Έρευνα: Τι άποψη έχουν οι Έλληνες για τη Γερμανία
Τα μνημόνια και η ιστορική μνήμη εξακολουθούν να επισκιάζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, όπως επιβεβαιώνει έρευνα της Kapa Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Friedrich Ebert.
Ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας έχουν βελτιωθεί από τότε που ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης στο Βερολίνο.
Αυτό διαπιστώνει έρευνα σχετικά με την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα που διεξήγαγε η εταιρεία Kapa Research για λογαριασμό του πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Τη συγκεκριμένη έρευνα σχολιάζει ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους* για τη Deutsche Welle, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί είδηση ότι η εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα δεν είναι καλή.
Πολλές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών το επιβεβαιώνουν αυτό. Σταθερά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είχαν κακή γνώμη για τη Γερμανία.
Τα ποσοστά έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τέσσερις στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 82%) είχαν κακή γνώμη για τη Γερμανία.
Σήμερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, το 57% δεν έχει καλή γνώμη.
Κατοχή, ευρω-κρίση, ελληνοτουρκικά
Το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει εξεταστεί συστηματικά από τους δημοσκόπους μέχρι σήμερα, κάτι που καλύπτει η προκείμενη μελέτη.
Εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως τρία θέματα επισκιάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, επομένως και τις αντιλήψεις του κόσμου:
- η γερμανική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το εκκρεμές ζήτημα των αποζημιώσεων,
- η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ, στην οποία η Γερμανία έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο,
- η πολιτική της Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι οποίες προκαλούν σχεδόν καθημερινά νέα αναστάτωση στην Ελλάδα.
Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ αποτελεί καθοριστικό λόγο για τη χαμηλή δημοτικότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Το 83% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε αυτό το σημείο. Αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων, αν και μεταξύ των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ η στάση αυτή είναι ακόμα πιο διαδεδομένη.
Στη βαθμολογία των αιτιών για την κακή εικόνα της Γερμανίας, η γερμανική κατοχή και το ζήτημα των επανορθώσεων ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ η στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην τέταρτη θέση.
Ο Μαϊνάρντους σχολιάζει ότι προκαλεί εντύπωση ότι οι Ελληνες και Ελληνίδες στο σύνολό τους έχουν πολύ περιορισμένη εμπιστοσύνη στη Γερμανία ως «στρατηγικό εταίρο».
Μόνο ο ένας στους πέντε (ποσοστό 22%) πιστεύει ότι το Βερολίνο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αθήνας στον κόσμο. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ. αμφιβάλλει αν η Γερμανία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας.
Το ότι η μεγάλη κρίση παραμένει ως τραύμα στο μυαλό πολλών, φαίνεται και από τα ποσοστά δημοτικότητας της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Σχεδόν ο ένας στους δύο συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η κ. Μέρκελ «έφερε δυστυχία σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά».
«Είναι μακρύς ο δρόμος…»
Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα στιγμιότυπο των απόψεων της κοινής γνώμης, σχολιάζει ο Μαϊνάρντους.
«Σπάνια είναι σταθερές, αλλάζουν με τον χρόνο και τις πολιτικές συνθήκες. Θυμάμαι καλά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Εκείνα τα χρόνια η Αμερική ήταν τόσο αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, όσο είναι σήμερα η Γερμανία.
Πολλοί Έλληνες κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν τόσο μισητός όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα».
Και καταλήγει: «Βλέπουμε τώρα μια νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα.
Για να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, δεν αρκούν τα ωραία λόγια των πολιτικών. Στη διαδικασία συμφιλίωσης, οι κοινωνίες έχουν τον τελευταίο λόγο. Είναι μακρύς ο δρόμος, ώστε οι εταίροι να γίνουν φίλοι».
*Ο Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους είναι πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 διετέλεσε διευθυντής της Ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle.
Πηγή: Ρόναλντ Μαϊνάρντους | DW
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποια ανακούφιση για τους πολίτες αποφάσισε η Bundestag
- Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
- Εργασία στη Γερμανία: Ποιοι τομείς έχουν κενές θέσεις εργασίας;
- 6 εκ. στη Γερμανία επηρεάζονται: Σας δίνει 1.000€ η Facebook;
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Είναι η Γερμανία μία χώρα με εμμονή στα αυτοκίνητα;
- Αναλύουμε 8 μύθους για τα ελαστικά αυτοκινήτων στη Γερμανία
- Απάτη Amazon Γερμανία: Να ελέγχετε τον λογαριασμό σας
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο