Φοροκίνητρα για να δουλεύουν περισσότερο στη Γερμανία
Φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας εξετάζει το Βερολίνο, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο, ακολουθώντας τα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας.
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο κυβερνών συνασπισμός του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ετοιμάζει ένα «σχέδιο ανάπτυξης» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, το οποίο στοχεύει να κάνει τις περισσότερες ώρες εργασίας πιο ανταποδοτικές.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, οι επιλογές που συζητούνται περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές στις υπερωρίες και αναθεώρηση των παροχών.
Η μείωση των ωρών εργασίας σε όλη την Ευρώπη από την πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική υποαπόδοση και την κακή ανταγωνιστικότητα της περιοχής, προσελκύοντας την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε μια εποχή που η γήρανση του πληθυσμού συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό.
Προτεραιότητα ο ελεύθερος χρόνος
Η Γερμανία έχει τις μικρότερες μέσες ώρες εργασίας από κάθε προηγμένη οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, αντικατοπτρίζοντας ένα σχετικά υψηλό ποσοστό Γερμανών γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση και μια αυξανόμενη προτίμηση για περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Ακόμα κι αν οι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία θέλουν να εργαστούν περισσότερο, ορισμένοι έχουν λίγα κίνητρα να το κάνουν επειδή χάνουν μεγάλο μέρος του επιπλέον εισοδήματος σε φόρους και μειωμένα επιδόματα.
«Όλοι μιλούν μόνο για το κυκλικό μέρος του προβλήματος στην οικονομία μας, αλλά ακόμα κι αν επιστρέψουμε στο 0,6 ή 0,8 τοις εκατό ετήσια ανάπτυξη, δεν θα έχουμε επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που τους αντιμετωπίζουμε», δήλωσε στους Financial Times ο Jörg Kukies, υφυπουργός στη γερμανική καγκελαρία.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μέσες ετήσιες ώρες εργασίας των Γερμανών μειώθηκαν κατά 30% τα τελευταία 50 χρόνια, πέφτοντας κατά ένα τέταρτο κάτω από τα επίπεδα των ΗΠΑ, αντανακλώντας τις αυξανόμενες προτιμήσεις των Ευρωπαίων για μεγαλύτερες περιόδους άδειας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Αντικίνητρα
«Υπάρχουν πολλά αντικίνητρα για τις γυναίκες να εργάζονται περισσότερες ώρες στο γερμανικό φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο Ένζο Βέμπερ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση στη Νυρεμβέργη, αναφέροντας τους ρόλους μερικής απασχόλησης που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κερδίζουν έως και 538 ευρώ φόρου, δωρεάν ένα μήνα και κανόνες «φορολογικού διαχωρισμού» που επιτρέπουν στα παντρεμένα ζευγάρια να φορολογούνται από κοινού.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιέζει για φορολογικές ελαφρύνσεις για τις υπερωρίες πέραν των 41 ωρών την εβδομάδα, καθώς και αλλαγές στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας Bürgergeld .
Ωστόσο, τα συνδικάτα αντιτίθενται σε αυτές τις ιδέες, οι οποίες συζητούνται ακόμη στον κυβερνώντα τρικομματικό συνασπισμό.
«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού γίνεται πολύ περισσότερη δουλειά από ό,τι εδώ», είπε ο Λίντνερ στις συναντήσεις του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον.
«Όταν οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο, καταλήγουν να πληρώνουν υψηλότερους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και να λαμβάνουν λιγότερες κοινωνικές παροχές».
Η ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% πέρυσι.
Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε με ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να παραμείνει μία από τις πιο αδύναμες μεγάλες οικονομίες του κόσμου φέτος, με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κάτω από 1 τοις εκατό.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται επί του παρόντος σε ένα πακέτο για να αυξήσει τον οικονομικό δυναμισμό στη Γερμανία», είπε ένας εκπρόσωπος.
Η τάση για πολλούς ανθρώπους στην ΕΕ να επιλέγουν μικρότερες ώρες εργασίας έχει ενταθεί μετά την πανδημία.
Οι Γερμανοί εργαζόμενοι στα τρένα φέτος πίεσαν επιτυχώς να μειώσουν την εβδομάδα εργασίας τους από 38 σε 35 ώρες έως το 2029.
Λιγότερη εργασία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι στο τέλος του περασμένου έτους οι εργαζόμενοι της Ευρωζώνης δούλευαν κατά μέσο όρο πέντε ώρες λιγότερες από ό,τι πριν από την πανδημία το 2020 — που ισοδυναμεί με απώλεια 2 εκατομμυρίων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ετησίως — ενώ ο μέσος όρος των ωρών στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός.
Ο Steven van Weyenberg, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, είπε στους FT ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να «βρουν νέους μοχλούς ανάπτυξης».
Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν να καταστήσουν ελκυστικότερο για τους εργαζόμενους να περνούν περισσότερες ώρες στην εργασία τους.
«Στην Ολλανδία υπάρχει πολύ μερική απασχόληση» τόνισε.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν επίσης ότι η μείωση του μέσου όρου των ωρών εργασίας έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία.
Ανακοίνωσαν μέτρα που στοχεύουν να φέρουν περισσότερα άτομα στην εργασία και να ωθήσουν τους εργαζομένους με μερική απασχόληση να εργάζονται περισσότερο – συμπεριλαμβανομένων νέων επιδοτήσεων παιδικής μέριμνας.
Οι νέοι κανονισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Ανάκληση σοκολάτας σε όλη τη Γερμανία – αυτό το προϊόν επηρεάζεται
- Οι δήμοι στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αυξάνουν την φορολογία σε ακίνητα-επιχειρήσεις!
- Πανεπιστήμιο στη Γερμανία πληρώνει φοιτητές για να γίνουν δάσκαλοι
- Γερμανία: Ψάχνουν επειγόντως οδηγούς απορριμματοφόρου και προσφέρουν και σπίτι
- Συναγερμός για έντονα καιρικά φαινόμενα την Πεντηκοστή στη Γερμανία