Παρά τη συζήτηση για το κλίμα, ο αριθμός των αυτοκινήτων στη Γερμανία συνεχίζει να αυξάνεται, ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι αυξάνεται ο πληθυσμός. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα. Ένα σερβικό σχέδιο θέλει να βρει μια λύση για την εξοικονόμηση χώρου με “υγρά δέντρα”.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 αντιστοιχούσαν 580 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους. Το 2011, υπήρχαν ακόμη 517 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η πυκνότητα των αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με την ADAC, περίπου ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον ταξινομημένα στη Γερμανία, αλλά η πλειονότητα των αυτοκινήτων στους δρόμους της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα.
Φυσικά, τα αυτοκίνητα δεν είναι οι μόνοι ρυπαντές του αέρα- η βιομηχανία συμβάλλει επίσης σε μεγάλο ποσοστό στην ποιότητα του αέρα. Και αυτό έχει εξελιχθεί ενθαρρυντικά τα τελευταία χρόνια.
Το 2022, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος δηλώνει: “Η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι πολύ καλή:
“Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία δεν υπάρχουν πλέον υπερβάσεις των πανευρωπαϊκών οριακών τιμών για το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα, το βενζόλιο και τον μόλυβδο.
Παρόλο που η εξέλιξη των PM10 και NO2 μειώνεται, οι ισχύουσες οριακές τιμές και οι συστάσεις του ΠΟΥ εξακολουθούν να υπερβαίνονται”.
Ακόμη και αν αυτό διαβάζεται καλά στην αρχή, οι περιφερειακές διαφορές εξακολουθούν να είναι δραστικές.
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της ΕΕ (ΟΠΕ) από τον Νοέμβριο του 2022, εκτιμάται ότι 238.000 άνθρωποι πέθαναν στην ΕΕ το 2020 ως αποτέλεσμα της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
Στη Γερμανία, ο αριθμός των εκτιμώμενων θανάτων ανήλθε σε 28.900.
Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις κινδυνεύουν ιδιαίτερα: περίπου το 96% των κατοίκων των εσωτερικών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα σωματιδίων που υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Περισσότερο πράσινο στις πόλεις – ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις
Ένας τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι περισσότερο πράσινο: τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου στην πόλη μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τόσο το κλίμα όσο και την ποιότητα του αέρα. Αυτό όμως απαιτεί χώρο – ο οποίος, ωστόσο, βρίσκεται σε έλλειψη λόγω της οξείας έλλειψης στις μητροπόλεις.
Επιπλέον, τα αστικά δέντρα δεν έχουν εύκολο έργο: τα συμπιεσμένα εδάφη, οι σφραγισμένες επιφάνειες ή ακόμη και οι τραυματισμοί των ριζών που προκαλούνται από εργασίες σε αγωγούς τα δυσκολεύουν.
Η αύξηση της καλοκαιρινής ζέστης, οι ξηρές περίοδοι και οι καταιγίδες δημιουργούν νέες προκλήσεις για τα αστικά δέντρα και τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε ασθένειες, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και της Βιοποικιλότητας (BUND).
Ερευνητές από το Βελιγράδι εφευρίσκουν τα “υγρά δέντρα”
Μια ιδέα από τη Σερβία θα μπορούσε να λύσει όλες αυτές τις προκλήσεις με μία κίνηση: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου εφηύραν τα λεγόμενα “υγρά δέντρα”.
Αυτό που ακούγεται και μοιάζει με μηχάνημα από ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά απλή αλλά παρ’ όλα αυτά έξυπνη εφεύρεση: το Liquid 3 είναι ένα είδος φωτοβιοαντιδραστήρα που απορροφά το CO2 και έτσι θα πρέπει να είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην πόλη.
Ο αντιδραστήρας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, το οποίο περιέχεται σε δεξαμενές χωρητικότητας 600 λίτρων.
Το νερό περιέχει μικροφύκη που ανθίζουν στη δεξαμενή και έτσι απορροφούν το Co2 και το μετατρέπουν σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης – όπως ένα δέντρο, μόνο που είναι σε υγρή μορφή.
Όσον αφορά την αντιστάθμιση του Co2, σύμφωνα με τους προγραμματιστές, μια δεξαμενή Liquid 3 αντικαθιστά ένα πλήρως ανεπτυγμένο δέντρο ή ένα γκαζόν 200 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευελιξία, καθώς ο βιοαντιδραστήρας απαιτεί μόλις τρία τετραγωνικά μέτρα χώρου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους προγραμματιστές, τα μικροφύκη μπορούν να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα 10 έως 50 φορές πιο αποτελεσματικά από τα δέντρα.
Η καινοτόμος ιδέα για το αστικό πράσινο και οι εφευρέτες της Danica Stojiljković και Ivan Spasojević έχουν λάβει παγκόσμια κάλυψη και βραβεία όπως το “Green Product Award”.
Η φύτευση ενός δέντρου σίγουρα κοστίζει στις πόλεις λιγότερα χρήματα από την αγορά ενός από τους φωτοβιοαντιδραστήρες.
Ωστόσο, τα περισσότερα δέντρα πρέπει να μεγαλώσουν μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να αντισταθμίσουν πραγματικά μεγάλη ποσότητα Co2.
Ως εκ τούτου, το Liquid 3 θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει μια καλή και, κυρίως, γρήγορη προσθήκη σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- Αυτές οι αλλαγές έρχονται τον Μάιο του 2023 στη Γερμανία
- 10 ταινίες και σειρές για να βελτιώσετε τα γερμανικά σας
- Eisheilige: Γνωρίστε τους Άγιους των πάγων στη Γερμανία
- Επίσημο: Τεράστια απεργία στον σιδηρόδρομο στη Γερμανία!
- Lufthansa: Φαγητό ως ειδική προσφορά της τελευταίας στιγμής
- Ο νέος κανονισμός της DHL στη Γερμανία προκαλεί απογοήτευση
- 7 πράγματα για την μπύρα: Αν είστε λάτρης πρέπει να ξέρετε
- 9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά τη γέννα στη Γερμανία
- Μισούν πραγματικά οι Γερμανοί την ψιλοκουβέντα;
- Έλληνας της Γερμανίας: Ο Λευτέρης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
- Γερμανία: Έρχονται θερμοκρασίες έως και 30C το Σαββατοκύριακο