Φορολογική δήλωση στη Γερμανία: Έτσι θα σας επιστραφούν πολλά χρήματα
Φορολογική δήλωση στη Γερμανία
Φορολογική δήλωση στη Γερμανία: Πώς μπορείτε να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με τη φορολογική σας δήλωση; Τώρα ήρθε η ώρα να πάρετε τα χρήματά σας πίσω από τη φορολογική αρχή.
Οι ειδικοί της Stiftung Warentest σας λένε πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό:
Φορολογική δήλωση: Τεχνίτες και οικιακή βοήθεια
Κηπουροί, τεχνίτες ή ηλεκτρολόγοι – μερικές φορές χρειάζονται επαγγελματίες στο σπίτι. “Το 20 τοις εκατό του κόστους μειώνει άμεσα τη φορολογική υποχρέωση.
Για τους λογαριασμούς των τεχνιτών (μείον υλικό) περιλαμβάνεται ένα φορολογικό επίδομα μέγιστου ύψους 1.200 ευρώ”, ανέφεραν οι ειδικοί της Stiftung Warentest. “Για υπηρεσίες μίνι-εργαζομένων στο νοικοκυριό υπάρχει φορολογική ελάφρυνση έως και 510 ευρώ.
Για άλλη βοήθεια, ανεξάρτητα από το αν απασχολείται με εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ή έναντι λογαριασμού, μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα ποσό έως και 4.000 ευρώ ετησίως”.
Τεχνίτες: “Μισθωτής ή ιδιοκτήτης; Δεν έχει σημασία, και οι δύο λαμβάνουν έκπτωση φόρου εάν οι τεχνίτες επισκευάζουν, ανακαινίζουν, συντηρούν ή εκσυγχρονίζουν κάτι στο σπίτι τους, στο ακίνητο ή στο διαμέρισμά τους με δικά τους έξοδα – μέγιστο επίδομα φόρου 1.200 ευρώ (20 τοις εκατό). Το ποσό του τιμολογίου πρέπει να μειωθεί κατά το υλικό κόστος.
Φορολογική δήλωση: Πρόσθετα έξοδα και έξοδα συντήρησης
Μην ξεχνάτε τα βοηθητικά κόστη: “Το μπόνους καταβάλλεται επίσης για τα έξοδα που πραγματοποιούνται για την φροντίδα, την κηπουρική, τον καθαρισμό του διαδρόμου, το σκούπισμα ή τη συντήρηση καμινάδων.
Συχνά, οι δηλώσεις συμπληρωματικών ή λειτουργικών δαπανών είναι διαθέσιμες μόνο μετά την προθεσμία για την επιστροφή φόρου.
Κόστος φροντίδας και υποστήριξης: “Εάν παρέχεται φροντίδα, τα έξοδα υπολογίζονται ως έκτακτη επιβάρυνση και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναλάβουν μέρος αυτού (ειδικά έξοδα φροντίδας).
Ωστόσο, μπορούν να εφαρμόσουν τη μείωση του φόρου για οικιακές υπηρεσίες.
Η φορολογική υπηρεσία μπορεί να αφαιρέσει παροχές από την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης στην περίπτωση παροχών σε είδος.
Φορολογική δήλωση: Ταξίδια, τηλεργασία, τέλη λογαριασμού και ενώσεις
“Εάν οι εργαζόμενοι επενδύουν περισσότερα από 1.000 ευρώ για τη δουλειά τους, κάθε ευρώ που υπερβαίνει αυτό εξοικονομεί επιπλέον φόρους”, λένε οι ειδικοί.
“Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο με το κόστος των ημερήσιων διαδρομών τους στην εργασία. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι καθοριστικές για την υπέρβαση του κατ’ αποκοπή ποσού”.
Καθημερινή διαδρομή: Ο αυξημένος ρυθμός μετακίνησης ισχύει από το 2021. Οι υπεραστικοί μετακινούμενοι λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από την εφορία για τα ταξίδια τους.
Τηλεργασία: Χάρη στο κατ’ αποκοπή ποσό των 600 ευρώ ετησίως που αποφασίστηκε από το Bundestag το 2020, οι υπάλληλοι σε τηλεργασία πρέπει να ανακουφιστούν.
Όποιος έχει επιπλέον κόστος από την εργασία στο σπίτι – για παράδειγμα υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας – θα πρέπει να επωφεληθεί από το κατ’ αποκοπή ποσό.
Τέλη λογαριασμού: “Τα τέλη για τον λογαριασμό μπορούν να χωριστούν σε ιδιωτικές και επαγγελματικές δαπάνες.
Ωστόσο, για επαγγελματίες, γίνεται δεκτό ένα κατ’ αποκοπή ποσοστό 16 ευρώ για κάθε λογαριασμό. Η φορολογική υπηρεσία αναγνωρίζει επίσης τα τέλη συμμετοχής σε επαγγελματικές ενώσεις και συνδικάτα ως έξοδα διαφήμισης.
Φορολογική δήλωση: Γυαλιά και φάρμακα
Λογαριασμοί για θεραπείες, φάρμακα, νέα γυαλιά ή χειρουργική επέμβαση στα μάτια, σιδεράκια για τα παιδιά – δεν καλύπτονται όλα τα έξοδα από το ταμείο ασφάλισης υγείας.
Αλλά, όπως δήλωσε η Stiftung Warentest:
“Όλα τα ιδιωτικά φάρμακα και οι θεραπείες που είναι ιατρικά απαραίτητα και κατάλληλα, συνυπολογίζονται στον φόρο”.
Γνωρίζοντας τη δική σας συνεισφορά: “Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το μέγεθος, ο καθένας πρέπει να αναλάβει μέρος των εξόδων υγείας του, το οποίο δεν καλύπτει η ασφάλιση υγείας. Μόλις ξεπεραστεί το όριο, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι η μείωση φόρου”.
Φάρμακα και επίδεσμοι: “Όλες οι πρόσθετες πληρωμές για συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να ζητηθούν, εκτός από τα αντισυλληπτικά.
Η απόδειξη χρησιμεύει, καθώς περιέχει μια σημείωση εάν το φαρμακείο έχει παρακρατήσει τη συνταγή. Ιδιωτικοί ασθενείς αναφέρουν το κόστος τους φωτοτυπώντας τις συνταγές τους.
Εάν η ασφαλιστική εταιρεία έχει καλύψει μόνο ένα φθηνότερο προϊόν, μπορεί να χρεωθεί η επιπλέον χρέωση”.
Οδοντοστοιχίες: “Σιδεράκια για παιδιά, κορώνες, εμφυτεύματα – συχνά απαιτούνται πρόσθετες πληρωμές. Είναι καθησυχαστικό ότι η φορολογική υπηρεσία βασίζεται συνήθως στα αντίστοιχα τιμολόγια. Οι λογαριασμοί είναι επαρκείς ως αποδεικτικά στοιχεία. Εξαίρεση: Ο καθαρισμός δοντιών”.
Ακουστικά βαρηκοΐας και άλλα βοηθήματα: Υπάρχουν πρόσθετες πληρωμές για βοηθήματα και ακουστικά βαρηκοΐας, αναπηρικές καρέκλες ή ορθοπεδικά παπούτσια. Η απόδειξη αγοράς χρησιμεύει εδώ.
Φορολογική δήλωση: Φροντίδα παιδιών, σχολικά τέλη
Παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο κτλ.: “Για παιδιά έως 14 ετών οι γονείς μπορούν να υποβάλουν λογαριασμούς έως και 6.000 ευρώ για τη φροντίδα των παιδιών, τα δύο τρίτα των οποίων – 4.000 ευρώ το μέγιστο ανά έτος – αναγνωρίζονται”, γράφει η Stiftung Warentest. Γίνονται αποδεκτά μόνο τα ποσά που καταβάλλονται με πάγια εντολή ή έμβασμα”.
Γιαγιά ως νταντά: “Εάν οι γονείς προσλαμβάνουν τη γιαγιά, τον παππού ή τη θεία για να φροντίσουν τα παιδιά, μπορούν ακόμα να αναφέρουν τα έξοδα που έχουν προκύψει στη φορολογική αρχή.
Ωστόσο, για το επίδομα φόρου, απαιτείται σύμβαση εργασίας για τη μεταφορά των μισθών. Οι πληρωμές σε μετρητά δεν γίνονται αποδεκτές.
Επιπλέον, το άτομο που φροντίζει τα παιδιά μπορεί να μην ζει στο ίδιο νοικοκυριό. “Εάν υπάρχει δωρεάν οικογενειακή υποστήριξη, οι γονείς θα μπορούσαν τουλάχιστον να αποζημιώσουν τα έξοδα ταξιδιού της γιαγιάς με μια απλή απόδειξη και στη συνέχεια να τα τακτοποιήσουν”.
Σχολικά τέλη: “Εάν τα παιδιά παρακολούθησαν ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο το 2019, για παράδειγμα επειδή θα έπρεπε να μάθουν μια ξένη γλώσσα, οι γονείς μπορούν να αφαιρέσουν έως και το 30 τοις εκατό των σχολικών τελών ως ειδικά έξοδα, μέχρι το μέγιστο των 5.000 ευρώ ετησίως”.
Επίδομα εκπαίδευσης: “Εάν σπουδάζουν και ζουν μακριά από το σπίτι, οι γονείς δικαιούνται επίδομα εκπαίδευσης 924 ευρώ ανά έτος και παιδί. Εάν οι γονείς υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ξεχωριστά, μπορούν να μοιράσουν το επίδομα εκπαίδευσης”.
Μονογονείς: “Οι μονογονείς μπορούν να ζητήσουν το ποσό της φοροαπαλλαγής ύψους 1.908 ευρώ για το πρώτο παιδί και 240 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί μέσω της φορολογικής δήλωσης.
Το ποσό χορηγείται σε μονογονείς αν δεν υπάρχει άλλο ενήλικο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό. Στον μήνα κατά τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, το ποσό μειώνεται κατά ένα δωδέκατο.
Το πού τα παιδιά ζουν κατά τη διάρκεια του έτους δεν έχει σημασία. Όλα εξαρτώνται από την εγγραφή του παιδιού στο νοικοκυριό του γονέα”.
Φορολογική δήλωση: Διατροφή για στενούς συγγενείς
Η Stiftung Warentest συμβουλεύει: “Όποιος έχει στενούς συγγενείς, για παράδειγμα ένα ενήλικο παιδί για το οποίο δεν πληρώνεται πλέον επίδομα τέκνου, μπορεί να εξοικονομήσει φόρους με αυτά τα έξοδα”.
Για το 2019, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν 168 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά Το μέγιστο ποσό είναι 9.168 ευρώ.
Επιπλέον, προσμετρούνται οι βασικές συνεισφορές στην ασφάλιση υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης.
Το εισόδημα συμψηφίζεται: “Το εισόδημα του παραλήπτη που υπερβαίνει τα 624 ευρώ αφαιρείται από το ποσό διατροφής.
Όλα τα φορολογητέα έσοδα όπως μισθοί μείον έξοδα επιχειρήσεων, παροχές ανεργίας I και II, εισόδημα από μίνι εργασία, γονικές παροχές και παροχές φροντίδας – αλλά όχι τα επιδόματα τέκνων, υπολογίζονται ως εισόδημα.
Ένα εφάπαξ ποσό 180 ευρώ ετησίως μπορεί να αφαιρεθεί από τις πληρωμές. Εξαίρεση: Εκπαιδευτικά βοηθήματα όπως φοιτητικά δάνεια. Οτιδήποτε ξεπερνά τα 180 ευρώ μειώνει την έκπτωση.
Διατροφή για τον/την πρώην σύντροφο: “Τα διαζευγμένα άτομα μπορούν να αφαιρέσουν ακόμη περισσότερα για πληρωμές διατροφής.
Έως 13.805 ευρώ ετησίως συν βασικές εισφορές ασφάλισης υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας περιλαμβάνονται ως ειδικά έξοδα”.
Φορολογική δήλωση: Υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και έπιπλα γραφείου
Εάν χρειάζεστε επίσης τον υπολογιστή που αγοράσατε πέρυσι για τη δουλειά σας, μπορείτε να πουλήσετε αμέσως αυτόν τον εξοπλισμό με τιμή αγοράς έως 952 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, συμβουλεύει η Stiftung Warentest. “Αυτό καθιστά εύκολο να παραλείψετε το κατ’ αποκοπή ποσό των 1.000 ευρώ για έξοδα που σχετίζονται με το εισόδημα.
Τα έξοδα για πράγματα που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι για τις επιχειρήσεις μπορούν να συμπεριληφθούν εξ ολοκλήρου ως έξοδα που σχετίζονται με το εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων γραφείου”.
Ορισμένα πράγματα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικά. “Εξακολουθούν να υπολογίζονται ως εξοπλισμός εργασίας εάν χρησιμοποιούνται κατά το ήμισυ επαγγελματικά”.
Ακριβότερος εξοπλισμός εργασίας: “Οι φορολογούμενοι πρέπει να διανέμουν μια τιμή αγοράς άνω των 952 ευρώ ομοιόμορφα κατά τα έτη της αναμενόμενης ωφέλιμης ζωής του αντικειμένου. Κατά το έτος αγοράς, το κόστος διαιρείται ανά μήνα”.
Φορολογική δήλωση: Φόρος εκκλησίας
“Ανάλογα με το ομοσπονδιακό κρατίδιο, τα μέλη της εκκλησίας πλήρωσαν το 8 ή 9 τοις εκατό του μισθού και του φόρου εισοδήματος το 2019”, γράφει η Stiftung Warentest.
Για τους εργαζόμενους, ο εργοδότης κρατά τον εκκλησιαστικό φόρο ταυτόχρονα με τον φόρο επί του μισθού. Τα μέλη της εκκλησίας θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τον φόρο της εκκλησίας στη φορολογική τους δήλωση.
Μερικές φορές μόνο κατόπιν αιτήματος: “Ανάλογα με το ομοσπονδιακό κρατίδιο, ο φόρος εκκλησίας μπορεί να μην υπερβαίνει το 2,75 έως 4 τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματος.
Εξαίρεση: Το κρατίδιο της Βαυαρίας. Όποιος έχει ξεπεράσει το όριο, μπορεί να αναμένει επιστροφή του υπερπληρωμένου φόρου εκκλησίας.
Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, την Έσση, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ, αυτό δεν συμβαίνει αυτόματα. Αλλά πρέπει να υποβληθεί αίτηση.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: