Έλλειψη αντιβιοτικών + Ουσίες για διαβητικούς και καρκινοπαθείς σε έλλειψη – Οι ασθενείς του κυκλοφορικού συστήματος υποφέρουν..
Η περίοδος του κρυολογήματος δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα. Αλλά πολλά φαρμακεία στη Γερμανία διαμαρτύρονται ήδη για μαζική έλλειψη φαρμάκων!
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φαρμακοποιών της Βόρειας Ρηνανίας, 500 φάρμακα χαρακτηρίζονται επί του παρόντος ως μη διαθέσιμα.
Και σε πολλά μέρη η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική – λείπουν περισσότερα από 1600 φάρμακα!
«Αυτή τη στιγμή μας λείπουν 1600 φάρμακα»
“Μας λείπουν επί του παρόντος περίπου 1600 φάρμακα από 860 φαρμακευτικές μορφές. Πολλά από αυτά είναι ζωτικής σημασίας ουσίες, όπως για διαβητικούς, καρκινοπαθείς και καρδιαγγειακούςασθενείς . Τα αντιβιοτικά επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που η περίοδος του ψύχους έχει μόλις αρχίσει».
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να πληρώνουν και πάλι ανταγωνιστικές τιμές για τα φάρμακα, ώστε οι διεθνείς κατασκευαστές να αρχίσουν και πάλι να προμηθεύουν τη Γερμανία.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί στους φαρμακοποιούς ελεύθερο χέρι στην ανταλλαγή παρόμοιων φαρμάκων – χωρίς βουνά εγγράφων και χρονοβόρες διαβουλεύσεις με τους γιατρούς».
«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί»
Ο Michael Becker (49) είναι ιδιοκτήτης δύο φαρμακείων στο Gengenbach (Βάδη-Βυρτεμβέργη) και επίτιμος φαρμακοποιός στην περιοχή Ortenau: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 226 φάρμακα εκτός αποθέματος – κυρίως αντιβιοτικά και φάρμακα για τον διαβήτη. Και η κατάσταση είναι παραδοσιακά πιθανό να επιδεινωθεί και πάλι τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες».
Γιατί η κατάσταση είναι ήδη τόσο δραματική; «Θεωρούμε ότι η μετεγκατάσταση της παραγωγής στο εξωτερικό εξακολουθεί να μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα», λέει ο Becker.
«Πολλά δραστικά φαρμακευτικά συστατικά εισάγονται πλέον από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Μερικές φορές ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού αποτυγχάνουν λόγω προσμίξεων».
Σύμφωνα με τον Becker, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο αν οι φαρμακευτικές εταιρείες μετεγκατασταθούν ξανά στην Ευρώπη ή, ακόμη καλύτερα, στη Γερμανία: «Αυτό όμως θα απαιτούσε η Γερμανία να γίνει και πάλι πιο ελκυστικός επιχειρηματικός τόπος», λέει ο φαρμακοποιός.
«Τα αντιβιοτικά και τα αντιυπερτασικά δεν είναι διαθέσιμα»
Ο Dr Philipp Hoffmann (39) από το Diez (Ρηνανία-Παλατινάτο), επικεφαλής των πέντε φαρμακείων Dr Hoffmann: «Εδώ και αρκετούς μήνες χρησιμοποιούμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά κάθε λεπτό όλα τα διαθέσιμα καταστήματα λιανικής πώλησης και παραγγέλνει όλα τα σπάνια φάρμακα σε δίμηνη προμήθεια.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε πλέον «μόνο» έλλειψη περίπου 250 τεμαχίων ανά κατάστημα. Αλλά φυσικά αυτό είναι επίσης πολύ δαπανηρό».
Έλλειψη υπάρχει, μεταξύ άλλων, σε αντιβιοτικά, φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα, φάρμακα για τη χοληστερόλη και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο Χόφμαν τονίζει: «Οι στενώσεις στην προμήθεια είναι άσχημες. Και η γενική κατάσταση των φαρμακείων είναι επίσης καταστροφική αυτή τη στιγμή. Η έκπτωση του κατασκευαστή έχει μειωθεί και μαζί με αυτήν και η αμοιβή μας. Επιπλέον, έχει πλέον επιβεβαιωθεί από τα δικαστήρια ότι δεν επιτρέπεται να λαμβάνουμε έκπτωση», λέει ο Becker.
Το αποτέλεσμα: «Μεγάλο μέρος των φαρμακείων βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού ή είναι ήδη ένα βήμα πιο κάτω», λέει ο φαρμακοποιός.
«Ο κ. Lauterbach το γνωρίζει αυτό με τις ψεύτικες προτάσεις του και προσπαθεί να αναδιαρθρώσει το σύστημα ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της προμήθειας από ξένες εταιρείες ταχυδρομικών παραγγελιών αντί της ενίσχυσης των αποκεντρωμένων δομών».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μπορώ να λάβω επίδομα ανεργίας αν παραιτηθώ από τη δουλειά μου;
- Τίτλοι τέλους: Γερμανική ζυθοποιία κλείνει μετά από 334 χρόνια
- ΣΟΚ: Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν διπλό κόστος σε κρατήσεις ασφαλιστικών-συντάξεων
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ: Μην πίνετε αυτό το νερό που πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
- Πολύ καλά νέα: Η θέρμανση γίνεται σημαντικά φθηνότερη
- Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι χωρίς Tupperware: Τώρα η εταιρεία έχει χρέος 700 εκατομμυρίων