουμε σταθερά συγκεκριμένη ώρα για να αναπτύσσονται τα φυτά μας ομαλά.
Όταν καλλιεργούμε τα λαχανικά ή τα φρούτα μας σε γλάστρα, χρειάζονται συχνότερα νερό, από ό,τι φυτεύονται στο χώμα, γιατί το νερό στη γλάστρα συνήθως στεγνώνει πιο γρήγορα.
Συγκομιδή: Η συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών μας είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες, που οι καρποί είναι πιο φρέσκοι.
Καλό είναι επίσης να είμαστε πάντα προσεκτικοί έτσι ώστε να μην καταστρέφουμε το φυτό όταν βγάζουμε τους καρπούς του.
Αγάπη: Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας, όπως έχουν αποδείξει επιστήμονες.
Καλό θα είναι λοιπόν, πέραν από το καλό χώμα που θα επιλέξετε και από το πότισμα που τους θα τους προσφέρετε, να τα φροντίζετε με αγάπη έτσι ώστε να αναπτύσσονται και αυτά με τη σειρά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ