Από τις μπέιμπι σίτερ μέχρι τα έξοδα μετακόμισης, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις κορυφαίες δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων που μπορούν να κάνουν οι ξένες οικογένειες στη Γερμανία στους φόρους τους.
Είτε πρόκειται για υψηλότερο κόστος βενζίνης είτε για περισσότερα χρήματα για φρούτα στο σούπερ μάρκετ, η καθημερινή ζωή στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο ακριβή.
Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που πρέπει επίσης να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών και των οικογενειών τους.
Στη Γερμανία υπάρχει όμως μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις που βοηθούν να κρατηθούν αυτές οι χρεώσεις χαμηλά.
Μιλήσαμε με τον φορολογικό σύμβουλο αποδήμων Thomas Zitzelsberger με έδρα το Μόναχο για τις κορυφαίες φορολογικές εκπτώσεις για τους γονείς – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ιδίως οι κάτοικοι εξωτερικού συχνά δεν γνωρίζουν.
Kinderfreibetrag vs. Kindergeld
Φανταστείτε να λαμβάνετε χρήματα κάθε μήνα μόνο και μόνο επειδή έχετε παιδί ή παιδιά. Αυτό ακριβώς είναι το Kindergeld (επίδομα τέκνου): από το 2021, οι γονείς λαμβάνουν 219 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί μέχρι δύο παιδιά, 225 ευρώ για το τρίτο παιδί και 250 ευρώ για το πέμπτο παιδί.
Οι πληρωμές συνήθως εκτείνονται μέχρι τα 18α γενέθλια του παιδιού, και μερικές φορές ακόμη και μέχρι τα 25α γενέθλιά του, εάν υπάρχουν επιπλέον Ausbildungskosten (έξοδα εκπαίδευσης) για σπουδές σε πανεπιστήμιο ή επαγγελματική σχολή.
Οι γονείς πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την πληρωμή αυτή μέσω του πλησιέστερου ταμείου (Familienkasse) και μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά μόνο τις μηνιαίες πληρωμές για έξι μήνες.
“Οι αλλοδαποί τείνουν να πιστεύουν για οποιονδήποτε λόγο ότι δεν δικαιούνται αυτά τα επιδόματα… και στη συνέχεια τείνουν να εξοργίζονται που μπορείς να πας πίσω μόνο έξι μήνες και όλα χάνονται”, δήλωσε ο Zitzelsberger. “Είναι πραγματικά κρίμα”.
Εάν λαμβάνετε Kindergeld, διεκδικείτε επίσης το λεγόμενο Kinderfreibetrag, το οποίο εγγυάται ότι το εισόδημα των γονέων παραμένει αφορολόγητο μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό. Σε αντίθεση με το Kindergeld, δεν απαιτείται υποβολή αίτησης.
Για τα έτη 2021 και 2022, το ποσό που μπορεί να εκπέσει από το φόρο ανέρχεται σε 5.460 ευρώ, το οποίο εκτιμάται είτε για τα παντρεμένα ζευγάρια που υποβάλλουν μαζί τη φορολογική τους δήλωση είτε για τους άγαμους.
Δαπάνες παιδικής μέριμνας
Δεν έχει σημασία για τη γερμανική εφορία (Finanzamt) αν οι γονείς χρησιμοποιούν μπέιμπι σίτερ ή νταντά για μια βραδιά ραντεβού ή επειδή η Kita (παιδικός σταθμός) είναι κλειστή, αρκεί να τεκμηριώνεται η πληρωμή των Betreuungskosten (έξοδα φροντίδας παιδιών).
Οι γονείς μπορούν να εκπέσουν έως και τα δύο τρίτα των ετήσιων εξόδων τους για τη φροντίδα των παιδιών ανά παιδί (έως την ηλικία των 14 ετών) ετησίως, με ανώτατο όριο τα 6.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ποσό που μπορείτε να περιμένετε να εκπέσετε είναι 4.000 € ανά παιδί ετησίως.
Δίδακτρα στη Γερμανία
Είτε πρόκειται για Kitas είτε για λύκεια, η συντριπτική πλειονότητα της σχολικής εκπαίδευσης στη Γερμανία είναι δωρεάν ή επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό.
Τι γίνεται όμως όταν πληρώνετε ιδιωτικά δίδακτρα από την τσέπη σας; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να διεκδικήσετε έως και το 30% των εξόδων σας, με ανώτατο όριο τα 5.000 € ανά παιδί ετησίως.
Ωστόσο, η εφορία θεωρεί αυστηρά ότι τα “δίδακτρα” αφορούν τα δίδακτρα για τη σχολική εκπαίδευση και όχι τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
“Αν το παιδί σας κάνει μαθήματα μουσικής ή ποδοσφαίρου ή οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι η ιδιωτική σας ψυχαγωγία και δεν υπάρχει έκπτωση γι’ αυτό”, λέει ο Zitzelsberger.
Μονογονεϊκές οικογένειες στη Γερμανία
Αναφερόμενοι ως Alleinerziehende (κυριολεκτικά “όσοι μεγαλώνουν παιδιά μόνοι τους”), υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια σόλο μονογονείς στη Γερμανία.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό βάρος που επωμίζονται και αυτοί με μια ειδική έκπτωση φόρου (Entlastungsbetrag). Από το 2021, οι μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν να αφαιρούν 4.008 ευρώ συν 280 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον παιδί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν επίσης να εκπέσουν Unterhaltszahlungen (πληρωμές διατροφής) ύψους έως και 8.820 ευρώ ετησίως.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το κόστος ενός δωματίου για τη διαμονή του παιδιού, εάν μετακινείται μεταξύ δύο διαφορετικών κατοικιών.
Ωστόσο, η μέγιστη έκπτωση μπορεί να ζητηθεί μόνο εάν ο γονέας δεν λαμβάνει επίσης Kindergeld ή Kinderfreibetrag.
Υγεία και ιατρική περίθαλψη
Οι δαπάνες αυτές μπορούν να ζητηθούν εφόσον η εφορία τις θεωρεί “ιατρικά αναγκαίες”, δήλωσε ο Zitzelsberger.
Αυτό δεν ισχύει, για παράδειγμα, για ένα κουτί ασπιρίνης χωρίς συνταγή. “Ωστόσο, αν έχετε συνταγή γιατρού που λέει ότι αυτό και αυτό το φάρμακο είναι απαραίτητο και η ασφάλειά σας δεν το καλύπτει πλήρως, τότε μπορείτε να κάνετε αυτή την αίτηση”, πρόσθεσε.
Μια τυπική ιατρική έκπτωση που βλέπει συχνά ο Zitzelsberger για τα παιδιά είναι οι οδοντιατρικές εργασίες.
Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μια ειδική ορθοδοντική θεραπεία επιπλέον του βασικού τιμολογίου που καλύπτει ήδη η ασφάλιση. Εάν αυτό κοστίζει επιπλέον 1.000 ευρώ, για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να διεκδικήσουν την έκπτωση.
Κόστος μετακόμισης στη Γερμανία
Εάν μια οικογένεια λάβει μια ονειρεμένη δουλειά ή μια ευκαιρία στη Γερμανία και μπει στο αεροπλάνο για να πάει εκεί πριν προλάβει να ξεφορτωθεί το παλιό της συμβόλαιο ενοικίασης, αυτό το ενοίκιο μπορεί να μετρήσει ως έκπτωση φόρου, δήλωσε ο Zitzelsberger.
Ωστόσο, μερικές φορές ένα μέλος της οικογένειας μετακομίζει στη Γερμανία, ενώ τα υπόλοιπα μένουν πίσω – τουλάχιστον προσωρινά.
“Είναι σχετικά συνηθισμένο για τους πρώτους μήνες ή είναι συνηθισμένο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιποι”, δήλωσε ο Zittelberger.
Για να κρατήσει το κόστος χαμηλά, η εφορ επιτρέπει στις οικογένειες αυτές να συνυπολογίσουν το κόστος διαμονής για το μέλος της οικογένειας που έχει μετακομίσει, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης από και προς το σπίτι.
“Μια από τις ερωτήσεις που μας κάνουν συχνά είναι: ποιο είναι το όριο;”, δήλωσε ο Zittelberger. “Δεν υπάρχει όριο στα έξοδα ταξιδιού. Αλλά μπορούν να ταξιδεύουν πέρα δώθε μόνο μία φορά την εβδομάδα”.
Ως “έξοδα ταξιδιού” ορίζονται στη συνέχεια όλα όσα σχετίζονται με το ταξίδι από πόρτα σε πόρτα, συμπεριλαμβανομένου του ταξί για το αεροδρόμιο.
Το κόστος διαμονής στη Γερμανία μπορεί επίσης να αφαιρεθεί, αλλά με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Εάν ο σύντροφος που μένει πίσω με τα παιδιά δεν εργάζεται ή έχει χαμηλό εισόδημα σε άλλη χώρα της ΕΕ, η εγκατάστασή του αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το Ehegattensplitting – έναν μηχανισμό φορολόγησης των παντρεμένων ζευγαριών.
“Μπορούν να διεκδικήσουν όλες τις φορολογικές παροχές που θα δικαιούνταν όλοι οι φορολογούμενοι κάτοικοι Γερμανίας, ακόμη και αν δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στη χώρα αυτή στο παρελθόν”.
Μια καλή φορολογική επένδυση
Στη Γερμανία, περίπου τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος είναι εντελώς αφορολόγητα. Οι περισσότεροι γονείς, ωστόσο, υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να ωφελήσει μόνο τους ίδιους άμεσα και όχι τους απογόνους τους.
Ωστόσο, ξεκινώντας από τη γέννηση, οι γονείς μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό στο όνομα του παιδιού τους. Έως και 10.000 ευρώ από τους τόκους είναι εντελώς αφορολόγητοι.
“Πολλοί ξένοι γονείς στη Γερμανία πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο εισοδήματος για αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν σχεδιαστεί για να δοθούν τελικά στα παιδιά όταν αυτά ενηλικιωθούν”, δήλωσε ο Zitzelsberger.
“Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να δώσετε αυτές τις επενδύσεις απευθείας στα παιδιά σας”.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.