Ένας τρόπος για να περάσετε χρόνο στη Γερμανία και να γνωρίσετε την τοπική κουλτούρα και γλώσσα είναι να ξεκινήσετε το λεγόμενο εθελοντικό κοινωνικό έτος (FSJ).
Κάθε χρόνο περίπου 53.000 νέοι πραγματοποιούν το λεγόμενο Εθελοντικό Κοινωνικό Έτος (FJS) στη Γερμανία. Μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθετε νέες δεξιότητες, να βελτιώσετε τα Γερμανικά σας και να αποκτήσετε μια αίσθηση κατεύθυνσης για την καριέρα σας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι το Εθελοντικό Κοινωνικό Έτος στη Γερμανία;
Το Freiwilliges Soziales Jahr (FSJ), ή εθελοντικό κοινωνικό έτος, είναι ένας τρόπος για τους νέους να βρουν κατεύθυνση και να συνεισφέρουν στην κοινωνία μετά την αποφοίτησή τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει τις ρίζες του στο Philadelphischer Dienst, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 1962 για να προσφέρει στις νεαρές γυναίκες μια εναλλακτική λύση στη στρατιωτική θητεία που αναλάμβαναν οι άνδρες.
Γενικά, τα άτομα που κάνουν FSJ επιλέγουν μια εθελοντική τοποθέτηση που διαρκεί από έξι έως δεκαοκτώ μήνες. Αυτές οι τοποθετήσεις μπορεί να ποικίλλουν πάρα πολύ, αλλά γενικά εμπίπτουν στον κοινωνικό τομέα, όπως η εργασία σε ένα ίδρυμα φροντίδας, με πρόσφυγες, σε ένα νοσοκομείο ή με παιδιά από δύσκολες οικογενειακές συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους, οι εθελοντές λαμβάνουν ένα μικρό επίδομα για φαγητό και μετακινήσεις, γνωστό ως “χαρτζιλίκι”, και μερικές φορές έχουν επίσης πρόσβαση σε κατάλυμα ή λαμβάνουν λίγα χρήματα για τη διαμονή τους.
Γενικά, λαμβάνουν πρακτική εκπαίδευση από το ίδρυμα στο οποίο επιλέγουν να είναι, καθώς και ενσωματώνονται στην κουλτούρα και την εργασιακή ζωή που υπάρχει εκεί.
Οι ώρες εθελοντικής εργασίας, καθώς και άλλες πτυχές της πρακτικής άσκησης, όπως οι ώρες και η αμοιβή, καθορίζονται γενικά από το ίδρυμα που προσφέρει την πρακτική άσκηση.
Ποιος δικαιούται να υποβάλει αίτηση για εθελοντικό κοινωνικό έτος στη Γερμανία;
Σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε κάτω των 27 ετών που έχει ολοκληρώσει το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι επιλέξιμος να υποβάλει αίτηση για FSJ – αν και τα διάφορα ιδρύματα μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.
Τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο και οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αλλά είναι πιο δύσκολο για τους πολίτες τρίτων χωρών, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν βίζα που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη Γερμανία.
Ωστόσο, αν και οι φοιτητές της ΕΕ έχουν αυτομάτως το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη Γερμανία, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης – γι’ αυτό καλό είναι να έχουν κάποιες αποταμιεύσεις.
Πώς μπορώ να βρω θέση πρακτικής άσκησης;
Υπάρχουν πολυάριθμες διαδικτυακές πύλες αναζήτησης που βοηθούν στη σύνδεση των δυνητικών εθελοντών με τις καταχωρίσεις θέσεων πρακτικής άσκησης, ενώ μπορείτε να περιορίσετε τον τομέα στον οποίο θέλετε να εργαστείτε και την τοποθεσία.
Μερικά παραδείγματα αυτών είναι οι ιστότοποι Ich will FSJ και Ein Jahr Freiwillig, όπου μπορείτε να βρείτε πολυάριθμες θέσεις για να υποβάλετε αίτηση.
Μπορεί να σας βοηθήσει να το περιορίσετε αν ξέρετε σε τι είδους χώρο θέλετε να εργαστείτε εθελοντικά και πού στη Γερμανία θα θέλατε να ζήσετε περισσότερο.
Μόλις βρείτε την επιθυμητή θέση, θα πρέπει να στείλετε μια αίτηση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει λεπτομέρειες ή τους βαθμούς σας στο σχολείο, μια επιστολή με τα κίνητρα σας και τυχόν σχετική εμπειρία.
Φροντίστε να συζητήσετε τις ειδικές απαιτήσεις για τις αιτήσεις με το ίδρυμα στο οποίο θέλετε να κάνετε αίτηση, καθώς αυτές συχνά διαφέρουν από χώρο σε χώρο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.