Δοκιμαστική εβδομάδα τετραήμερης εργασίας στη Γερμανία: Πέτυχε το πείραμα;
Στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δοκιμή της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας στη Γερμανία, 45 εταιρείες ξεκίνησαν ένα εξάμηνο πείραμα. Πολλοί συμμετέχοντες οργανισμοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα και στο μέλλον.
Επί έξι μήνες, 45 οργανισμοί στη Γερμανία συμφώνησαν να δοκιμάσουν φέτος την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, στο πλαίσιο μελέτης της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Intraprenör με έδρα το Βερολίνο και ερευνητών του Πανεπιστημίου του Münster.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρισκόταν το ερώτημα: πώς θα μπορούσε η εργασία κατά μία ημέρα (ή έως και οκτώ ώρες) λιγότερο την εβδομάδα να επηρεάσει τη συμπεριφορά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων;
Η μελέτη περιελάμβανε μια σειρά από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις που βασίστηκαν σε έρευνες, ενώ εξετάστηκαν επίσης και άλλα δεδομένα – όπως τα επίπεδα κορτιζόλης σε δείγματα μαλλιών – για τη μέτρηση των επιπέδων άγχους των εργαζομένων.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Στην έκθεση της Intraprenör σχετικά με τη μελέτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γερμανική πιλοτική μελέτη προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Συνολικά, οι εργαζόμενοι δήλωσαν από μόνοι τους αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ τα επίπεδα εσόδων και κερδών σε επίπεδο οργανισμού παρέμειναν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι οι αυτοαναφερόμενες μετρήσεις παραγωγικότητας θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, αλλά ότι οι αναφορές αυτές υποστηρίχθηκαν και από τις εκτιμήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν από τους ηγέτες και την ανώτατη διοίκηση.
Οι εργαζόμενοι παρείχαν επίσης «λεπτομερή ποιοτικά στοιχεία» σχετικά με το πώς διαχειρίζονταν τα ίδια επίπεδα παραγωγικότητας σε λιγότερο χρόνο.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι για τις εταιρείες, η μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις.
Δύο μεγάλοι οργανισμοί που αρχικά συμμετείχαν στο έργο εγκατέλειψαν πρόωρα τη συμμετοχή τους επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους που δεν σχετίζονταν με τη μελέτη.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες οργανισμούς αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αλλά να μειώσουν αντ’ αυτού τις απαιτούμενες ώρες εργασίας σε όλη την πενθήμερη εβδομάδα.
Συνολικά το 34% των συμμετεχόντων οργανισμών αποφάσισε να παρατείνει τα πιλοτικά του προγράμματα, ενώ το 39% τερμάτισε τη δοκιμή αλλά ανέφερε ότι θα παραμείνει στη μειωμένη εβδομάδα εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το 20 τοις εκατό των εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή επέστρεψαν στο πενθήμερο και 40 ώρες εβδομαδιαίως μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης μελέτης.
Πώς επηρεάζει η τετραήμερη εβδομάδα τους εργαζόμενους;
Από τη σκοπιά των εργαζομένων, η δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας καταδεικνύει μια σειρά θετικών επιπτώσεων.
Πάνω από το 90 τοις εκατό των εργαζομένων ανέφεραν αύξηση της συνολικής ευημερίας τους.
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν βρήκε ισχυρές ενδείξεις για θετική αλλαγή στη συνολική ικανοποίηση από την εργασία.
Τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι η υγεία τους βελτιώθηκε μετά τη μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν έξυπνα ρολόγια, τα οποία έδωσαν στους ερευνητές πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου και της άσκησής τους και πώς αυτές άλλαξαν.
Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι περπάτησαν περισσότερα βήματα, γυμνάζονταν συχνότερα και κοιμόντουσαν περισσότερο μετά τη μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι είχαν περισσότερο χρόνο για αυτοφροντίδα, χόμπι και κοινωνικές επαφές.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τα λεγόμενα «λεπτά άγχους», δηλαδή τα λεπτά που οι άνθρωποι περνούσαν υπό άγχος κάθε μέρα, τα οποία προσδιορίζονταν από τα δεδομένα του καρδιακού ρυθμού.
Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι βίωναν περίπου 13 λιγότερα λεπτά άγχους κάθε μέρα στο μειωμένο ωράριο εργασίας.
Το 83% των εργαζομένων που συμμετείχαν στη μελέτη εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Πώς επηρεάζει η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας τους εργοδότες;
Η μελέτη βρήκε στοιχεία για μερικά επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας από την πλευρά του εργοδότη.
Ίσως λόγω των θετικών επιδράσεων στην υγεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δήλωναν λιγότερο συχνά ασθένεια στην εργασία τους μετά τη μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Επίσης, οι εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη διεύρυναν το εργατικό τους δυναμικό, γεγονός που φαίνεται να υποδηλώνει ότι η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να συνδέεται με βελτιωμένα ποσοστά προσλήψεων.
Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι ορισμένες εταιρείες προσέλαβαν σκόπιμα περισσότερους εργαζομένους για να αντισταθμίσουν τις μειωμένες ώρες εργασίας.
Ανάμεσα στα στελέχη ανώτατης διοίκησης, περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι η δοκιμή «βελτίωσε την ικανότητά τους να προσελκύουν εξειδικευμένους εργαζόμενους».
Μεταξύ των προκλήσεων που ανέφεραν οι οργανισμοί ήταν «αυξημένες οργανωτικές απαιτήσεις και διοικητική πολυπλοκότητα», καθώς και «μειωμένη ευελιξία ως προς την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων… λιγότερη διαθεσιμότητα προσωπικού… και αυξημένες ανάγκες συντονισμού».
Λίγοι από τους οργανισμούς δήλωσαν ότι η αλλαγή του ωραρίου εργασίας είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ανεκτέλεστες εργασίες και να επιμηκυνθούν τα χρονοδιαγράμματα των έργων.
Η επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια εργασίας Julia Backmann δήλωσε στην Tagesschau ότι το μειωμένο ωράριο εργασίας δεν αποτελεί φάρμακο για όλα.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές εταιρείες έχουν επιτύχει. Αλλά φυσικά, αυτό το πλεονέκτημα θα χανόταν αν κάθε εταιρεία προσέφερε τώρα την τετραήμερη εβδομάδα», δήλωσε.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν
Δείτε επίσης
- Οι «καλύτερες» εταιρείες στη Γερμανία για νέους επαγγελματίες
- Οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο
- Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2024 στη Γερμανία
- Πώς αποφασίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού στη Γερμανία σήμερα;
- 6 εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα στην καθημερινή σας ζωή
- Χρειάζεται να μιλάτε γερμανικά για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία;