Το «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Καζαντζάκη και η Φράιμπουργκ
Τελικά, δεν είναι τυχαίο πως είναι η πλέον ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας και πλέον έχει και έναν λόγο παραπάνω να είναι αγαπημένη του ήλιου…
Η ποδοσφαιρική ομάδα, η Φράιμπουργκ έχει «τρελάνει» την ποδοσφαιρική Γερμανία με τις φετινές της εμφανίσεις στην Bundeliga και έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται μέχρι πού μπορεί να φθάσει.
Μπορεί να «χτυπήσει» Τσάμπιονς Λιγκ; Μπορεί να βγει στην Ευρώπη ή θα αρχίσει να σιγά-σιγά να «ξεφουσκώνει»;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα έρθουν σύντομα. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η Φράιμπουργκ στην ελίτ των ομάδων της Bundesliga φαντάζει σαν Γαλατικό Χωριό.
Ας πάμε, όμως, στα στοιχεία που ενδιαφέρουν… Κατ’ αρχήν είναι μία πόλη με πληθυσμό περίπου 220.000 κατοίκους.
Είναι γνωστή για το πανεπιστήμιό της, το οποίο είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης και την πανεπιστημιακή κλινική της.
Είναι η πόλη, όπου ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης άφησε την τελευταία του πνοή με το «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» βρίσκει άμεση εφαρμογή στη φετινή Φράιμπουργκ!
Φράιμπουργκ: Μια μεσαιωνική πόλη 900 ετών, γίνεται «η πόλη του μέλλοντος»
Ήταν 10:20 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου του 1957 όταν ο Νίκος Καζαντζάκης άφηνε την τελευταία του πνοή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Η Ελένη ήταν στο πλάι του, έζησε την αγωνία και τη λύτρωση. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Διψώ! Διψώ». Τόσους ωκεανούς είχε αγναντέψει ο Οδυσσέας μα δεν είχε ξεδιψάσει.
«Ομάδα του προπονητή»
Πάμε τώρα και στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι. Η Φράιμπουργκ είναι αυτό που λέμε «ομάδα του προπονητή».
Ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, όταν ο Κρίστιαν Στράιχ αντικαθιστούσε τον Μάρκους Σοργκ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ομάδα είχε 3-4-11 και ήρθε να κάνει το 7-6-4 και να τη βγάλει από το τέλμα.
Έκτοτε βρίσκεται στο τιμόνι της. Δέκα χρόνια δηλαδή. Και δεν έφυγε ούτε το 2015, όταν η ομάδα υποβιβάστηκε στη 2η κατηγορία.
Παρέμεινε και την ανέβασε άμεσα. Έτσι στο τιμόνι της Φράιμπουργκ μετρά αισίσως 271 ματς με 102-73-96 και γκολ 389-405.
Όσο για τις επιτυχίες του; Έπαιξε μαζί της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ το 2013-14, ενώ αποκλείστηκε στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης τη σεζόν 2017-18.
Ό,τι λέει στη Φράιμπουργκ, είναι νόμος… Τον σέβονται οι παίκτες, τον εκτιμούν οι οπαδοί και το παραμύθι της Φράιμπουργκ στη φετινή Μπουντεσλίγκα έχει μόλις ξεκινήσει.
Ρόστερ με γερμανικό στοιχείο και «δουλευταράδες» ξένους
Πολλοί αποδίδουν την πορεία της Φράιμπουργκ στο πλούσιο γερμανικό στοιχείο που έχει στο ρόστερ της. Μόνο εννέα παίκτες είναι άλλη από χώρα.
Ο βασικός πορτιέρο, Μαρκ Φλέκεν, ο ενδεκαδάτος αμυντικός Λίνχαρτ από την Αυστρία, οι Γάλλοι Σμιντ και Σιλτιντιγιά.
Ο εκ των ηγετών της ομάδας, ο μέσος από την Ιταλία Γκρίφο, ο Νοτιοκορεάτης χαφ Γέονγκ, ο Μαγυάρος άσος Ρόλαντ Σαλάι, ο πιτσιρικάς Ελβετός Μπούρκαρτ και ο ενδεκαδάτος επιθετικός, Ντεμίροβιτς και τέλος…
«Σήμα κατατεθέν» στο ρόστερ της η δουλειά η ομαδική δουλειά. Δεν έχει σταρ και πρώτα βιολιά ή πρώτα ονόματα τέλος πάντων.
Έχει παίκτες-γρανάζια στην καλοδουλεμένη μηχανή της που με μόχθο την έχουν φέρει έως εδώ. Παίκτες, όπως οι οι Φλέκεν, Χέλερ, Χέφλερ, Γιέονγκ, Λίνχαρτ.
Δεν το λες και εύκολο
Όσο για το πρόγραμμα δεν το λες και εύκολο.
Κέρδισε εντός την Ντόρτμουντ, έκανε «διπλό» στη Στουτγκάρδη, ενώ κέρδισε εκτός και τις Χέρτα και Βόλφσμπουργκ.
Σημειώστε δε πως έχει παίξει εντός με τη Λειψία (1-1), ενώ στη μοναδική της ήττα έχασε στο Μόναχο με 2-1 από την Μπάγερν. Επομένως η πορεία και η συγκομιδή της δεν είναι προϊόν προγράμματος ή συγκυριών, αλλά σκληρής δουλειάς.
Όπλο της η άμυνα, δύναμη της οι στατικές φάσεις
Δίχωε αμφιβολία η Φράιμπουργκ εκπροσωπεί το δόγμα «η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα».
Και δεν το λέμε εμείς, το δείχνουν οι αριθμοί. Έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα με μόλις εννέα γκολ παθητικό! Και σε συνδυασμό με την πολυφωνία στα γκολ παίρνει αποτελέσματα.
Και επειδή θα αναρωτιέστε πολλοί, τι ακριβώς εννοούμε «πολυφωνία»; Ούτε λίγο πολύ έχει 9 διαφορετικούς σκόρερ στα 17 τέρματα που έχει σημειώσει.
Από τρία έχουν ο εκπληκτικός επιθετικός, Χέλερ, ο Ιταλός σταρ Γκρίφο και ο Νοτιοκορεάτης Γέονγκ, δύο ο Λίνχαρτ και από κει πέρα υπάρχουν πέντε παίκτες που έχουν σκοράρει μία φορά.
Επίσης είναι πολύ δυνατή στις στατικές φάσεις. Να θυμίσουμε πως μετά το «διπλό» με τη Βόλφσμπουργκ είχε 14 γκολ ενεργητικό. Ε, τα έξι είχαν μπει από στατικές φάσεις. Και αυτές δεν βγαίνουν έτσι στα ματς…
Χρειάζεται δουλειά στην προπόνηση. Εκεί που οι παίκτες ιδρώνουν τη φανέλα για να μάθουν τις κομπίνες και τους αυτοματισμούς που θέλει ο Στράιχ.
Της δίνει και θα της δώσει ώθηση το νέο γήπεδο
Σίγουρα της δίνει και θα της δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση το νέο της γήπεδο. Το «Europa-Park-Stadion» που έκανε εγκαίνια στις αρχές Οκτώβρη.
Είναι κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Κόστισε 76,5 εκατ. ευρώ με χωρητικότητα 34.700 θέσεις και είναι το πλέον οικολογικό γήπεδο στη Γερμανία.
Τέλος εποχής για το γήπεδο της Φράιμπουργκ – Συγκινητικές στιγμές
Είναι χαρακτηριστικό πως το σκέπαστρο του στοίχισε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ηλιακό σύστημα. Χορηγεί ενεργειακά ακόμα και τη γειτονική βιομηχανική περιοχή.
Το φωτοβολταϊκό εύρος φτάνει τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα και θα δημιουργεί μέχρι και 2,3 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως. Ενέργεια που ισοδυναμεί με όσα καταναλώνουν 1.000 νοικοκυριά.
Μιλάμε για μία ομάδα που κάνει σωστές κινήσεις επενδυτικά τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων και δεν τα περιμένει όλα από ένα καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο με δεδομένο πως για τα γερμανικά δεδομένα τα 50 εκατ. ευρώ που εισπράττει από τα τηλεοπτικά δεν είναι δα και τόσο μεγάλο ποσό.
Προσεκτικά τα οικονομικά της
Η Φράιμπουργκ, ως κλαμπ, έχει κατ’ αρχήν συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες.
Το μπάτζετ της κινείται από την 9η θέση και κάτω, αλλά η χρηματιστηριακή της αξία με βάση τα όσα κάνει, αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.
Και για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε; Ο σύλλογος ολοκλήρωσε τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021 παρά την πανδημία με κέρδη (9,8 εκατομμύρια ευρώ), αυξημένα ίδια κεφάλαια (από 83,3 σε 93 εκατομμύρια) και πωλήσεις (από 89,2 σε 110,1 εκατομμύρια) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Βέβαια παραχώρησε βασικούς παίκτες οι Κοχ, Βάλντσμιντ και Σβόλοβ, αλλά και τον Σανταμαρία, τον οποίο είχε πάρει πριν λίγους μήνες με 10 εκατ. ευρώ και τον πούλησε με 14 εκατ. στη Ρεν!
Πηγή: SDNA | Φωτογραφία αρχείου
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.