Ο φετινός χειμώνας φέρνει μεγάλη ύφεση στη Γερμανία
Μετά την Bundesbank και άλλους εμπειρογνώμονες, τα τέσσερα σημαντικότερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών υποθέτουν τώρα στη φθινοπωρινή τους έκθεση ότι επίκειται ύφεση τον χειμώνα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι την άνοιξη.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 1,4% το τρέχον έτος. Με αυτή την πρόβλεψη, το Ινστιτούτο Ifo, το IfW, το IWH και το RWI εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των αισιόδοξων οικονομολόγων.
Υψηλός πληθωρισμός αναμένεται το 2023 στη Γερμανία
Στην εαρινή έκθεσή τους, τα οικονομικά ινστιτούτα εξακολουθούσαν να υποθέτουν ότι η ανάπτυξη θα ήταν σχεδόν διπλάσια φέτος. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει σε πτωτική τάση από το τρέχον τρίτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το χειμώνα και τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.
Το Γερμανικό κράτος πρέπει τώρα να λάβει μαζικά αντίμετρα, αναφέρει η φθινοπωρινή έκθεση. Επειδή ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος το επόμενο έτος, στο 8,8%. Η αρχική ελπίδα για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση της Κορόνας θα είχε διαψευστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, που βρίσκεται κοντά στους εργοδότες, είναι πιο δραστική και κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη ύφεση με πτώση 1,75%.
Το κλίμα στις εταιρείες είναι τόσο άσχημο όσο και στην αρχή της πανδημίας Covid. Ορισμένοι βλέπουν την επιτυχία του γερμανικού οικονομικού μοντέλου σε κίνδυνο, το οποίο βασίστηκε στη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, στα φθηνά πρωτογενή προϊόντα από την Κίνα και στις επιτυχημένες εξαγωγές σε όλο κόσμο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα
Πολλά από τα σημερινά οικονομικά προβλήματα ήταν ήδη εμφανή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα, η παγκοσμιοποίηση ανακόπηκε από προστατευτικούς δασμούς και άλλα εμπορικά εμπόδια, ιδίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τα ισχυρότερα οικονομικά έθνη αγωνίζονται για την υπεροχή στο μέλλον.
Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πολλές αλυσίδες εφοδιασμού και logistics είχαν ήδη διαταραχθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπήρχαν στεγανά σε πολλές πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα, και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ενέργεια.
Για παράδειγμα, η τιμή του πετρελαίου αρχικά κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να αυξηθεί και πάλι και μάλιστα πολύ πιο απότομα στη συνέχεια. Προβλήματα που ενισχύθηκαν στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Χάος στην παγκόσμια οικονομία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κυρίως στην πανδημία Corona, η οποία οδήγησε σε απροσδόκητες βλάβες σε πολλές χώρες και αγορές.
Στα κινεζικά λιμάνια, για παράδειγμα, παρατηρήθηκαν ακραίοι χρόνοι αναμονής και καθυστερήσεις στην προμήθεια κοινών προϊόντων, τα οποία ξαφνικά έγιναν περιζήτητες ελλείψεις.
Τέτοιου είδους συμφόρηση ανεβάζει τις τιμές και προκάλεσε ήδη πέρυσι υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος τώρα επιδεινώνεται σημαντικά από τις τιμές της ενέργειας.
Χωρίς αυτές τις υλικοτεχνικές δυσκολίες, οι γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν να εξάγουν πολύ περισσότερα. Εξάλλου, τα βιβλία παραγγελιών είναι ακόμη γεμάτα και οι εργαζόμενοι έχουν επίσης ζήτηση.
Καμία ανησυχία για ύφεση στην αγορά εργασίας στη Γερμανία
Επειδή η Γερμανία, ιδίως, στερείται πλέον ειδικευμένων εργαζομένων σε πολλούς τομείς, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε μέχρι στιγμής αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Η απασχόληση, μετρούμενη με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, συνέχισε να αυξάνεται μέχρι πρόσφατα. Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Andrea Nahles, θεωρεί μάλιστα πιθανό ότι η εύρωστη αγορά εργασίας θα επιβιώσει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από την επερχόμενη ύφεση.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Γερμανία από την επόμενη άνοιξη
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι μετά το χειμώνα. Μόλις η ενεργειακή κρίση με το φυσικό αέριο ξεπεραστεί και η προσωρινά προβληματική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επανέλθει στην κανονικότητα, οι πιθανότητες θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.
Το πλεονέκτημα της γερμανικής οικονομίας είναι συχνά η εφευρετικότητα της Mittelstand, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σχετικά με τις προβλέψεις των ιδιωτικών τραπεζών για το 2023.
Οι τράπεζες επίσης δεν αναμένουν ένα παγγερμανικό κύμα πτωχεύσεων, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μια ομαλοποίηση.
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πτωχεύσεων συνέχισε να μειώνεται. Αυτό που θα παραμείνει από την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία είναι πιθανώς οι υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων και της ενέργειας και η συνεχιζόμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Ποιες αργίες έρχονται στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2022;
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Τι πρόκειται να αλλάξει στο επίδομα στέγασης στη Γερμανία;
- Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
- Γερμανία: Κλειστά σούπερ μάρκετ από τις 8μμ για εξοικονόμηση ενέργειας
- 5 ιδέες για να αξιοποιήσετε τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία
- Ποιος θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία…
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- Μεγαλύτερο επίδομα στέγασης για περισσότερα άτομα στη Γερμανία
- 12€ κατώτατος μισθός στη Γερμανία – Ποιος ωφελείται;