Η εύρεση εργασίας σε άλλη χώρα είναι μία αρκετά επίπονη διαδικασία μα τα τελευταία χρόνια ολοένα αυξάνονται οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ελλάδα για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει μερικά χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά σε μία νέα χώρα.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΩΦΕΛΗΣΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;
Η εύρεση εργασίας στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την επαγγελματική σου εξέλιξη, όσο και για την προσωπική.
Πιο συγκεκριμένα, σε προσωπικό επίπεδο, αυτή η μετακόμιση μακριά από την Ελλάδα, η γνωριμία με νέα άτομα που δεν μιλούν την μητρική σου γλώσσα, θα σε ωθήσει να αντιμετωπίσεις επιτυχώς τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση σου.
Επαγγελματικά, θα ενισχυθούν περισσότερο οι αναγκαίες για κάθε εργασία, επικοινωνιακές δεξιότητες μα και άλλα soft-skills όπως είναι η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα προσαρμογής κ.α.
Το βιογραφικό σου θα «ανέβει επίπεδο» και αν κάποια στιγμή θελήσεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα θα ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους στις συνεντεύξεις εργασίας.
ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ
Το πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη εγκατάσταση σε άλλη χώρα και για εύρεση εργασίας είναι να είσαι απολύτως σίγουρος για αυτή την απόφασή σου.
Σκέψου προσεκτικά όλους τους λόγους που θέλεις να φύγεις από την χώρα που ζεις και σημείωσε τους σε ένα τετράδιο.
Εκεί, σημείωσε και τους στόχους που θέλεις να πετύχεις στη άλλη χώρα και την διαδρομή που θα κάνεις μέχρι την επίτευξη τους.
Η καταγραφή των σκέψεων σου και η ανάγνωσή τους μετά, θα σε βοηθήσει να πάρεις την σωστή απόφασή αλλά και θα σε ανακουφίζει κάθε φορά που νιώθεις απογοήτευση ή αυξημένη πίεση στο νέο τόπο.
ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ
Όταν βεβαιωθείς πως επιθυμείς να μετακινηθείς σε άλλη χώρα για εύρεση εργασίας, πρέπει να επιλέξεις την χώρα που θα σε φιλοξενήσει για τα επόμενα χρόνια και να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι΄αυτή.
Έτσι, πριν μπεις στο αεροπλάνο, εξέτασε ενδελεχώς τα εξής:
- Το κόστος διαβίωσης: Σκέψου αν θα μπορείς με το μισθό σου να πληρώνεις διάφορες βασικές ανάγκες σε αυτή τη χώρα όπως το ενοίκιο, το φαγητό κ.α.
- Η ασφάλεια: Ίσως δεν θέλεις να ταξιδέψεις σε μία χώρα με πολύ υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας,
- Η εκπαίδευση: Αν μαζί με σένα, μετακομίσουν και τα παιδιά σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν θα εκπαιδευθούν σωστά στην άλλη χώρα. Έτσι, βεβαιώσου πως γνωρίζεις σε ποια γλώσσα γίνεται η διδασκαλία στα σχολεία.
- Υγειονομική περίθαλψη και εργασιακά δικαιώματα: Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών της ξένης χώρας καθώς και τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτή.
ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ
Έπειτα, για να είναι ευκολότερη η εγκατάσταση σου στη νέα χώρα και η εύρεσηεργασίας σε αυτή, χρειάζεται να γνωρίζεις μια ξένη γλώσσα, κυρίως αγγλικά.
Φρόντισε να ξεκινήσεις μαθήματα με κάποιο καθηγητή, ώστε να λάβεις ένα πτυχίο αν δεν έχεις ή να θυμηθείς ξανά το λεξιλόγιο, εάν το έχεις ξεχάσει με το πέρασμα των χρόνων.
Εκτός από τα μαθήματα ξένης γλώσσας, πρέπει να σκεφτείς και τι εργασία θα κάνεις στο εξωτερικό.
Θέλεις να βρεις μια δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών σου ή μία οποιαδήποτε δουλειά, έστω στην αρχή;
Μόλις αποφασίσεις με τι θέλεις να ασχοληθείς, όταν φτάσεις στη άλλη χώρα, ενημέρωσε το βιογραφικό σου σημείωμα.
Ένα βιογραφικό είναι διαφορετικό όταν εστιάζει στην εγχώρια αγορά εργασίας από ένα άλλο που εστιάζεται σε μία δουλειά σε μία ξένη χώρα.
Έτσι, μετέφρασε το βιογραφικό στα αγγλικά και πρόσθεσε τυχόν διεθνή σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει είτε εξ αποστάσεως, είτε δια ζώσης.
Αν έχεις συμμετάσχει ως φοιτητής στο πρόγραμμα Erasmus, φρόντισε να το αναφέρεις γιατί είναι ένα επιπλέον προσόν για τους εργοδότες του εξωτερικού.
ΒΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μετά την ενημέρωση του βιογραφικού σου, έφτασε η στιγμή της αναζήτησης εργασίας που θα πραγματοποιηθεί όσο βρίσκεσαι στην Ελλάδα.
Ψάξε για αγγελίες σε site sπου ασχολούνται αποκλειστικά με την εργασία και βοηθούν τον άνεργο να βρει την ιδανική για εκείνον, όπως είναι και το jobstoday.gr.
Δουλειά για το εξωτερικό, μπορείς να ψάξεις και μέσω του LinkedIn. Αρκεί να φτιάξεις το προφίλ σου και να στέλνεις αιτήσεις όταν οι εργοδότες επιχειρήσεων αναζητούν νέους εργαζόμενους.
Επίσης, υπάρχουν πολλές ομάδες στο facebook όπου αναρτώνται αγγελίες για δουλειά σε άλλες χώρες. Γίνε μέλος σε αυτές και έλεγξε αν υπάρχει κάποια εργασία που σε ενδιαφέρει.
Διαφορετικά, αν έχεις γνωστούς ή συγγενείς στη χώρα που θέλεις να μετακομίσεις, συζήτησε μαζί τους, ρώτα τους μήπως γνωρίζουν για κάποια κενή θέση εργασίας και ζήτα τους να προτείνουν εσένα στον υπεύθυνο πρόσληψης.
Επίσης, καλό είναι, να βρεις σπίτι, έστω προσωρινά, πριν φύγεις από την χώρα. Μάθε τι ισχύει για την ενοικίαση σπιτιού εκτός Ελλάδος και ψάξε στο διαδίκτυο τους κατάλληλους ιστότοπους εύρεσης στέγης.
Συνοψίζοντας η εύρεση εργασίας σε μία άλλη χώρα είναι μία δύσκολη μα και πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία.
Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, θα καταφέρεις να βρεις επιτυχώς την δουλειά που ονειρεύεσαι και να ωφεληθείς σημαντικά με την μετεγκατάσταση σου στη νέα χώρα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.