Σχεδόν όλοι είναι online αυτές τις μέρες, είτε στον υπολογιστή είτε στο smartphone τους. Ειδικά το τελευταίο βρίσκεται διαρκώς στα χέρια πολλών ανθρώπων ή σε κοντινή απόσταση – και συνεπώς κρύβει μεγάλες πιθανότητες εθισμού. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσετε αν είστε εθισμένοι στους υπολογιστές ή στα κινητά τηλέφωνα.
Βρίσκεστε καθημερινά στο διαδίκτυο;
Αν ναι, τότε ανήκετε στο 80% των ατόμων ηλικίας 14 ετών και άνω στη Γερμανία που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο.
Είτε για βίντεο, ειδήσεις, ροή μουσικής, κοινωνικά δίκτυα, συνομιλίες ή παρόμοια – τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στη Γερμανία χρησιμοποιούν καθημερινά το smartphone ή τον υπολογιστή τους για να σερφάρουν στον «Παγκόσμιο Ιστό».
Αυτά ήταν τα ευρήματα της μελέτης ARD/ ZDF Online Study 2022 σχετικά με την αυξημένη χρήση του διαδικτύου μέσω του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εθισμού. Ο εθισμός στα μέσα ενημέρωσης διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειδικότερα.
Σύμφωνα μεμελέτη του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK, πάνω από το έξι τοις εκατό των ανηλίκων είναι πλέον εθισμένοι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και η τάση είναι αυξητική.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσετε αν είστε κι εσείς εθισμένοι στους υπολογιστές ή στα κινητά τηλέφωνα.
Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο στον ελεύθερο χρόνο σας;
Η συχνότητα χρήσης του διαδικτύου μπορεί να αποτελεί ένδειξη πιθανού κινδύνου εθισμού, αλλά δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας.
Κατ’ αρχήν, άλλα μέσα μπορούν επίσης να μας αιχμαλωτίσουν. Ένα συναρπαστικό βιβλίο, για παράδειγμα.
Ωστόσο, οι εφαρμογές για smartphones είναι συχνά προγραμματισμένες έτσι ώστε να κρατούν τους καταναλωτές κολλημένους στις οθόνες τους για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα – το «Heise.de “ απαριθμεί τη λειτουργία ”άπειρης κύλισης», η οποία επιτρέπει ώρες κύλισης, τον μηχανισμό «pull to refresh», ο οποίος παρέχει συνεχώς νέο περιεχόμενο, ή την απελευθέρωση ντοπαμίνης μέσω των εμφανιζόμενων καρδιών και των likes.
Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον εαυτό σας, να ελέγχετε τακτικά τον χρόνο σας στην οθόνη, τον οποίο παρακολουθεί το κινητό σας τηλέφωνο, και να ζητάτε συμβουλές από ειδικούς εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Αυτό θα μπορούσε αρχικά να είναι ο γενικός σας ιατρός ή ένας ψυχολόγος.
Για ποιο λόγο χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο;
Μια ένδειξη ενός πιθανού εθισμού στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι ο λόγος χρήσης του διαδικτύου.
Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για διαδικτυακά παιχνίδια, για αναζήτηση πληροφοριών ή για επικοινωνία και ψυχαγωγία;
Δεν είναι κακό να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση για αναζήτηση πληροφοριών ή για επικοινωνία με φίλους και οικογένεια – και αυτό δεν σας κάνει αμέσως εθισμένους.
Συχνά γίνεται επικίνδυνο όταν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το κινητό σας τηλέφωνο και επηρεάζονται το χόμπι ή οι κοινωνικές σας επαφές.
Πόσες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας περνάτε στο Διαδίκτυο;
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή μελέτη του ARD/ZDF, τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω πέρασαν πέρυσι κατά μέσο όρο 160 λεπτά την ημέρα στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νεότεροι περνούσαν έως και πέντε ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, δείκτης πιθανής εθιστικής συμπεριφοράς δεν είναι μόνο η διάρκεια χρήσης του Διαδικτύου, αλλά κυρίως το πόσο υπεύθυνα χρησιμοποιείται.
Σας είναι δύσκολο να σταματήσετε τη χρήση του διαδικτύου;
Παραμελείτε τη δουλειά, την οικογένεια ή τους φίλους σας για να περνάτε χρόνο στο διαδίκτυο; Διαμαρτύρονται οι συγγενείς σας για τη χρήση του διαδικτύου;
Εάν απαντάτε «ναι» σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα εθισμού, προειδοποιεί το netdoktor.de.
Εάν η χρήση του υπολογιστή ή του κινητού σας τηλεφώνου τείνει να γίνει εθιστική, απλά κόλπα μπορούν να μειώσουν την κατανάλωσή σας.
Λέξη-κλειδί: ψηφιακή αποτοξίνωση
Απενεργοποιήστε όλες τις συνδέσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου μια ώρα πριν πάτε για ύπνο. Το φως της οθόνης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.
Ορίστε ώρες και ζώνες χωρίς κινητά τηλέφωνα.
Χρησιμοποιήστε αναλογικά ξυπνητήρια ή ρολόγια για να μειώσετε τον χρόνο σας στην οθόνη και κρατήστε το smartphone σας μακριά από την κρεβατοκάμαρα.
Εφαρμογές όπως το «QualityTime» μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στην οθόνη.
Βοήθεια για τους πάσχοντες και τους συγγενείς
Εάν αναγνωρίζετε μοτίβα εθισμού στον εαυτό σας ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με ένα συμβουλευτικό κέντρο.
Εκεί μπορούν να γίνουν ατομικές εξετάσεις και να προσφερθεί υποστήριξη που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πιθανό πρόβλημα.
Είναι επίσης δυνατή η παροχή ιατρικής συμβουλευτικής.
Για να βρείτε ένα συμβουλευτικό κέντρο, η Ομοσπονδιακή Ιατρική Υπηρεσία προσφέρει, μεταξύ άλλων, έναν κατάλογο συμβουλευτικών κέντρων στον ιστότοπό της, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αρχική επαφή.
Όποιος ανησυχεί για το χρόνο που περνάει το παιδί του στην οθόνη μπορεί να κάνει ένα online τεστ στην ενημερωτική πύλη «ins-netz-gehen.de » και να ζητήσει συμβουλές.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Ελπίδα για όλο τον πλανήτη: Η πρώτη εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο
- Κατάργηση του παιδικού διαβατηρίου: Πλέον μόνο με ηλεκτρονικό διαβατήριο
- Υψηλά πρόστιμα: Τι ΔΕΝ επιτρέπεται να κάνουν οι μοτοσικλετιστές σε μποτιλιαρίσματα;
- Δεν υπάρχουν γιατροί στη Γερμανία: 1400 Ουκρανοί γιατροί περιμένουν την κατάλληλη άδεια
- Γερμανία: Η πόλη καλυμμένη από τόνους διαμάντια που βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα
- Ποιο γερμανικό σούπερ μάρκετ προτιμάτε και τι λέει η επιλογή σας για τον εαυτό σάς;
- Μετανάστες στη Γερμανία με επιδόματα παίρνουν “παράλογα ακριβά” διαμερίσματα