Κάθε μέρα πολλές εταιρείες βάζουν λουκέτο στη Γερμανία: Τι κρύβεται από πίσω;
Ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περισσότερες από 11.000 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, αύξηση που ξεπερνά το 30%…
Οι αριθμοί δεν είναι ακόμη τόσο υψηλοί όσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009 – αλλά ένας εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι οι πτωχεύσεις είναι ήδη πολύ πιο σοβαρές.
Σε αυτή τη συνέντευξη, εξηγεί τι κρύβεται πίσω από αυτές και γιατί είναι τόσο προβληματικές.
Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μια κατηγοριοποίηση των τρεχόντων γεγονότων, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και αριθμούς καθώς και τις εκτιμήσεις της Marie Illner και των εμπειρογνωμόνων.
Δεν είναι μυστικό ότι η γερμανική οικονομία δεν πάει καλά: σε μια διεθνή οικονομική σύγκριση, η Γερμανία έπεσε πρόσφατα στην 24η θέση, ενώ το 2014 βρισκόταν στην 6η θέση.
Τώρα, όμως, νέες ανησυχητικές εξελίξεις προκαλούν αναστάτωση: Ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με αναλύσεις της εταιρείας συμβούλων αναδιάρθρωσης “Falkensteg ” και του οργανισμού πιστοληπτικής ικανότητας “Creditreform “, η αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι είναι 30 έως 40 %.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις, πλήττονται ιδιαίτερα οι εταιρείες στους τομείς των ακινήτων, των προμηθειών αυτοκινήτων και της μηχανολογίας.
Ωστόσο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες.
Η “Creditreform” κατέγραψε περίπου 11.000 πτωχεύσεις εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και σχεδόν 10 χρόνια – η τελευταία φορά που τα στοιχεία ήταν σε παρόμοιο επίπεδο ήταν το 2016.
Στα γνωστά ονόματα περιλαμβάνονται ο ταξιδιωτικός πράκτορας FTI, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Galeria και η εταιρεία μόδας Esprit.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του πιστωτικού οργανισμού, οι ιδιώτες πλήττονται επίσης όλο και περισσότερο: κατέγραψε 35.400 περιπτώσεις, 6,7% περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Patrik-Ludwig Hantzsch, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Creditreform, υπάρχουν πολλοί λόγοι για την τρέχουσα κατάσταση.
“Σε αυτούς περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η διακοπή των κρατικών ενισχύσεων, οι συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού και η αλληλεπίδραση μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίων”, λέει.
Αβεβαιότητα λόγω οικονομικής πολιτικής
Εταιρείες όπως οι λιανοπωλητές υφασμάτων σε έντυπη μορφή εξακολουθούν να είναι αποδυναμωμένες από την κρίση του κοροναϊού και έχουν ακόμη να καλύψουν κάποια κενά που πρέπει να καλύψουν.
“Η διάθεση των καταναλωτών δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν κάποτε”, παρατηρεί ο ειδικός. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό είναι εκείνοι στους οποίους ο επιχειρηματίας εξαρτάται άμεσα από την απόφαση του καταναλωτή να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.
“Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις βίωσαν την κρίση του κοροναϊού, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την αύξηση των επιτοκίων, τις κακές επιλογές αναχρηματοδότησης και τις περιοριστικές αποφάσεις δανεισμού εκ μέρους των τραπεζών”, εξηγεί ο Hantzsch.
Επιπλέον, οι πολιτικοί έχουν βιώσει δραματική αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Ωστόσο, οι αστοχίες ανάγονται και στην εποχή πριν από την κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη.
Ο εμπειρογνώμονας βλέπει “μπούμερανγκ της Κορόνας”
Κανένας από τους λόγους δεν είναι νέος, αλλά οι εταιρείες θα βρεθούν σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον αγοράς το 2024, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο αδύναμες από ό,τι για παράδειγμα το 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Hantzsch κάνει επίσης λόγο για το “μπούμερανγκ της κορόνας”.
“Οι εταιρείες έχουν αποδυναμωθεί, αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουν μέρος της ενίσχυσης που έλαβαν”, λέει. Αυτό επηρεάζει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – τεχνίτες, εστιάτορες, μηχανολόγους μηχανικούς, γραφίστες.
Επιπλέον, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 2,2% – οι καταναλωτές δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη σε κάθε γωνιά.
Ένα εμπόδιο για τις επιχειρήσεις
“Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλά. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ να φτάσει στις τράπεζες και αυτές να προσαρμόσουν τις αποφάσεις και τους όρους δανεισμού τους λόγω του σημαντικά αυξημένου κινδύνου αθέτησης”, είναι βέβαιος ο Hantzsch.
Δεν μπορεί επίσης να αποφύγει να τραγουδήσει έναν παλιό θρήνο: “Έχουμε τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, έχουμε πολύ υψηλή φορολογία. Οι συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρηματίες είναι σημαντικά χειρότερες σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες”, λέει ο εμπειρογνώμονας. Συνολικά, τα κιγκλιδώματα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία αποτελούν τροχοπέδη.
Επικίνδυνη σύγχυση
Οι επιχειρηματίες θέτουν τελευταία όλο και περισσότερο στον εαυτό τους το ερώτημα “Επενδύω στο μέλλον της εταιρείας μου, του επιχειρηματικού μου μοντέλου;” και απαντούν “Όχι” – “επειδή δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια – λέξη-κλειδί ο νόμος περί θέρμανσης”, λέει ο Hantzsch. Παράγοντες όπως ο νόμος για την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επίσης επιτείνει την αβεβαιότητα.
Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες αφήνουν τα πορτοφόλια τους να στερέψουν και οι τράπεζες συχνά χορηγούν δάνεια μόνο με υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου.
Κατά την άποψη του εμπειρογνώμονα, οι πολιτικοί έχουν μπερδέψει ένα κρίσιμο σημείο: τη ρευστότητα και την κερδοφορία.
Ο Hantzsch εξηγεί: “Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους, μεταξύ άλλων με ενισχύσεις από τα μέτρα ανακούφισης από τον κοροναϊό ή με ίδια κεφάλαια. Είχαν ρευστότητα. Αλλά δεν ήταν κερδοφόρες, δεν ήταν ανταγωνιστικές”.
Οι εγκεφαλικά νεκρές εταιρείες “διατηρούνται τεχνητά στη ζωή”
Πολλές από αυτές πέφτουν. Μόλις σταματήσει η στήριξη από το κράτος – και αυτό συμβαίνει επί του παρόντος στο πλαίσιο της αυστηρής δημοσιονομικής κατάστασης – οι εταιρείες θα πρέπει να λειτουργήσουν και πάλι μόνες τους. “Αρκετές από αυτές δεν μπορούν να το κάνουν αυτό υπό αυτές τις πιο σφιχτές συνθήκες”, τονίζει ο Hantzsch.
Από πολιτική άποψη, πολλές εταιρείες έχουν επομένως τεθεί σε σταγόνα, ορισμένες από τις οποίες ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρές. “Τους κρατήσαμε στη ζωή τεχνητά, κατά κάποιο τρόπο”, λέει ο Hantzsch.
Η πανδημία οδήγησε σε τεράστια αύξηση τέτοιων εταιρειών “ζόμπι”. Ειδικά σε έναν τομέα όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι διαφοροποιημένες, τέτοιες εταιρείες-ζόμπι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, επειδή πολλές άλλες εξαρτώνται από αυτές.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθησυχάζει
Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμη κανέναν λόγο για κινδυνολογία. Όπως δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο τελεί υπό την ηγεσία των Πρασίνων, αν και υπάρχει αυξημένη δυναμική, δεν υπάρχει εκτεταμένο κύμα πτωχεύσεων.
Σε μια μακροπρόθεσμη σύγκριση 20ετίας, το σημερινό επίπεδο δεν είναι εμφανές.
Ο Hantzsch λέει επίσης: “Δεν έχουμε ακόμη οικονομική καταστροφή, διότι υπάρχουν ακόμη πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν κερδοφόρα”. Οι λόγοι των πτωχεύσεων υλοποιούνται επί του παρόντος, κάτι που συμβαίνει πάντα με χρονική υστέρηση.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ωστόσο, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Το επίπεδο του 2009 σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Τότε, υπήρχαν περίπου 33.000 πτωχεύσεις.
Ωστόσο, ο Hanztsch λέει: “Κάθε αφερεγγυότητα που συμβαίνει σήμερα είναι πολύ πιο σοβαρή από μια αφερεγγυότητα του 2009.
Τότε, αντιμετωπίζαμε μια μακρά άνοδο για διάφορους λόγους. Τώρα αντιμετωπίζουμε μια μακρά ύφεση”, λέει.
Ευκαιρία στην κρίση
Επιπλέον, πρώτα επηρεάστηκαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη συνέχεια οι μεγάλες εταιρείες και κάποια στιγμή οι έμποροι, οι πάροχοι υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και άλλοι.
“Τώρα έχουμε μια αντίστροφη κατάσταση: τώρα επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία”, λέει. Η ζημία για τους πιστωτές, για παράδειγμα, είναι επίσης μεγαλύτερη αυτή τη φορά από ό,τι το 2009.
“Το μηχανοστάσιο της Γερμανίας έχει πληγεί – ιδίως η βιομηχανία και ο μεταποιητικός τομέας”, προειδοποιεί ο Hantzsch.
Παρ’ όλα αυτά, οι πτωχεύσεις και τα λουκέτα είναι αναπόσπαστο μέρος μιας οικονομίας της αγοράς. Υπό αυτή την έννοια, οι πτωχεύσεις έχουν ένα καθαριστικό αποτέλεσμα που εξαλείφει τα ξεπερασμένα επιχειρηματικά μοντέλα.
“Αυτό απελευθερώνει κεφάλαια και προσωπικό. Εξάλλου, οι εταιρείες-ζόμπι διατηρούν μερικές φορές για χρόνια εξειδικευμένους υπαλλήλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρειαστούν επειγόντως αλλού”, μας υπενθυμίζει ο Hantzsch.
Η κατάσταση προσφέρει επομένως και μια ευκαιρία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μετά από έρευνα: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Θέλετε να πάτε Ελλάδα νωρίτερα; Δείτε τι πρόστιμα σας περιμένουν αν σας πιάσουν
- Μέχρι 46 βαθμούς! Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ευρώπη με συνέπειες στη Γερμανία
- Ανησυχητικές τιμές: Το πόσιμο νερό στη Γερμανία είναι βαριά μολυσμένο
- Γερμανική εταιρεία με πάνω από 200 χρόνια ιστορίας βάζει λουκέτο
- Συναγερμός στη Γαλλία: Φόβοι για εισαγωγή ιού στους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Σε ποιες περιοχές της Γερμανίας τα σκυλιά πληρώνουν περισσότερο φόρο;