Η Esprit κλείνει όλα τα καταστήματά της στη Γερμανία. Οι δραστηριότητες της εταιρείας μόδας πρόκειται να εκκαθαριστούν μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία…
Περίπου 1300 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης δεν επηρεάζονται. Η κύρια εταιρεία του ομίλου, η Esprit Holding, εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η Γερμανία ήταν η πιο σημαντική αγορά.
Αγοραστής βρέθηκε μόνο για τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος για την Ευρώπη. Πρόκειται για τον χρηματοοικονομικό επενδυτή Alteri και την εταιρεία μόδας CBR Fashion, στην οποία ανήκουν οι αλυσίδες Street One και Cecil.
Η Esprit πρόκειται να συνεχίσει να υφίσταται ως εμπορικό σήμα. Τα προϊόντα θα μπορούσαν να αγοραστούν ξανά στη Γερμανία σε μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με κάπως ασαφείς φήμες. Το πότε και με ποια μορφή δεν είναι ακόμη γνωστό. Τα καταστήματα του πρώην γίγαντα της μόδας εξαφανίζονται από τους πεζόδρομους.
Αρκετές μάρκες σε δυσκολίες
Ο κλάδος της μόδας περνάει δύσκολες στιγμές, με ένα πρόσφατο κύμα πτωχεύσεων. Ο όμιλος πολυκαταστημάτων Galeria Karstadt Kaufhof, η εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Peek & Cloppenburg του Ντίσελντορφ, ο κατασκευαστής μόδας Gerry Weber και το γερμανικό υποκατάστημα της μάρκας μόδας Scotch & Soda υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης.
Οι λιανοπωλητές υποφέρουν εδώ και καιρό από την απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν. Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της Idealo, οι καταναλωτές αποταμιεύουν περισσότερο στα είδη ένδυσης από ό,τι σε άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Όπως και άλλοι λιανοπωλητές, η Esprit έχει επίσης υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού. Την άνοιξη του 2020, ο όμιλος υπέβαλε αίτηση για διαδικασίες προστατευτικής θωράκισης για αρκετές γερμανικές εταιρείες. Παρόλο που οι λιανικές πωλήσεις κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων ήταν πρόσφατα ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι το 2019, πολλοί λιανοπωλητές κερδίζουν σημαντικά λιγότερα λόγω της απότομης αύξησης του κόστους ενέργειας, προσωπικού και ενοικίων.
“Η Esprit ήταν ένας τεράστιος αριθμός πριν από 30 χρόνια”
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν online αντί για τα καταστήματα. Οι ασιατικοί πάροχοι, όπως η Shein και η Temu, αυξάνουν την πίεση με τις προσφορές χαμηλού κόστους και εκτοπίζουν μέρος του εισαγωγικού τμήματος τιμών. Αν και η διαδικτυακή έκρηξη έχει επιβραδυνθεί, το μερίδιο έχει καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο, ιδίως για τη μόδα και την ένδυση.
Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει 20 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Online Monitor που δημοσίευσε πρόσφατα ο Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου.
Το διαδικτυακό μερίδιο της συνολικής αγοράς μόδας και ένδυσης υπερβαίνει το 40% – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα. Αντίθετα, οι πωλήσεις στα χαρτικά έχουν μειωθεί κατά περίπου 17% από το 2019.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Marco Atzberger από το Ινστιτούτο Λιανικού Εμπορίου EHI, τα καταστήματα λιανικής πώλησης τούβλων πραγματοποιούν λιγότερες πωλήσεις στον ίδιο χώρο.
Ως εκ τούτου, μεγάλοι λιανοπωλητές όπως η Zara και η H&M άρχισαν πριν από χρόνια να μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων τους. “Άλλοι λιανοπωλητές αντέδρασαν μόνο αργότερα ή δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα λόγω των συνεχιζόμενων συμφωνιών ενοικίασης”. Ως αποτέλεσμα, γνωστές μάρκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πτωχεύσεις, όπως για παράδειγμα η Esprit.
“Πριν από τριάντα χρόνια, η Esprit ήταν μια τεράστια επιτυχία, ίσως η πιο λαμπρή μάρκα στη Γερμανία”, λέει ο Axel Augustin, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Λιανικού Εμπορίου Κλωστοϋφαντουργικών, Υποδημάτων και Δερμάτινων Ειδών. Έκτοτε, πολλές μάρκες μόδας εξαφανίστηκαν και άλλες προστέθηκαν, όπως η Zara.
Οι πωλήσεις της Esprit συνεχίζουν να μειώνονται
Η Esprit έχει χάσει προ πολλού την προηγούμενη αξία της. Σύμφωνα με την EHI, η εταιρεία χαρτοφυλακίου στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στο κόκκινο για έξι από τα επτά έτη από το 2017.
Το 2023 καταγράφηκαν ζημίες συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πωλήσεις μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το δίκτυο υποκαταστημάτων έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Το 2010, υπήρχαν ακόμη περισσότερα από 1.100 ιδιόκτητα καταστήματα παγκοσμίως, ενώ το 2023 θα ήταν μόνο 147. Στη Γερμανία, ο όμιλος είχε λίγο λιγότερα από 180 το 2011, αλλά τώρα υπάρχουν λιγότερα από 60.
Υπήρχαν επίσης 60 καταστήματα franchise, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούσαν από τον όμιλο PTH. Ο δικαιοπάροχος μόδας κατήγγειλε το συμβόλαιό του με την Esprit την άνοιξη και μετέτρεψε πολλά καταστήματα σε άλλες μορφές.
“Δεν είναι πλέον απολύτως σαφές τι αντιπροσωπεύει η Esprit”
Ο εμπειρογνώμονας μάρκετινγκ Martin Fassnacht από τη σχολή επιχειρήσεων WHU στο Ντίσελντορφ λέει: “Η μάρκα είναι πολύ δημοφιλής και κάποτε θεωρούνταν λατρεία. Αλλά η παλιά απήχηση δεν υπάρχει πλέον. Δεν είναι πλέον απολύτως σαφές τι αντιπροσωπεύει η Esprit”. Το γεγονός ότι τα κεντρικά γραφεία της Esprit βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ θεωρείται από τους ειδικούς ως στρατηγικό μειονέκτημα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ασία και η ευρωπαϊκή αγορά παραμελείται, λέει ο Johannes Berentzen από τη συμβουλευτική εταιρεία λιανικού εμπορίου BBE. “Οι επενδυτές πληρώνουν τώρα το τίμημα γι’ αυτό”.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Ελπίδα για όλο τον πλανήτη: Η πρώτη εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο
- Κατάργηση του παιδικού διαβατηρίου: Πλέον μόνο με ηλεκτρονικό διαβατήριο
- Δεν υπάρχουν γιατροί στη Γερμανία: 1400 Ουκρανοί γιατροί περιμένουν την κατάλληλη άδεια
- Προσοχή: Αυτά τα αναμνηστικά προκαλούν προβλήματα κατά την είσοδο στη Γερμανία
- Η Γερμανική ADAC αυξάνεται σε 22 εκατομμύρια μέλη
- Πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι στη Γερμανία συνεχίζουν να εργάζονται
- Πόσα πρέπει να βγάζετε για να αγοράσετε σπίτι ενός εκατομμυρίου ευρώ;
- 1300 εργαζόμενοι στο δρόμο: Γίγαντας μόδας κλείνει στη Γερμανία