Η Γερμανία θέλει να μας επιστρέψει πρόσφυγες – Σκληρή κριτική του Τύπου στην Ελλάδα
Η Γερμανία επαναπροωθεί από τις αρχές του έτους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το BAMF, τώρα θα πρέπει να μπορούν να μεταφερθούν και οι πρόσφυγες από το Ιράκ και το Ιράν – παρά την απειλή της έλλειψης στέγης, της φτώχειας, της ανεργίας και των αλυσιδωτών απελάσεων στις χώρες καταγωγής τους.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) απελαύνει ξανά πρόσφυγες στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους στο πλαίσιο της διαδικασίας του Δουβλίνου. Οι απελάσεις βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ δεν είναι απελάσεις στη χώρα καταγωγής των προσφύγων, αλλά οι λεγόμενες μεταφορές στη χώρα στην οποία ταξίδεψε πρώτα ο πρόσφυγας.
Μέχρι στιγμής, από τις απελάσεις προς την Ελλάδα έχουν πληγεί πρόσφυγες από τις χώρες προέλευσης Αλγερία, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Πακιστάν και Τυνησία – ωστόσο, από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, το BAMF θέλησε να απελάσει στην Ελλάδα και πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
- Η Γερμανία θέλει να μας επιστρέψει πρόσφυγες – Σκληρή κριτική του Τύπου στην Ελλάδα
- Ειδικός για την απειλή πλημμυρών: Δεν θέλω να ακούσω ξανά ότι δεν το περίμεναν
- Κλήρωση 10ης Σεπτεμβρίου 2024: Μήπως κερδίσατε το Eurojackpot;
- Γιατί μία ώριμη γυναίκα θέλει νεότερο; Τι έχουν οι νέοι εραστές έναντι των μεγαλύτερων;
- Σχεδόν 400.000 άνθρωποι στη χώρα κινδυνεύουν από πλημμύρες τα επόμενα χρόνια
- Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες; Οι κλοπές αυξήθηκαν κατά 20%
- 110 αδικήματα και συνεχίζουν: Απελάστε επιτέλους αυτή την οικογένεια από τη Συρία
- Σούπερ μάρκετ αναζητούν χιλιάδες υπαλλήλους για τους πάγκους εξυπηρέτησης
- Οι τιμές των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ: Θα γίνει ακόμη φθηνότερη η βενζίνη;
Προφανώς, οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν πρόσφατα να παράσχουν στους πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ κατάλληλη στέγαση και φροντίδα. Το κατά πόσον αυτό μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί είναι αμφίβολο.
Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου απελάσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Μπούντεσταγκ, δεν υπήρξαν μεταφορές προς την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023. Αυτό οφείλεται στις κακές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα και σε άλλους κινδύνους, όπως οι απωθήσεις και οι αλυσιδωτές απελάσεις που απειλούν τους πρόσφυγες.
Αφού ο αριθμός των νέων αφίξεων στην Ελλάδα μειώθηκε το 2019 και το 2020, αυξήθηκε και πάλι απότομα από το 2022. Περίπου 42.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα το 2023, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2024 αυξήθηκαν σε 22.000.
Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα
Εάν επιστρέψουν στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν την έλλειψη στέγης και τη φτώχεια. Το ελληνικό νομικό σύστημα δεν προβλέπει την παραχώρηση κατοικίας και είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες να βρουν στέγη στην ιδιωτική αγορά κατοικίας. Δεν υπάρχει επίσης χώρος για τους «επαναπατριζόμενους» σε καταυλισμούς ή κέντρα προσφύγων.
Υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά, όπου ζούσαν περίπου 15.000 πρόσφυγες τον Ιούλιο του 2024. Ωστόσο, αυτά έχουν επανειλημμένα επικριθεί από οργανώσεις αρωγής, καθώς είναι πολύ απομονωμένα και δεν είναι ανοιχτά για τους «επαναπατριζόμενους του Δουβλίνου».
Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες που απελαύνονται στην Ελλάδα να βρουν γρήγορα εργασία που να τους εξασφαλίζει πραγματικά τα προς το ζην. Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διαπίστωσε επίσης ότι οι συνθήκες εργασίας στον άτυπο τομέα, δηλαδή στη μαύρη αγορά, μπορούν μερικές φορές να χαρακτηριστούν ως καταναγκαστική εργασία.
Δεν υπάρχει επίσης κανένα δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, εκτός από μια κάρτα ανεργίας που επιτρέπει μόνο τη δωρεάν χρήση των τοπικών μέσων μεταφοράς.
Συνεπώς, οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν όχι μόνο την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και την έλλειψη στέγης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο.
Απειλή αλυσιδωτών αντιδράσεων λόγω των απελάσεων στην Τουρκία
Εξακολουθεί επίσης να υπάρχει ο κίνδυνος των λεγόμενων αλυσιδωτών απελάσεων μέσω Τουρκίας προς τη χώρα καταγωγής. Η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα» στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας απελαύνονται πίσω στην Τουρκία από το ελληνικό κράτος. Ωστόσο, η Τουρκία απελαύνει επίσης παράνομα πρόσφυγες σε ορισμένες χώρες προέλευσης. Πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές πλήττονται ιδιαίτερα από τέτοιες αλυσιδωτές απελάσεις μέσω Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχουν επίσης επανειλημμένες αναφορές για παράνομες απωθήσεις στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μισθολογικό χάσμα-χάος στη Γερμανία: Πόσα κερδίζουν οι Γερμανοί και πόσα οι ξένοι;
- Τρελό κυβερνητικό σχέδιο: Κόβονται ασφαλιστικές παροχές υγείας σε όσους δεν ψηφίζουν;
- Σε αυτή την παραλία αν ουρήσετε στη θάλασσα θα σας κοστίσει έως και 3000 ευρώ
- Γερμανίδα αεροσυνοδός: Γιατί δεν πρέπει να φοράτε μπλουζάκι στο αεροπλάνο προς Ελλάδα;
- Μεγάλη αλλαγή του καιρού: Σοκαρισμένος μετεωρολόγος – «Θα ήταν καταστροφή»
- Ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ προκαλεί τρέλα σε συλλέκτες: Μήπως το έχετε; Πόσο κοστίζει;
- Όσοι παραλείπουν ραντεβού στον γιατρό θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ πρόστιμο;
- SOS: Η BMW ανακαλεί 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα – Ποια μοντέλα επηρεάζονται;